Αποστολή στην Κίνα: Ποιες συμφωνίες "κλείδωσαν" τι προσδοκά στο μέλλον η Ελλάδα

19:03 18/5/2013 - Πηγή: E-Typos
Το ταξίδι στην Κίνα στην πραγματικότητα δεν τελειώνει με την επιστροφή της ελληνικής αντιπροσωπίας στην Αθήνα. Ο δίαυλος θα είναι διαρκώς ανοιχτός και το βάρος θα δοθεί στο πέρασμα από τις εξαγγελίες στις πράξεις.

Ο Αντώνης Σαμαράς έχει ήδη ενημερωθεί για τις συμφωνίες που έχουν κλείσει σε επιχειρηματικό επίπεδο και για όποιες βρίσκονται κοντά, ενώ αναμένεται να παρέμβει έτσι ώστε να υπάρξει ευτυχής κατάληξη. Το ζητούμενο για την
κυβέρνηση πλέον είναι να μη χαθεί καμία μέρα έτσι ώστε το επόμενο διάστημα το πραγματικό ενδιαφέρον που καταγράφηκε σε πολλά επίπεδα στην Κίνα να γίνει πραγματικότητα.

Συνολικά πραγματοποιήθηκαν μόνο στο Πεκίνο περισσότερες από 257 κατ’ ιδίαν συναντήσεις μεταξύ επιχειρηματιών από τις δύο χώρες, ενώ σημαντικές επαφές είχε και το ΤΑΙΠΕΔ, αλλά και η Invest in Greece.

Οι Κινέζοι γενικά ενδιαφέρονται για ενεργό συμμετοχή τους στις υποδομές, με την Cosco να καταθέτει πρόταση συνολικά για το λιμάνι του Πειραιά, καθώς εκτός από τον ΟΛΠ ενδιαφέρεται και για τη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη. Στην κυβέρνηση εκτιμούν πως η Cosco μπορεί να λειτουργήσει ως βασικός μοχλός και για άλλες ενέργειες.
Στόχος τόσο της Αθήνας όσο και του Πεκίνου είναι το λιμάνι του Πειραιά να γίνει το μεγαλύτερο στη Μεσόγειο και δεν είναι τυχαίο ότι ουσιαστικά οι Κινέζοι τα θέλουν όλα και για αυτό ασκούν μια ιδιαίτερα επιθετική πολιτική. Οι δύο συμφωνίες που υπεγράφησαν από τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη με τις εταιρίες Huawei και ZTE για τη δημιουργία ενός διαμετακομιστικού κόμβου για προϊόντα έρευνας και τεχνολογίας και για τη δημιουργία κέντρου logistics στον Πειραιά αναμένεται να αποτελέσουν κίνητρο και για άλλες του κλάδου να κινηθούν στην ίδια λογική. Μάλιστα, ήδη η εταιρία Huawei δεσμεύτηκε για τη δημιουργία, άμεσα, 160 θέσεων εργασίας.

Οι διαγωνισμοί για τα λιμάνια, πάντως, δεν έχουν προχωρήσει ακόμα, καθώς θα πρέπει να υπάρξει και μια συνεννόηση με την Ε.Ε. και είναι σαφές πως από την ελληνική πλευρά θα πρέπει να γίνουν οι κατάλληλοι χειρισμοί για να μη δημιουργηθούν εμπόδια.

