Κύπρος: Και η Τουρκία μπορεί να επωφεληθεί από την ενέργεια στην ανατ. Μεσόγειο

22:54 8/6/2014 - Πηγή: E-Typos
Αν η Τουρκία πραγματικά θέλει να λάβει μέρος στις ενεργειακές συμμαχίες στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, πρέπει να κινηθεί και να βοηθήσει, ώστε να εξευρεθεί λύση στο Κυπριακό το συντομότερο δυνατό, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ο εκπρόσωπος σχολίαζε στην τηλεόραση του ΡΙΚ τις δηλώσεις του αντιπροέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, σε αντιπροσωπεία ομογενών, ότι είναι εφικτό να εξευρεθεί λύση
στο Κυπριακό και ότι το θέμα της ενέργειας μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης.

«Είναι εμφανές ότι η αμερικανική κυβέρνηση αναγνωρίζει τον αναβαθμισμένο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος στην περιοχή, λειτουργώντας ως σύνδεσμος μιας ενδεχόμενης συνεργασίας των κρατών της περιοχής, στο θέμα της ενέργειας και όχι μόνο. Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι αναγνωρίζεται ο ρόλος αυτός, ενώ κατ' επέκταση υπάρχει και το αναβαθμισμένο αμερικανικό ενδιαφέρον στο Κυπριακό, όπως αυτό αναδείχθηκε και στην πράξη με την πρωτοβουλία Μπάιντεν για προώθηση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, στη βάση των προτάσεων του προέδρου Αναστασιάδη,» δήλωσε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Ο Εκπρόσωπος σχολίασε και τις προκλητικές δηλώσεις Έρογλου για το Κυπριακό στη διάρκεια ομιλιών του στην Τουρκία, λέγοντας ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, όπως και η Τουρκία βρίσκονται σε δύσκολη θέση.

Πρόσθεσε πως λόγω της δέσμευσής του, βάσει του κοινού ανακοινωθέντος, για υποβολή προτάσεων επί όλων των θεμελιωδών κεφαλαίων, αλλά και λόγω του γεγονότος ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, ζητεί πλέον η ίδια αναβαθμισμένη συμμετοχή στις συνομιλίες, θα πρέπει να αποφασίσει κατά πόσο θα προχωρήσει σε λύση του Κυπριακού ή να επωμισθεί με την Άγκυρα την ευθύνη ενός ναυαγίου.

«Την ίδια στιγμή έχουμε την αμερικανική κυβέρνηση και τον Αμερικανό αντιπρόεδρο να προσπαθούν να προωθήσουν την πρόταση του προέδρου Αναστασιάδη για την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, η οποία αποτελεί μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για την Τουρκία να αποδείξει στην πράξη ότι επιθυμεί λύση του Κυπριακού», ανέφερε ο Εκπρόσωπος.

Σχολιάζοντας δημοσιεύματα ότι το Κυπριακό μπαίνει στον αναπνευστήρα και ότι θα παρουσιασθεί μια στασιμότητα στις διαπραγματεύσεις, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι η Ελληνοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη για λύση το συντομότερο δυνατό, τονίζοντας ότι αυτό που αναμένεται είναι η ανταπόκριση της τουρκικής πλευράς.
Keywords
Τυχαία Θέματα