Μπάσκετ: Τι φταίει για το ντεφορμάρισμα των πρωταθλητών Ευρώπης

21:57 17/1/2014 - Πηγή: E-Typos
Ο πρωταθλητής Ευρώπης Ολυμπιακός δείχνει με τη φετινή του αγωνιστική του κατάσταση ότι στα δύσκολα χωλαίνει... Δικαιολογίες υπάρχουν, όπως η σημαντική απουσία σε οργάνωση και ανάσες στον Βασίλη Σπανούλη, ο τραυματισμός του Έισι Λο, και η απώλεια ριμπάουντ και ενίσχυση της άμυνας με το κενό του επίσης τραυματία, Μπρεντ Πέτγουεϊ. Ας μην αψηφούμε βέβαια και τη μη ενσωμάτωση του Μίρζα Μπέγκιτς στα θέλω του Γιώργου Μπαρτζώκα και την απόκτηση δύο νέων μονάδων (Μάρντι Κόλινς και Τζαμάριο Μουν), με τον
Αμερικανό γκαρντ να είναι –όπως ήταν αναμενόμενο- έξω από τα... νερά του στις πρώτες του εμφανίσεις και τον Μουν να βρίσκεται εν αναμονή της πρώτης του συμμετοχής στο ελληνικό πρωτάθλημα, όπου θα πάρει το «βάπτισμα του πυρός» σε ντέρμπι αιωνίων και μάλιστα στο ΟΑΚΑ (20/1, 19:30).

Ωστόσο, δεν είναι λίγοι εκείνοι που κρίνουν ότι ο φετινός Ολυμπιακός –μέχρι στιγμής- δεν ανταποκρίνεται στις κρίσιμες αναμετρήσεις και αυτό -με εξαίρεση τη Φενερμπαχτσέ/Ούλκερ του Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς- γιατί στις υπόλοιπες δεν έχει καταφέρει να πείσει με την απόδοση του, ενώ στις τελευταίες έξι αναμετρήσεις του σε Ελλάδα και Ευρώπη έχει υποστεί τέσσερις ήττες. Η αρχή έγινε στον πρώτο κρίσιμο αγώνα και συγκεκριμένα στο νοκ άουτ ημιτελικό με τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ, όπου αποκλείστηκε από τη συνέχεια, ακολούθησε η ήττα-σοκ από τον ΚΑΟΔ στο πρωτάθλημα, εν τη απουσία του Βασίλη Σπανούλη, για να έρθουν, μετά την εξαιρετική πρεμιέρα της φάσης των «16» της Ευρωλίγκας με τη Φενερ τα δύο διαδοχικά χαστούκια από Αρμάνι στο Μιλάνο και Μπαρτσελόνα εχθές το βράδυ, όπου έλαβε τέλος το φετινό απόρθητο του ΣΕΦ.

Η άποψη ότι μόλις άρχισαν οι κρίσιμες αναμετρήσεις οι πρωταθλητές Ευρώπης φανέρωσαν τις καλά κρυμμένες αδυναμίες τους ενισχύεται ακόμη περισσότερο από το γεγονός ότι στην κανονική περίοδο της Ευρωλίγκας, όπου ο Ολυμπιακός πήγε «τρένο» και χωρίς απώλειες, οι ομάδες δεν ήταν του βεληνεκούς αυτών της φάσης των «16», αλλά και πάλι κινδύνεψε με απρόσμενες ήττες και μάλιστα στην έδρα του από συλλόγους που δε φάνταζαν φόβητρα.

Συγκεκριμένα, οι παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα «άρπαξαν» τη νίκη στην 3η αγωνιστική στο ΣΕΦ από την Μπάγερν με ανατροπή μετά κόπων και βασάνων... Ακολούθησε η νίκη στην εκπνοή, με τρίποντο του Μάντζαρη, και πάλι στο ΣΕΦ απέναντι στην πρωτάρα της Ευρωλίγκας, Ζιέλονα Γκόρα, για την 5η αγωνιστική, ενώ με ανατροπή στην έδρα του, μετά από ξέσπασμα του Σπανούλη και του Λοτζέσκι, πήρε το θετικό αποτέλεσμα απέναντι στην αδύναμη Σιένα (9η αγωνιστική), η οποία δεν προκρίθηκε στη Β΄ φάση της διοργάνωσης.
Όπως αναφέραμε παραπάνω, πάντως, κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει τις σημαντικές απουσίες των Λο και Πέτγουεϊ. Σε αυτές έρχεται να προστεθεί η κατακόρυφη αγωνιστική πτώση του Λοτζέσκι, που έβγαζε «φωτιές» με το δολοφονικό του σουτ στην κανονική περίοδο της Ευρωλίγκας, αλλά και η «soft» γραμμή ψηλών του Ολυμπιακού.
Το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων περνάει από «ακτινογραφία» το... πριν και το μετά παικτών του Ολυμπιακού:

Στην περίπτωση του Ματ Λοτζέσκι, η προσφορά του Αμερικανού γκαρντ στην επίθεση έχει πέσει με τα στατιστικά ευστοχίας του στην κανονική περίοδο να ήταν 60.5% στα δίποντα και 51.4% στα τρίποντα, εν αντιθέσει με το 54.5% στα δίποντα σε 3 αναμετρήσεις στη φάση των «16» και το απελπιστικό 30% στα τρίποντα.