Παράλληλα, έντονο είναι το ενδιαφέρον και για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ που έχουν επιδείξει τόσο οι Ρώσοι όσο και οι Γάλλοι. Το ενδιαφέρον για τα τρένα μορφοποιείται με πρωτοβουλία της Cosco, καθώς την απασχολούν ιδιαίτερα οι συνέργειες με τον ΟΛΠ. Ο διαγωνισμός αυτός αναμένεται να ξεκινήσει στο τέλος Ιουνίου και όπως φαίνεται οι Κινέζοι ενδιαφέρονται μόνο για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και όχι και για τη Rosco, η οποία διαχειρίζεται την τεχνική βάση και έχει αναλάβει τη συντήρηση των συρμών και του δικτύου.
Η Σεν Τζεν Airport και η Φρίντμαν Πασίφικ έχουν εκδηλώσει έντονο ενδιαφέρον για το «Ελευθέριος Βενιζέλος», ενώ η εταιρία Φασούν ενδιαφέρεται για το αεροδρόμιο του Καστελίου σε συνεργασία με τον Ομιλο Κουτσολιούτσου. Η προκήρυξη για το έργο αυτό, το οποίο είναι έργο ΣΔΙΤ, αναμένεται να ανακοινωθεί το επόμενο διάστημα. Παρά τα όσα ακούγονται το τελευταίο διάστημα οι Κινέζοι δεν εκδήλωσαν ενδιαφέρον για άλλα περιφερειακά αεροδρόμια ή λιμάνια.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται και στην προσέλκυση Κινέζων τουριστών, αν και όπως φαίνεται υπάρχουν ακόμα δυσκολίες. Παρά το γεγονός ότι υπάρχει η θεσμική δυνατότητα, δεν έχει ξεκινήσει ακόμα απευθείας πτήση Αθήνας- Πεκίνου, κάτι που δεν αναμένεται να γίνει τα επόμενα δύο χρόνια.

Η Αθήνα «γέφυρα» στις σχέσεις Πεκίνου- Βρυξελλών
Το θετικό κλίμα που διέπει πλέον τις δύο πλευρές αποτυπώθηκε στην κοινή δήλωση που ακολούθησε τις επαφές του Αντώνη Σαμαρά στο Πεκίνο. Είναι χαρακτηριστικό πως τέτοιο κείμενο ανακοινώνεται για πρώτη φορά από την πλευρά της κινεζικής ηγεσίας έπειτα από επαφές με ξένους ηγέτες. Στην ανακοίνωση αυτή γίνεται λόγος για την εμβάθυνση της Συνολικής Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης μεταξύ των δύο χωρών που υπηρετεί τα θεμελιώδη συμφέροντα των δύο χωρών και λαών. Η κινεζική πλευρά ενθαρρύνει τις επιχειρήσεις της να εισάγουν περισσότερα ελληνικά ανώτερα προϊόντα βάσει των αναγκών της αγοράς, ενώ η Αθήνα χαιρετίζει τη συμμετοχή κινεζικών επιχειρήσεων στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων δηλώνοντας πως θα τους παράσχει τις απαραίτητες διευκολύνσεις και την απαραίτητη υποστήριξη. Η Αθήνα από την πλευρά της δηλώνει καθαρά πως «αντιτίθεται σε κάθε μορφής προστατευτισμό ως προς το εμπόριο και τις επενδύσεις», κίνηση που προφανώς ικανοποιεί ιδιαίτερα την κινεζική ηγεσία. Δεν είναι τυχαίο επίσης το γεγονός ότι και επίσημα η ελληνική πλευρά δεσμεύεται πως «θα εξακολουθήσει να διαδραματίζει θετικό και εποικοδομητικό ρόλο μέσα στην Ε.Ε. για την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων Ε.Ε.-Κίνας».
Σε όλες τις επίσημες επαφές του με Κινέζους αξιωματούχους, ο Αντώνης Σαμαράς έγινε αποδέκτης της ουσιαστικής στήριξης της Κίνας στην ανάγκη να υπάρξει μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ. Από την πλευρά της η Αθήνα επιβεβαίωσε την πάγια θέση της υπέρ της αρχής της «Μίας Κίνας».

ΟΙ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΠΟΥ «ΚΛΕΙΔΩΣΑΝ»

ΤΑΙΠΕΔ - CDB
Το ΤΑΙΠΕΔ υπέγραψε Πρωτόκολλο Συνεργασίας με την China Development Bank, με στόχο την προώθηση του Ελληνικού Προγράμματος Ιδιωτικοποιήσεων και τη δυναμική συμμετοχή σε αυτό κινεζικών εταιριών.

Invest in Greece - CDB
Η Invest In Greece υπέγραψε Συμφωνητικό Συνεργασίας με την China Development Bank, με στόχο την προώθηση της οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών σε τομείς όπως ο τουρισμός, τα ακίνητα, οι τηλεπικοινωνίες, οι μεταφορές, τα ενεργειακά και σε ζητήματα χρηματοδότησης επενδύσεων. Η China Development Bank ανέλαβε την υποχρέωση να προωθεί επενδυτικά σχέδια του Invest in Greece σε κινεζικές επιχειρήσεις και κατόπιν αξιολόγησης θα χρηματοδοτεί την υλοποίησή τους.

ΥΠΑΝ - Huawei
Ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης υπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας με την κινεζική εταιρία Huawei, σύμφωνα με το οποίο η εταιρία τα επόμενα τρία χρόνια θα εγκαταστήσει στην Ελλάδα ένα σημαντικό διαμετακομιστικό κόμβο για προϊόντα της, ένα κέντρο έρευνας και καινοτομίας σε συνεργασία με κορυφαία ελληνικά ερευνητικά κέντρα και ελληνικές τεχνολογικές εταιρίες. Επιπλέον, η εταιρία Huawei είναι διατεθειμένη να συνεργαστεί με ελληνικά πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα και να παράσχει εκπαίδευση και θέσεις πρακτικής άσκησης σε φοιτητές και νέους πτυχιούχους.

ΥΠΑΝ - ZTE
Παράλληλα ο κ. Χατζηδάκης υπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας και με την κινεζική εταιρία ZTE, προκειμένου να καταστήσει το λιμάνι του Πειραιά διαμετακομιστικό κέντρο (transit and logistics hub) για τα προϊόντα της ZTE στην Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Η εταιρία είναι εκ των πέντε κορυφαίων κατασκευαστών τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού παγκοσμίως με παρουσία σε 140 χώρες και περισσότερους από 500 τηλεπικοινωνιακούς παρόχους.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ

Τέσσερις μεγάλες ελληνικές ναυτιλιακές εταιρίες υπέγραψαν ναυτιλιακές συμβάσεις με κινεζικές τράπεζες. Πρόκειται για την εταιρία Angelicoussis Shipping Group LTD η οποία εκπροσωπήθηκε από το Managing Director Γιάννη Πλατσιδάκη, ο οποίος και υπέγραψε συμφωνία με τις China Export-Import Bank και DNB NOR Bank. Ανάλογες συμφωνίες υπέγραψαν και οι εταιρίες Diana Shipping, που εκπροσωπήθηκε από τον Συμεών Παλιό, με την China export-import bank, η Mare Νostrum, που εκπροσωπήθηκε από τον κ. Βενιάμη, με την China development bank, και η Paragon Shipping Inc., Allseas Marine SA, Box Ships Inc, που υπέγραψε συμφωνία με την China Classification. Ο πρόεδρος της ΙΚΤΙΝΟΣ HELLAS SA Ευάγγελος Χαϊδάς υπέγραψε εμπορική συμφωνία εξαγωγής ελληνικού μαρμάρου και αγροτικών προϊόντων ύψους 60 εκατ. ευρώ με τη Xibang Marble PRO DEV Co LTD, ενώ συμφωνία ύψους 272 εκατ. ευρώ υπέγραψε ο Sales Manager της Bozakis SA, με την κινεζική εταιρία BEIJING ATHENA INTERNATIOTAL TRADING για την εξαγωγή ελαιολάδου. Συνολικά οι συμφωνίες αυτές αγγίζουν το ενάμισι δισ. και αποτελούν μια πολύ θετική αρχή για το μέλλον, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης.

Από το Πεκίνο

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΤΤΑΡΙΔΗΣ
[email protected]

ΠΟΙΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΣΥΝΟΔΕΥΣΑΝ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

NameCompanyΚωνσταντίνος ΜίχαλοςUnion of Hellenic ChambersΚωνσταντίνος ΓιαννίδηςHellenic Chinese ChamberYannidis Group S.A.Αναστάσιος ΤζίκαςFederation of Hellenic ICT EnterprisesTIF-HELEXPO S.A.Πέτρος ΧριστοδούλουNational Bank of GreeceΚωνσταντίνος ΒουσβούνηςEUROBANKΣπυρίδων ΠαπασπύρουPiraeus BankΘεόδωρος ΑφθονίδηςAEGEAN BALTICΔημήτρης ΑναγνωστόπουλοςAEGEAN BALTICΓεωργία ΠροκοπίουDynagasΣυμεών ΠαλιόςDiana Shipping Inc./Diana Containerships IncΑλέξανδρος ΙωάννουKatogi StrofiliaΑρης ΚεφαλογιάννηςGAEAΕμμανουήλ ΔομαζάκηςCRETA FARMSΙωάννης ΓιώτηςYIOTIS S.A. NOURISHING PRODUCTS INDUSTRYΕυστράτιος ΜαρούσηςDELTA SA/VIVARTIAΠέτρος ΠαπαδάκηςMEVGAL SAΑχιλλέας ΚωνσταντακόπουλοςTEMES SA – Costa NavarinoΜίλτος ΚαμπουρίδηςDolphin Capital InvestorsΑνδρέας ΣτυλιανόπουλοςNavigator Travel & Tourist Services LtdΜαρία ΘεοφανοπούλουInternational Publications LtdΗΑΤΤΑDanae Travel & Media GroupΓεώργιος ΒερνίκοςVernicos YachtsAssociation of Greek Tourism EnterprisesEconomic & Social Council of GreeceΑλέξανδρος ΑγγελόπουλοςAldemar GroupΜαρία ΔασκαλαντωνάκηDASKALANTONAKIS GROUPΕυρυπίδης ΔόνταςSelected TextilesΠέτρος ΜαχάςMACHAS & PARTNERSΘωμάς ΓκιολμάςNational Bank of GreeceΔημήτριος ΔέμοςDEMO SA Association of Greek Pharmaceutical CompaniesΕβελίνα ΜπάκινταPeza Union CreteΟδυσσέας ΑθανασίουLamda DevelopmentΓεώργιος ΚουτσογιαννόπουλοςHelicΑθανάσιος ΠότσηςEuropean Sensor SystemsΓιώργος ΛινάτσαςAxia Ventures GroupΔημοσθένης ΒατικιώτηςATCOMΔημήτρης ΧριστάκοςSMARTECΕυάγγελος ΧαϊδάςIKTINOS HELLAS SAΣτυλιανός ΚαριδάκηςIKTINOS HELLAS SAΓιώργος ΜποτζάκηςBOTZAKIS SAΚωνσταντίνος ΚουσκούκηςGreece- China AssociationΛουκάς ΚρανιάςAVANTI FURSΜάγδα ΛάιουHATTAΚωνσταντίνος ΜίτσιουAmphitrionΓεώργιος ΔασκαλάκηςTravel PlanΘωμάς ΡούμπαςDionic S.A.Αγγελος ΚαρακώσταςCosco GreeceΕμμανουήλ ΑναστασιάδηςProtofanousi Fruits S.A.Γεώργιος ΚιολεΐδηςNIK KIOLEIDES S.A.Ανδρομάχη ΖερζιβίληAKTINA travel S.A.Νώντας ΠασχαλίδηςKestrel ISΙωάννης ΚαντώνιαςEXALCOΠαναγιώτης ΖερίτηςZeritis GroupΜάριος ΜητρομάραςIntralotΓεράσιμος ΚαλογεράτοςCapital Ship ManagementEιρήνη ΤάκαCapital Ship ManagementΓεώργιος ΚοροντζήςSOLUM PROPERTY SOLUTIONSΠαναγιώτης ΤσιγαρίδηςLC DevelopmentΧριστίνα – Ελισάβετ ΤσιγαρίδηLC DevelopmentΓιάννης ΑυγερινόςAVG LawΓεώργιος ΦουντούληςVaeni Naoussa Winemaking coop.Σταύρος ΓατόπουλοςBIG SOLAR S.A.Φωκίων ΔρόσσοςOdyssey Travel LtdΑφροδίτη ΜπλέταHellenic Chinese Center for EnterpreneurshipΝικόλαος ΚορομηλάςKLEEMANN SA – KLEEMANN CHINAΚώστας ΠεϊμανίδηςAgrovim S.A.Σπυρίδων ΑνδρονικάκηςAlpha BankΔημήτριος ΚουκάςOPTIMA Shipbrokers LtdΓεώργιος ΚουνελάκηςENA Investment Capital

Ο «Τ.τ.Κ.» επικοινώνησε τηλεφωνικώς με ορισμένα από τα πρόσωπα της αποστολής που συνόδευσαν τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και την ελληνική κυβέρνηση, στο ταξίδι τους στην Κίνα. Η στιγμή της επικοινωνίας μας ήταν την Παρασκευή, πολύ νωρίς το πρωί, ώρα Ελλάδας (δηλαδή μεσημβρινές ώρες στην Κίνα), ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη επιχειρηματική εκδήλωση στο Πεκίνο. Λίγο αργότερα, η αποστολή επρόκειτο να ταξιδέψει αεροπορικώς προς τη Σαγκάη. Το κλίμα όπως το περιγράφουν από το Πεκίνο οι άνθρωποι με τους οποίους συνομίλησε ο «Τ.τ.Κ.» ήταν πολύ θετικό.

ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΑΥΡΙΔΗΣ
πρόεδρος Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ)
Τεράστιο ενδιαφέρον, είμαστε ακόμη στην αρχή
Είδα ένα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον Ελλήνων για την κινεζική αγορά - έγιναν πάνω από 250 συναντήσεις με Κινέζους επιχειρηματίες για εξαγωγές. Πέρα από αυτό όμως, εμείς σαν ΤΑΙΠΕΔ, διαπιστώσαμε ότι υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον από κινεζικές εταιρίες για την Ελλάδα, όχι μόνο από εταιρίες-κολοσσούς, αλλά και από μικρότερες κινεζικές εταιρίες, όπως επίσης και από μεγάλα θεσμικά χαρτοφυλάκια.
Δεν θα σας πω για την περίπτωση της China Development Bank. Θα σας αναφέρω ότι υπάρχει σοβαρό ενδιαφέρον από το μεγαλύτερο δικηγορικό γραφείο του κόσμου, που βρίσκεται εδώ στην Κίνα, το οποίο έχει πελάτες του τις μεγαλύτερες κινεζικές εταιρίες. Αντιλαμβάνεστε πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει άμεση επαφή μιας κινεζικής επιχείρησης με την Ελλάδα, μέσω του δικηγόρου τον οποίο εμπιστεύεται και ο οποίος θα διεκπεραιώσει τις δουλειές.
Τις τελευταίες ώρες έχω πάρει δυο-τρία e-mails για συναντήσεις με αμερικανικά επενδυτικά funds που αρχίζουν να κινητοποιούνται κι αυτό είναι επίσης πολύ σημαντικό. Είμαστε ακόμα στην αρχή. Χρειάζεται πολλή σοβαρότητα, πολλή δουλειά, πολλή υπευθυνότητα.
--------------------------------------------------------------------------------------------------

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΗΣΑΪΑΣ
διευθύνων σύμβουλος Invest in Greece
Η ανταπόκριση ξεπέρασε τις προσδοκίες

