Δέκα χώρες απελαύνουν τους πρεσβευτές της Συρίας

18:55 29/5/2012 - Πηγή: E-Typos
Ανανέωση 18.47

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απελαύνει τον Σύρο επιτετραμμένο στην Ουάσινγκτον ύστερα από τον μεγάλο αριθμό θανάτων πολιτών στη Συρία όλο το Σαββατοκύριακο, ενημέρωσε κυβερνητική πηγή μιλώντας ανωνύμως στο Ρόιτερς.

Η ίδια επίσημη πηγή διευκρίνισε ότι στον Σύρο διπλωμάτη θα δοθεί 72ωρη προθεσμία να εγκαταλείψει το αμερικανικό έδαφος.
Υπενθυμίζεται ότι ο Σύρος πρεσβευτής στην Ουάσινγκτον 'Ιμαντ Μουστάφα, πέρυσι ανακλήθηκε στη Δαμασκό, χωρίς να έχει οριστεί έως σήμερα ο αντικαταστάτης του.
Παράλληλα, η ολλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης σήμερα επίσημα ότι ο
πρεσβευτής της Συρίας στην Ολλανδία "είναι ανεπιθύμητο πρόσωπο", ύστερα από τον μεγάλο αριθμό θανάτων πολιτών στη Συρία όλο το Σαββατοκύριακο.
Στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Ολλανδίας διευκρινίζεται ότι "η απόφαση ελήφθη σε διαβούλευση με τους ευρωπαίους εταίρους". Από πολλά κράτη μέλη της ΕΕ έχουν ήδη αποχωρήσει Σύροι διπλωματικοί απεσταλμένοι.
Η ολλανδική κυβέρνηση δεν μπορεί να απελάσει τον Σύρο πρεσβευτή επειδή αυτός εδρεύει στις Βρυξέλλες, εκπροσωπώντας τα συριακά συμφέροντα και στο Βέλγιο και στην Ολλανδία.
Η βουλγαρική κυβέρνηση απελαύνει και εκείνη τον Σύρο επιτετραμμένο ως απάντηση στη σφαγή των πολιτών στη Χούλα στην κεντρική Συρία το Σαββατοκύριακο.
"Ο Σάλαχ Σουκάρ θα ενημερωθεί σήμερα ότι μέσα σε 72 ώρες θα πρέπει να εγκαταλείψει το βουλγαρικό έδαφος", ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών στη Σόφια.
Γνωστοποιήθηκε επίσης ότι θα απελαθούν άλλα δύο μέλη του συριακού διπλωματικού προσωπικού, ενώ διακόπτεται άμεσα η λειτουργία της βουλγαρικής πρεσβείας στη Δαμασκό.

Ενημέρωση 16.56

Η Ισπανία και η Ιταλία αποφάσισαν να απελάσουν τους πρεσβευτές της Συρίας ως απάντηση στη σφαγή στη Χούλα, έγινε σήμερα γνωστό από διπλωματικές και επίσημες πηγές.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στη Μαδρίτη, το ισπανικό υπουργείο Εξωτερικών προβαίνει στην ενέργεια αυτή σε συντονισμό με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Στη Ρώμη, το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε επισήμως ότι κάλεσε τον πρεσβευτή της Συρίας στη Ρώμη για να του ανακοινώσει πως είναι "ανεπιθύμητο πρόσωπο" και συνεπώς απελαύνεται ως αντίδραση "στις βιαιότητες εναντίον του άμαχου πληθυσμού για τις οποίες ευθύνεται η συριακή κυβέρνηση".
Το μέτρο αυτό, "σε συντονισμό με τους άλλους ευρωπαίους εταίρους", "επεκτάθηκε σε πολλούς αξιωματούχους της πρεσβείας", προστίθεται στην ανακοίνωση του ιταλικού υπουργείου.

Και ο Καναδάς προχωρά στην απέλαση όλων των διπλωματών της Συρίας, που βρίσκονται ακόμη στην Οτάβα χορηγώντας τους προθεσμία πέντε ημερών για να εγκαταλείψουν τη χώρα.
Ο Υπουργός Εξωτερικών Τζον Μπέιρντ δήλωσε ότι, παρά τις εκκλήσεις απ' όλον τον κόσμο προς τον Πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασαντ για κατάπαυση του πυρός, η κατακριτέα εκστρατεία βίας συνεχίζεται με αμείωτη αγριότητα στη χώρα του".
"Ο Καναδάς ενεργεί σε συντονισμό με τους στενότερους εταίρους μας, που έχο
Keywords
Τυχαία Θέματα