Διαβάστε στον ΕΤτΚ: Μετά το μεσημέρι η ανακοίνωση για τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης

00:12 9/6/2014 - Πηγή: E-Typos


Ανανέωση 00.02 Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος 9 Ιουνίου 2014

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έχει, όπως φαίνεται, ολοκληρώσει το σχεδιασμό του όσον αφορά το νέο υπουργικό συμβούλιο και όλα δείχνουν πως σήμερα μετά το μεσημέρι θα προχωρήσει στις σχετικές ανακοινώσεις.

Ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος βρισκόταν χθες Κυριακή όλη την ημέρα στο
γραφείο του σε συνεχείς συσκέψεις με τους συνεργάτες του, αργά το βράδυ συνοδευόμενος από τον Υπουργό Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη περπάτησε από το Μέγαρο Μαξίμου μέχρι τις Στήλες του Ολυμπίου Διός και την πλατεία Συντάγματος πριν επιστρέψει στο γραφείο του.

Ο πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με πολλούς πολίτες αλλά και ξένους που επισκέπτονται την Ελλάδα.



Το επικρατέστερο σενάριο για τον Γιάννη Στουρνάρα (αριστερά) είναι να μετακινηθεί στη διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος.

Υπό μετακίνηση φέρονται ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου, ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης.

Στην κυβέρνηση αναμένεται να εισέλθουν οι Μάκης Βορίδης, Κώστας Μαρκόπουλος, Αννα Ασημακοπούλου, ενώ από πλευράς ΠΑΣΟΚ ακούγεται το όνομα του Ανδρέα Λοβέρδου.



Τα τελευταία κομμάτια του παζλ συμπληρώνουν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος για τον ανασχηματισμό που όπως όλα δείχνουν «κλειδώνει» απόψε το το βράδυ και ανακοινώνεται αύριο Δευτέρα του Αγ. Πνεύματος.

Το ενδιαφέρον, ωστόσο, εστιάζεται στο υπουργείο Οικονομικών και στο ερώτημα αν θα παραμείνει ή θα αποχωρήσει ο Γιάννης Στουρνάρας. Το επικρατέστερο σενάριο είναι να μετακινηθεί στη διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος καθώς η θητεία του Γιώργου Προβόπουλου λήγει στις 10 Ιουνίου. Ερωτηματικό παραμένει ποιος θα είναι ο διάδοχός του, ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι θα πρόκειται για κοινοβουλευτικό πρόσωπο-έκπληξη.
«Θέλω και δεν θέλω να φύγω από το υπουργείο Οικονομικών, αλλά σίγουρα θα είναι μια πολύ δύσκολη μέρα για μένα γιατί έχω δώσει πάρα πολλά σε αυτό», ήταν η δήλωση που έκανε ο Γιάννης Στουρνάρας λίγη ώρα μετά την «παραίτηση» του Χάρη Θεοχάρη από τη θέση του γενικού γραμματέα Εσόδων, ενώ σε ερώτηση εάν θα είναι ο διάδοχος του κ. Προβόπουλου στην Τράπεζα της Ελλάδος, σχολίασε χαμογελώντας πως «είναι μια διαφορετική θεσμική θέση».

Το κλίμα που εισέπραξαν οι συνομιλητές του ήταν πως ο υπουργός Οικονομικών αποχαιρετά την οδό Νίκης, ωστόσο η αιφνιδιαστική αποχώρηση του Χάρη Θεοχάρη έχει προκαλέσει νέα σενάρια εν όψει του ανασχηματισμού και έτυχε διπλής ανάγνωσης: η πρώτη ερμηνεία είναι ότι απομακρύνεται ένα στέλεχος που είχε προκαλέσει πολλές φορές μέσα από εγκυκλίους του σάλο και κοινωνική οργή, επομένως οι εντυπώσεις θα «ισορροπήσουν» με την παραμονή του «τσάρου». Η δεύτερη εκτίμηση αναφέρει ότι με την αποχώρηση του γενικού γραμματέα Εσόδων ξεκινούν οι αλλαγές στο πιο κρίσιμο υπουργείο όπου ο ανασχηματισμός θα σηματοδοτήσει τη βούληση του πρωθυπουργού για «στροφή» από το τεχνοκρατικό στίγμα, σε πολιτικό και πιο «ανθρώπινο».

Για πολλά «γαλάζια» στελέχη η αποχώρηση του Γιάννη Στουρνάρα κρίνεται επιβεβλημένη καθώς έχει στοχοποιηθεί στη συνείδηση των πολιτών, υπάρχει όμως και ο αντίλογος που υποστηρίζει ότι η παρουσία του είναι απαραίτητη στα επόμενα κρίσιμα βήματα της κυβέρνησης για τη διαπραγμάτευση του χρέους. Κυβερνητικά στελέχη δεν απέκλειαν το αρχικό σενάριο: το υπουργείο Οικονομικών να «σπάσει στα δύο» και ο Γιάννης Στουρνάρας να είναι πολιτικά παρών ώστε να διαχειριστεί τις συζητήσεις για το χρέος, και η φορολογική ατζέντα να ανατεθεί σε νέο υπουργό.

