Χρυσή Αυγή και τρόικα, δημιουργούν συνθήκες, για πιθανή αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού



Η σταθεροποίηση της οικονομίας αντιμετωπίζεται από το Μέγαρο Μαξίμου ως επείγουσα ανάγκη, όπως και η εμπέδωση της πολιτικής σταθερότητας



Συνθήκες αναδιάταξης του πολιτικού σκηνικού διαμορφώνονται μετά τις διώξεις σε βάρος βουλευτών και στελεχών της Χρυσής Αυγής και εν μέσω πιέσεων της τρόικας για νέα μέτρα. Η κυβέρνηση πιστεύει ότι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος θα ανοίξει το δρόμο για μια γενναία
μείωση του χρέους που θα φέρει την έξοδο από την ύφεση το 2014. Και αισιοδοξεί ότι η μετάβαση σε ένα νέο κύκλο, της ανάκαμψης, θα γίνει χωρίς νέο Μνημόνιο, ακόμη και αν δοθεί νέο δάνειο από τους εταίρους για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού των επόμενων ετών.

Τα μπερδεμένα μηνύματα που έρχονται από την πλευρά των πιστωτών δυσκολεύουν την κυβερνητική προσπάθεια για καλλιέργεια ατμόσφαιρας αισιοδοξίας. Πόσω μάλλον όταν θέματα που αγγίζουν την καθημερινότητα της πλειοψηφίας, όπως ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και ο ενιαίος φόρος ακινήτων, προκαλούν αρρυθμίες στο εσωτερικό της κυβέρνησης.

Η σταθεροποίηση της οικονομίας αντιμετωπίζεται από το Μέγαρο Μαξίμου ως επείγουσα ανάγκη, όσο και η εμπέδωση της πολιτικής σταθερότητας. Η πόλωση με τον ΣΥΡΙΖΑ θα οξυνθεί, η θεωρία των δύο άκρων θα ξαναέρθει στο προσκήνιο και η πολιτική ένταση θα ανέβει κατακόρυφα προκαλώντας ακόμη και εσωκομματικούς κραδασμούς, αφού δεν συμφωνούν όλοι στη Ν.Δ. και στο ΠΑΣΟΚ με αυτή την τακτική.

Η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τη Χρυσή Αυγή αναμένεται να γίνει τη μεθεπόμενη εβδομάδα και εκεί η σύγκρουση Αντώνη Σαμαρά και Αλέξη Τσίπρα θα είναι σκληρή και πολύ ενδεικτική για τα θερμά επεισόδια που θα ακολουθήσουν.

Οι αντιρρήσεις καραμανλικών, που ενοχλούνται από τις επιθέσεις εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, κλίματος Χρύσανθου Λαζαρίδη, παραμένουν ισχυρές, ενώ στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ υπάρχει μεγάλη δυσανεξία όταν κλιμακώνεται η σύγκρουση Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ, καθώς αρκετά στελέχη, όπως ο Δ. Ρέππας, για παράδειγμα, θεωρούν ότι το κόμμα τους πρέπει να κοιτάξει προς τα αριστερά του με νέο τρόπο. Ο Κ. Σκανδαλίδης πιστεύει ότι μετά το τέλος του Μνημονίου, το οποίο τοποθετεί τον Απρίλιο, θα πρέπει να επανεξεταστεί η συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση και εννοεί, κατά συγκλίνουσες εκτιμήσεις, ότι θα πρέπει να εξεταστεί το σενάριο της ψήφου ανοχής.

Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας έχει στοχοποιηθεί από σημαντικό κομμάτι βουλευτών της συμπολίτευσης και η θέση του ότι το Μνημόνιο αποτελεί το μοναδικό σοβαρό πολιτικό κείμενο που έχουμε αναμένεται να ανάψει κι άλλο τα αίματα. Εξάλλου, το ΠΑΣΟΚ κάνει συνεχώς προσπάθειες διαφοροποίησης από κεντρικές επιλογές, ειδικά στα φορολογικά, το οποίο φέρνει σε όλο και δυσχερέστερη θέση τον υπουργό Οικονομικών.

Στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν ότι υπάρχει νευρικότητα στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. αλλά δεν ανησυχούν ιδιαίτερα ότι θα εκδηλωθεί με ασύντακτο ή ανεξέλεγκτο τρόπο, όσο δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών λόγω αδυναμίας της κυβέρνησης να σταθεί.

Τα υπόγεια ρεύματα που κινούνται είναι έντονα λόγω της ευαισθησίας της συγκυρίας και της ρευστότητας και των αχαρτογράφητων νερών στα οποία κινείται το πολιτικό σύστημα από τη στιγμή που ξεκίνησε η δικαστική περιπέτεια για τη Χ.Α. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κινητικότητα είναι έντονη στα εξής τρία επίπεδα.

ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ: Θα γίνει νέο κόμμα;

Παρόλο που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το κόμμα του Ν. Μιχαλολιάκου διατηρεί το σκληρό πυρήνα των ψηφοφόρων του, οι εξελίξεις στο δικαστικό πεδίο είναι καταιγιστικές και εκ των πραγμάτων θα δημιουργήσουν πολιτική δυναμική. Οι ψηφοφόροι που εγκαταλείπουν τη Χ.Α. σε μεγάλο ποσοστό παραμένουν αμήχανοι, δηλαδή αναποφάσιστοι, και αυτό ενθαρρύνει τους υποστηρικτές της ιδέας δημιουργίας νέου ακροδεξιού κόμματος, το οποίο δεν θα έχει ποινικού χαρακτήρα σκιές. Ο Γιώργος Καρατζαφέρης κάνει πολλές δημόσιες παρεμβάσεις το τελευταίο διάστημα ενισχύοντας τις εκτιμήσεις ότι βλέπει μια ευκαιρία για την αναζωογόνηση του ΛΑ.Ο.Σ., ενώ προαναγγέλλεται επανεμφάνιση του σερ Βασίλειου Μαρκεζίνη, ο οποίος έχει οπαδούς στο χώρο δεξιά της Ν.Δ. Η άποψη ότι πρέπει να δημιουργηθεί μία ευρωπαϊκού τύπου ελληνική Ακροδεξιά με την οποία θα μπορεί να συνομιλήσει η Ν.Δ. ακόμη και σε κυβερνητικό επίπεδο έχει υποστηρικτές και μεταξύ γαλάζιων στελεχών.

ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ: Νέος φορέας ή πάλι τίποτα;

Την επόμενη εβδομάδα θα παρουσιαστεί, εκτός απροόπτου, το «κείμενο των 50» της Κεντροαριστεράς που ζητούν συστράτευση του ΠΑΣΟΚ, της ΔΗΜ.ΑΡ. και όλων των δυνάμεων που κινούνται στο χώρο μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να δημιουργηθεί ένα συμμαχικό σχήμα με δυνατότητες να εκφράσει την κοινωνική βάση της ελληνικής Σοσιαλδημοκρατίας. Η πρωτοβουλία αυτή δεν αναμένεται να δημιουργήσει μείζον πολιτικό γεγονός γιατί ο Φώτης Κουβέλης δεν πρόκειται να ανταποκριθεί, ενώ η κατάφαση του Ευ. Βενιζέλου είναι αυτονόητη, αφού και ο ίδιος έχει καταθέσει ανάλογη πρόταση. Την ίδια ώρα, η ΔΗΜ.ΑΡ. κάνει τη δική της προσπάθεια ανοίγματος και, σύμφωνα με πληροφορίες, πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ πρόκειται να προσχωρήσει τις επόμενες μέρες στο κόμμα του Φώτη Κουβέλη, ακολουθώντας το δρόμο του Ανδρέα Λοβέρδου.

ΣΥΡΙΖΑ: Διεύρυνση αλλά με ποιους;

Η αξιωματική αντιπολίτευση εργάζεται για το δικό της άνοιγμα στον κόσμο που προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ του 44% (2009) και παραμένει πολιτικά ανέστιος. Η συμφωνία με τη Λούκα Κατσέλη θεωρείται από πολλές πλευρές κλεισμένη παρόλο που η ανακοίνωση από την ίδια ότι επίκειται συνεργασία προκάλεσε την ενόχληση της Κουμουνδούρου με αποτέλεσμα να γίνει διάψευση. Ηταν ένας τρόπος να αμβλυνθούν οι βέβαιες αντιδράσεις της Αριστερής Πλατφόρμας του Π. Λαφαζάνη που αποτελεί την ισχυρότερη τάση εσωκομματικής αντιπολίτευσης. Επαφές, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν γίνει και με άλλα στελέχη που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, όπως η Μιλένα Αποστολάκη, αλλά και με τα μέλη της Αριστερής Προοπτικής που έφυγαν από τη ΔΗΜ.ΑΡ. (Ανδρέας Νεφελούδης, Στέφανος Μπαγεώργος), αλλά και της Κοινωνία Πρώτα των Οδυσσέα Βουδούρη, Πάρη Μουτσινά και Θόδωρου Παραστατίδη, πρώην βουλευτών του ΠΑΣΟΚ. Ανοιχτοί δίαυλοι υπάρχουν επίσης με στελέχη των Οικολόγων Πράσινων, αλλά και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, στους κόλπους της οποίας υπάρχει μειοψηφική τάση που εξετάζει το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ.

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΣΠΑΝΟΥ
[email protected]

Δημοσιεύεται στον Τύπο της Κυριακής
Keywords
χρυση αυγη, τροικα, αυγη, χρυση, πετρελαιο θερμανσης, φώτης κουβέλης, μιλενα αποστολακη, νέα, μνημονιο, πετρελαιο, συριζα, ΠΑΣΟΚ, βουλη, σαμαρας, τσιπρας, συμμετοχή, στουρναρας, δημοσκοπηση, καρατζαφερης, βενιζελος, λοβερδος, ανταρσυα, αγγελικη, κινηση στους δρομους, μυστικες δημοσκοπησεις, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, ολγα λαφαζανη, μαρκεζινης βασιλειος, αλλαγη ωρας, λουκα κατσελη, νεα κυβερνηση, τελος ακινητων, μνημονιο 2, κοινωνικη συμφωνια, μνημονιο 3, τελος του κοσμου, αλλαγη ωρας 2013, εκλογες 2014, κοινωνια, φώτης κουβέλης, κουβελης, νεο μνημονιο, φορος ακινητων, αποστολακη, δυσανεξια, νεα μετρα, υφεση, ωρα, αρρυθμιες, γεγονος, γινει, δανειο, διαστημα, δικη, δοθει, ευκαιρια, υπαρχει, εβδομαδα, ερχονται, ετων, ιδια, θεωρια, κυβερνηση, κειμενο, κι αλλο, κομμα, μαξιμου, μειζον, μηνυματα, μειωση, πεδιο, ρεππας, σεναριο, συζητηση, συμμετοχή, ταση, τρια, αιματα, επεισοδια, ιδιαιτερα, κομματι, λαφαζανη, πληροφοριες, θεματα, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα