Δημοσκόπηση στον ΤτΚ: Προβάδισμα για ΝΔ και Σαμαρά, κατακραυγή για τη Χρυσή Αυγή

Ικανοποίηση από την κυβέρνηση, ενίσχυση του πρωθυπουργικού προφίλ. Αυτά είναι τα βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν από τη δημοσκόπηση της Rass για τον «ΤτΚ» στον απόηχο των ραγδαίων εξελίξεων για τη Χρυσή Αυγή.

Δυο εβδομάδες μετά την πρώτη δημοσκόπηση
που «μέτρησε» τον πολιτικό αντίκτυπο της εν ψυχρώ δολοφονίας του Παύλου Φύσσα- της “Rass” για τον «Τύπο της Κυριακής»- η νέα έρευνα της εταιρίας δείχνει πώς διαμορφώνονται τα ποσοστά των κομμάτων τη στιγμή που η ηγεσία της Χρυσής Αυγής βρίσκεται στον Κορυδαλλό και στον απόηχο της μη προφυλάκισης των βουλευτών Ηλία Κασιδιάρη, Ηλία Παναγιώταρου και Νίκου Μίχου.

Όπως προκύπτει από τα ευρήματα της “Rass”, η Νέα Δημοκρατία διατηρεί το προβάδισμά της έναντι του ΣΥΡΙΖΑ κατά 1,3% από 2,7 που ήταν στην προηγούμενη έρευνα αμέσως μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Επίσης η ΝΔ αυξάνει τη διαφορά της στην παράσταση νίκης ενώ η «στρόφιγγα» των διαρροών προς το κόμμα του Νίκου Μιχαλολιάκου, κλείνει όλο και περισσότερο.

Είναι ενδεικτικό, ότι ενώ οι μετακινήσεις των «γαλάζιων» ψηφοφόρων προς τη Χρυσή Αυγή ήταν 3,4% πριν από τη δολοφονία του 34χρονου μουσικού, αμέσως μετά περιορίστηκαν στο 1,4% και σήμερα καταγράφονται στο 1%. Αντίστοιχα, οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ που «έφευγαν» για το κόμμα Μιχαλολιάκου πριν τις μαχαιριές του Ρουπακιά ήταν σε ποσοστό 2,6%, αμέσως μετά μειώθηκαν στο 1,6% και σήμερα βρίσκονται στο 1,8%.

Στην καταλληλότητα πρωθυπουργού, ο Αντώνης Σαμαράς έχει σαφές προβάδισμα έναντι του Αλέξη Τσίπρα (45,5% και 26,5% αντίστοιχα) ενώ ο αέρας της νίκης είναι αναμφισβήτητα υπέρ της ΝΔ η οποία καταγράφει 60,8% στην παράσταση νίκης και ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 33,7%. Η ψαλίδα έχει ανοίξει μετά την αποφασιστικότητα του πρωθυπουργού να προχωρήσουν οι έρευνες για τη Χρυσή Αυγή καθώς στο ίδιο ερώτημα, πριν από δεκαπέντε μέρες, η ΝΔ συγκέντρωνε ποσοστό 55,2% και ο ΣΥΡΙΖΑ 37,2%.

Στην έρευνα της “Rass” καταγράφεται συνολική κατακραυγή της Χρυσής Αυγής καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων χαρακτηρίζει δικαιολογημένες τις διώξεις του αρχηγού και των στελεχών της Χρυσής Αυγής μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα (81,9%), πιστεύει ότι η δράση της είναι εγκληματική (76,7%), θεωρεί ότι η ναζιστική προπαγάνδα πρέπει να διώκεται ποινικά (85,4%) ενώ ποσοστό 86,9% έχει χειρότερη γνώμη απ’ ότι είχε πριν.

Με αφορμή τα γεγονότα της Χρυσής Αυγής, πτωτική τάση ακολουθεί το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για πρόωρες εκλογές. Αν και ο Αλέξης Τσίπρας εξακολουθεί να ζητά κάλπες, ποσοστό 68,7% διαφωνεί όπως και το 40% -σχεδόν- των ψηφοφόρων του κόμματός του.

Αντίθετα, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς εμφανίζεται ενισχυμένος μετά τις εξελίξεις στο θέμα της Χρυσής Αυγής (58,9%), άποψη με την οποία συμφωνεί και το 49,1% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης, ικανοποίηση εκφράζει το 51% των ερωτηθέντων για το χειρισμό της υπόθεσης της Χρυσής Αυγής από την κυβέρνηση με… εξαίρεση το 46,9% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ που δηλώνουν ότι τους δυσαρέστησε αφού απάντησαν- όπως λένε εκλογικοί αναλυτές- με όρους πολιτικής σκοπιμότητας. Ο Αντώνης Σαμαράς είναι πρώτος με διαφορά μεταξύ των πολιτικών αρχηγών στο ερώτημα «ποιον θεωρείτε εγγυητή της δημοκρατικής ομαλότητας», ένα δύσκολο ερώτημα στην παρούσα συγκυρία- λένε οι πολιτικοί αναλυτές- αφού τα σκληρά μέτρα της τρόϊκας και η εκτίναξη της ανεργίας απείλησαν την κοινωνική συνοχή. Γι’ αυτό, λένε οι ίδιες πηγές, εξηγείται το ποσοστό 49,5% που απαντά «κανέναν» στο συγκεκριμένο ερώτημα.

Ένα επίσης αξιοσημείωτο εύρημα, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, αφορά στην οικονομία: αν και η πλειοψηφία των ερωτηθέντων σε ποσοστό 58,9% δηλώνει ότι διαφωνεί με την άποψη ότι διανύουμε το τελευταίο δύσκολο κομμάτι της διαδρομής προς την οικονομική ανάκαμψη, αντίστοιχα συμφωνεί το 38,6%. Σύμφωνα με τους εκλογολόγους, πρόκειται για ένα υψηλό ποσοστό – τηρουμένων των αναλογιών και των συνθηκών – καθώς για πρώτη φορά εμφανίζεται ποσοστό κοντά στο 40% που εκφράζει την πεποίθηση ότι άρχισε να φαίνεται το φως στην άκρη του τούνελ.

Εκλογικός νόμος
Κι ενώ το σενάριο για την αλλαγή του εκλογικού νόμου είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις μεταξύ των δημάρχων, η κοινή γνώμη έχει διαφορετική άποψη. Το 66,7% συμφωνεί ότι πρέπει να αλλάξει ο εκλογικός νόμος για τις δημοτικές εκλογές ώστε να ψηφίζουμε χωριστά το δήμαρχο από τους δημοτικούς συμβούλους όπως επίσης το συντριπτικό 75,9% λέει «ναι» στο σενάριο οι δημοτικοί σύμβουλοι να είναι σε ενιαίο ψηφοδέλτιο και να υπάρχει η δυνατότητα να ψηφιστούν πρόσωπα από διαφορετικές παρατάξεις. Με τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο συμφωνεί η πλειοψηφία των ψηφοφόρων όλων των κομμάτων και μάλιστα σε υψηλά ποσοστά.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΤΣΑΒΟΥ
[email protected]

Δημοσιεύεται στον Τύπο της Κυριακής
Keywords
Τυχαία Θέματα