Ερωτήματα προκάλεσε, επίσης, η «μυστική» συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με τη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ και τον επικεφαλής της Τρόικας στην Ελλάδα Πολ Τόμσεν, την Τρίτη στο Παρίσι. Το θέμα πήρε διαστάσεις την Πέμπτη όταν κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας προγραμματισμένης ενημέρωσης ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις αποκάλυψε ότι υπήρξε συνάντηση της Κριστίν Λαγκάρντ και του Πολ Τόμσεν με τον Γιάννη Στουρνάρα, κι ενώ μέχρι τότε η πληροφορία δεν επιβεβαιωνόταν από το υπουργείο Οικονομικών. Τελικά, κύκλοι του ΥΠΟΚ είπαν ότι πραγματοποιήθηκε συνάντηση του κ. Στουρνάρα με την κυρία Λαγκάρντ και τον κ. Τόμσεν για θέματα ελληνικής οικονομίας, δηλαδή για το ελληνικό χρέος.

Ποιοι μετακινούνται και ποιοι αναμένεται να εισέλθουν στην κυβέρνηση

Την ίδια στιγμή, η ονοματολογία συνεχίζεται για τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα και σύμφωνα με έγκυρες πηγές θα είναι «σαρωτικός και ουσιαστικός». Υπό μετακίνηση φέρονται ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου, ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, «αναβάθμιση» αναμένεται για τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, ενώ δεν αποκλείεται να μετακινηθεί σε παραγωγικό υπουργείο από το Προστασίας του Πολίτη, ο Νίκος Δένδιας. Μεταξύ των βουλευτών που ακούγεται ότι θα εισέλθουν στο νέο κυβερνητικό σχήμα είναι ο Μάκης Βορίδης, ο Κώστας Μαρκόπουλος και η Αννα Ασημακοπούλου. Στα υπουργεία τους θα παραμείνουν, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, η Ολγα Κεφαλογιάννη, ο Γιάννης Μιχελάκης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Από το ΠΑΣΟΚ, οι πληροφορίες μιλούν για είσοδο στην κυβέρνηση του Ανδρέα Λοβέρδου στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και στη θέση του Αθανάσιου Τσαυτάρη, ενώ στο κυβερνητικό σχήμα αναμένεται να μπουν οι Πάρις Κουκουλόπουλος, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.

Το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος αναμένεται ότι θα βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος ενώ πιθανολογείται ότι θα υπάρξει και τετ α τετ για να κλείσει οριστικά το κεφάλαιο του ανασχηματισμού και να ολοκληρωθούν οι «καραμπόλες». Οι αλλαγές θα συνεχιστούν, λένε κυβερνητικά στελέχη, με «ανασχηματισμό» και σε δημόσιους οργανισμούς και κρατικούς φορείς.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΤΣΑΒΟΥ
[email protected]

Δημοσιεύεται στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής που κυκλοφορεί λόγω του τριημέρου του Αγίου Πνεύματος, από το Σάββατο 7 Ιουνίου
Keywords
γιάννης στουρνάρας, αβραμοπουλος, ιουνίου, σαμαρας, ελλαδα, στουρναρας, τραπεζες, χατζηδακης, αννα, ΠΑΣΟΚ, λοβερδος, παζλ, βενιζελος, νέα, χρεος, ΔΝΤ, ολγα, Αντωνης Σαμαρας, σταση εργασιας, φορολογικη δηλωση 2011, αλλαγη ωρας, ανασχηματισμος, νεα κυβερνηση, γιαννης κεφαλογιαννης, υπουργειο δικαιοσυνης, αλλαγη ωρας 2013, γιάννης στουρνάρας, το θεμα, θεμα, θητεια, υπουργειο οικονομικων, ωρα, αγιου πνευματος, αννα, ατζεντα, βοριδης, βραδυ, δευτερα, δηλωση, διοικηση, δωσει, ευκαιρια, ειπαν, υπαρχει, εκτιμηση, ερωτηματικο, ιδια, κεφαλαιο, κυβερνηση, κυρια, κλιμα, μαξιμου, μητσοτακης, οδυσσεας, ολγα κεφαλογιαννη, ολγα, ονομα, ονοματολογια, παζλ, παρισι, πεμπτη, σαββατο, σεναριο, σιγουρα, στιγμα, τριτη, τριημερο, υπουργος παιδειας, φορολογικη, κωνσταντινος, βηματα, δημητρης, υπουργειο, ιουνίου, κωστας, κυριακη, οργη, πηγες, πληροφοριες, τραπεζα, θελω να, θεματα
Τυχαία Θέματα