"Δάκτυλο" της Συρίας "βλέπει" ο Νταβούτογλου πίσω από τις βομβιστικές επιθέσεις στο Ρεϊχανλί

12:49 12/5/2013 - Πηγή: E-Typos
Κυριακή 12/5

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε σήμερα πως πιστεύει ότι μαχητές πιστοί στον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ βρίσκονται πίσω από τη χθεσινή τρομοκρατική ενέργεια, που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 43 ανθρώπους, στην παραμεθόριο πόλη Ρεϊχανλί.

«Η επίθεση δεν έχει καμμία σχέση με τους Σύρους πρόσφυγες στην Τουρκία, έχει όμως μεγάλη σχέση με τη συριακή κυβέρνηση», δήλωσε ο Ναταβούτογλου σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο TRT.

Ο ίδιος δήλωσε πως θεωρείται ότι όσοι διέπραξαν
τη χθεσινή επίθεση είναι οι ίδιοι που βρίσκονταν πίσω από την επίθεση στην παράκτια συριακή πόλη Μπάνιας την περασμένη εβδομάδα, στην οποία έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 62 άνθρωποι και την οποία αποδίδουν σε μαχητές προσκείμενους στην κυβέρνηση Άσαντ.
Αντιδρώντας, η κυβέρνηση της Δαμασκού εξέδωσε σήμερα ανακοίνωση, με την οποία διαψεύδει τους ισχυρισμούς της Άγκυρας, αρνούμενη πως σχετίζεται με την επίθεση στο Ρεϊχανλί.

«Η Συρία δεν διέπραξε και ούτε πρόκειται να διαπράξει ποτέ μία τέτοια πράξη, διότι δεν μας το επιτρέπουν οι αξίες μας», δήλωσε ο υπουργός Πληροφόρησης (Τύπου) Ομράν αλ Ζόχμπι σε συνέντευξη Τύπου, η οποία αναμεταδόθηκε από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο.

Η Αθήνα, καταδικάζει τις επιθέσεις

Ο Υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση σχετικά με τις βομβιστικές επιθέσεις που σημειώθηκαν, χθες, στην πόλη Ρεϊχανλί, κοντά στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία:

«Εκφράζουμε τον αποτροπιασμό και την απερίφραστη καταδίκη μας για τις τρομοκρατικές πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις στην τουρκική πόλη Ρεϊχανλί, οι οποίες προκάλεσαν το θάνατο και τον τραυματισμό δεκάδων αθώων πολιτών.

Στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας είμαστε όλοι αλληλέγγυοι.

Εκφράζουμε συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων, την αλληλεγγύη και συμπαράστασή μας στον τουρκικό λαό, αυτές τις δύσκολες ώρες».

Ανανέωση 22.28

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Μπεσίρ Αταλάι, δήλωσε σήμερα ότι "τα πρώτα ευρήματα των ερευνών" των αρχών για τις εκρήξεις στο Ρεϊχανλί "δείχνουν" ότι, οι δράστες έχουν συνδέσεις με τις μυστικές υπηρεσίες της Συρίας, μετέδωσε το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο 'NTV'.

Ο απολογισμός των δίδυμων εκρήξεων στη μικρή παραμεθόρια πόλη διαμορφώνεται στο μεταξύ στους "43 νεκρούς", σύμφωνα με το ίδιο ειδησεογραφικό δίκτυο

Ανανέωση 22.15

Διαδήλωση έγινε σήμερα στο Ρεϊχανλί στην Τουρκία, πολύ κοντά στη μεθόριο με την Συρία, όπου οι νεκροί από εκρήξεις είναι "τουλάχιστον 40" σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Περίπου 100 πολίτες διαδήλωσαν και κατηγόρησαν σύρους πρόσφυγες που είναι εγκατεστημένοι στον καταυλισμό, στα περίχωρα της μικρής αυτής πόλης, "ότι μετέφεραν τη βία" πέραν των συνόρων.

Κάποιοι από τους διαδηλωτές ήταν επικριτικοί για την ασκούμενη γιαυτό το ζήτημα τουρκική εξωτερική πολιτική, μεταδίδει το πρακτορείο Ρόιτερς.
Αναφέρεται επίσης το ίδιο πρακτορείο στην δήλωση ενός διαδηλωτή, που ζήτησε (μιλώντας σε βίντεο που φιλοξενεί τουρκικός διαδικτυακός τόπος), να παραιτηθεί ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίμπ Ερντογάν, επειδή "είναι αποτυχημένη" η κυβερνητική πολιτική για την συριακή κρίση πλέον στο τρίτο έτος της.
Αλλα βίντεο, δείχνουν θρυμματισμένους τους υαλοπίνακες οχημάτων με αριθμούς κυκλοφορίας Συρίας.
Οι εκρήξεις "παγιδευμένων" οχημάτων νωρίς το απόγευμα σήμερα έγιναν σε πολυσύχναστούς δρόμους της παραμεθόριας πόλης.

--Σημειώνεται ότι, από την πλευρά του το Γαλλικό πρακτορείο μετέδωσε για μια τρίτη στη σειρά έκρηξη, κάνοντας λόγο μόνον για άφιξη στο σημείο της έκρηξης πυροσβεστικών δυνάμεων. Εκτοτε, δεν έδωσε περισσότερα στοιχεία.

Ηδη στο Ρεϊχανλί εστάλησαν αστυνομικές σημαντικές ενισχύσεις. 'Ετσι, αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο Ρόιτερς ότι η αστυνομική παρουσία στο κέντρο της μικρής πόλης είναι πλέον πολύ αισθητή, ενώ γίνονται πλέον σε πολλά σημεία στην περίμετρό της αυστηροί και συστηματικοί έλεγχοι σε όλα τα κινούμενα οχήματα.
Το ίδιο πρακτορείο μετέδωσε ότι και στην Αγκυρα έγινε διαδήλωση περίπου 60 πολιτών, όπου ακούστηκαν εχθρικά συνθήματα για τον πρωθυπουργό Ερντογάν και τον ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου.

Η διαδήλωση αυτή διαλύθηκε ήδη.

Ανανέωση 19.50

Και τρίτη έκρηξη συγκλόνισε πριν από λίγο το παραμεθόριο Ρεϊχανλϊ (στην Τουρκία), την πόλη που φιλοξενεί στα περίχωρά της μεγάλο καταυλισμό σύρων προσφύγων, μεταδίδει το τηλεοπτικό τουρκικό δίκτυο 'NTV'.



Η διπλή επίθεση με παγιδευμένα αυτοκίνητα σήμερα σε μικρή πόλη της νότιας Τουρκίας, στα σύνορα με την Συρία, προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον 40 ανθρώπων και τον τραυματισμό 110, μετέδωσε το δίκτυο NTV, επικαλούμενο τον υπουργό Εσωτερικών Μουαμέρ Γκιουλέρ.

Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο, ο Γκιουλέρ δήλωσε πως 29 τραυματίες βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση και ο αριθμός των θυμάτων είναι πιθανόν να αυξηθεί.
Ο ίδιος έκανε λόγο για προσπάθεια παρεμπόδισης της ειρηνευτικής διαδικασίας ανάμεσα στην Αγκυρα και τους κούρδους του ΡΚΚ.

Ρ.Τ. Ερντογάν: Οι επιθέσεις μπορεί να σχετίζονται με την Συρία ή με τους Κούρδους

Οι επιθέσεις με παγιδευμένα αυτοκίνητα που προκάλεσαν το θάνατο σε τουλάχιστον 20 ανθρώπους σε μικρή τουρκική πόλη κοντά στα σύνορα με την Συρία μπορεί να σχετίζονται με την συριακή κρίση ή με την ειρηνευτική διαδικασία ανάμεσα στην Άγκυρα και τους κούρδους αντάρτες, δήλωσε ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

"Ζούμε σε ευαίσθητους καιρούς, έχουμε μπει σε μια νέα εποχή στην διαδικασία επίλυσης του κουρδικού ζητήματος. Αυτοί που δεν μπορούν να αποδεχτούν τη νέα αυτή εποχή θα μπορούσαν να προχωρήσουν σε παρόμοιες πράξεις", τόνισε ο Ερντογάν.

"Ένα άλλο ευαίσθητο θέμα είναι ότι η επαρχία Χατάι (όπου σημειώθηκαν οι επιθέσεις) βρίσκεται στα σύνορα με την Συρία. Οι πράξεις αυτές μπορεί να έγιναν για να προκαλέσουν" προβλήματα στα δύο αυτά ευαίσθητα θέματα, υπογράμμισε ο τούρκος πρωθυπουργός.
Keywords
Τυχαία Θέματα