Ο Έισι Λο με τα προβλήματα τραυματισμών που αντιμετώπισε στην κανονική περίοδο δεν αποτελεί κριτήριο, αλλά και πάλι ο Ολυμπιακός χάνει σε οργάνωση, εκτέλεση και δημιουργία, ενώ από την απουσία του Μπρεντ Πέτγουεϊ στη φάση των «16» απώλεσε τους 6.1 πόντους μέσο όρο που είχε στην κανονική περίοδο, τα 3.3 ριμπάουντ και το 1.1 μπλοκ στην άμυνα.

Στη γραμμή ψηλών, ο Μίρζα Μπέγκιτς -με εξαίρεση την καλή του απόδοση επί της Σιένα στην κανονική περίοδο (9π., 4ριμπ.)- δεν έχει να επιδείξει τίποτα, ενώ κατακόρυφη είναι η πτώση στην προσφορά του Ντάνστον στη φάση των «16». Ο Αμερικανός των 10.9 πόντων μέσο όρο της κανονικής περιόδου και των 6.3 ριμπάουντ, έχει «αναχαιτιστεί» από τους ψηλούς των ομάδων της Β’ φάσης, καθώς σε 3 αγώνες μετράει 4.3 πόντους και 2.7 ριμπάουντ. Εμφανέστατη είναι η διαφορά του στα ποσοστά ευστοχίας, όπου στην κανονική περίοδο είχε 71.2% στα δίποντα και 55.6 στις βολές, και μέχρι στιγμής εμφανίζει 62.5% στα δίποντα και 50% στις βολές. Πτώση είχαμε και στις τάπες που φιλοδωρούσε τους αντιπάλους στην Α’ φάση (1.7 και τώρα έχει 1), ενώ διακρίνεται και αύξηση λαθών (0.4 στην κανονική περίοδο, 1.7 στη φάση των «1»).

Ωστόσο, κέρδος αποτελεί η σταθερή απόδοση του Σέντρικ Σίμονς στη φάση των «16», όσο αυτή θεωρείται αρκετή για τον πρωταθλητή Ευρώπης, καθώς είχε άνοδο σε μέσο όρο πόντων (από 3.4 της κανονικής περιόδου ανέβηκε σε 5.3), ριμπάουντ (από 3.2 σε 5), μπλοκ (από 0.6 σε 1) και μείωση λαθών (από 1 έπεσε σε 0.3).

Τέλος, κανείς δεν μπορεί να μην αναγνωρίσει την αξία των «κολώνων» του Ολυμπιακού στη φάση των «16», αυτή των Βασίλη Σπανούλη και Γιώργου Πρίντεζη, που όπως αποδεικνύεται όμως μέχρι στιγμής δεν είναι αρκετή...

Ο αρχηγός των «ερυθρολεύκων» αν και είναι επιρρεπής στα λάθη (3.3 εν συγκρίσει με 2.9 της Α’ φάσης), κερδίζει περισσότερα φάουλ (από 5.2 κερδίζει 6.7), ενώ έχει αυξημένο μέσο όρο πόντων (από 15.8 στην Α’ φάση αύξησε σε 17.7 στη Β’), αλλά με χειρότερο ποσοστά ευστοχίας. Επίσης, έχει μεγαλύτερη έφεση στη δημιουργία (από 4.8 ασίστ έχει φτάσει τις 6.7).

Από την πλευρά του, ο Έλληνας φόργουορντ έχει αυξήσει το μέσο όρο πόντων του (από 10.1 πήγε στους 13.7) και είχε διψήφιο αριθμό πόντων και στις 3 αναμετρήσεις της φάσης των «16». Παράλληλα, βελτίωσε τα ποσοστά ευστοχίας του στα σουτ δύο πόντων και στις βολές, ενώ δεν τα κατάφερε εξίσου καλά στα τρίποντα, όπου στις δύο πρώτες αναμετρήσεις δε βρήκε στόχο (0/3 τρίποντα με Φενέρ και Αρμάνι Μιλάνο).

(Πηγή: ΑΜΠΕ)
Keywords
Τυχαία Θέματα