Ξεπέρασε και τις δικές μας προσδοκίες η ανταπόκριση που είχαμε. Ο αριθμός των συναντήσεων που έγιναν ήταν απροσδόκητος. Η αίθουσα γέμισε με στελέχη κινεζικών εταιριών, οι καρέκλες δεν έφτασαν και τώρα φέρνουν πρόσθετες.
Από ελληνικής πλευράς, βρίσκονται εδώ 80 ελληνικές επιχειρήσεις. Γι’ αυτές είμαστε εμείς εδώ. Εκτός από τις μεμονωμένες συναντήσεις που γίνονται, οργανώσαμε δύο business forum, το ένα που γίνεται αυτή τη στιγμή που σας μιλώ στο Πεκίνο και το δεύτερο που θα γίνει αύριο στη Σαγκάη.
Εδώ και τρεις ώρες, βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες b2b, δηλαδή απευθείας επαφές μεταξύ των ενδιαφερομένων να συνεργαστούν επιχειρήσεων. Υπολογίζω να έχουν γίνει ως το τέλος της σημερινής εκδήλωσης εδώ στο Πεκίνο πάνω από 260 ίσως και 270 τέτοιες συναντήσεις. Ευτυχώς, έχουμε ήδη υπερβεί το επίπεδο των g2g, των διακυβερνητικών και μόνο συναντήσεων.Κάποιες από τις επιχειρήσεις μας έχουν πάνω από δέκα κλεισμένα ραντεβού με κινεζικές εταιρίες. Πιστεύω ανάλογο θα είναι το ενδιαφέρον και στη Σαγκάη το Σάββατο. Την Κυριακή επιστρέφουμε. Ηταν πολύ εποικοδομητικές οι επαφές εδώ στο Πεκίνο. Εμείς, ως Invest in Greece, θέλαμε να δώσουμε αυτές τις ευκαιρίες για απευθείας επαφές των ίδιων των επιχειρηματιών.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΙΧΑΛΟΣ
πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ
Οι κινέζοι πείστηκαν ότι η αβεβαιότητα αποτελεί παρελθόν
Υπάρχει σε εξέλιξη σειρά συναντήσεων και γόνιμων επαφών διακεκριμένων εκπροσώπων της επιχειρηματικής κοινότητας, στην πιο κατάλληλη χρονική συγκυρία. Οι Κινέζοι έχουν πειστεί ότι η αβεβαιότητα που επικρατούσε το προηγούμενο διάστημα αποτελεί πλέον παρελθόν.
Από την πλευρά μας, η προσπάθεια είναι να πείσουμε ότι η Ελλάδα ετοιμάζεται για δυναμική ανάπτυξη, στηριζόμενη στην αξιοποίηση ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων.
Εχω συμμετάσχει σε πολλές αποστολές στο παρελθόν και μπορώ να πω ότι αυτή η αποστολή, με την απήχηση που είχε από 257 κινεζικές επιχειρήσεις, δημιουργεί την αισιοδοξία για περαιτέρω σύσφιξη των επιχειρηματικών σχέσεων. Αυτές τις μέρες, αρκετοί επιχειρηματίες είχαν μια πρώτη επαφή μεταξύ τους και άλλοι που είχαν κάνει μια προεργασία ενδυναμώνουν αυτή τη σχέση.
Keywords
ελλαδα, κινα, invest in greece, ελευθέριος βενιζέλος, dnb nor, αθηνα, σαμαρας, συμμετοχή, πειραιας, ολπ, χατζηδακης, huawei, zte, logistics, τραινοσε, ιουνίου, σεν, βενιζελος, σδιτ, λύση, οηε, china, υπαν, μνημονιο, hub, τραπεζες, group, dnb, diana, box, hellas, pro, dev, beijing, hellenic, ict, capital, travel, media, greek, ship, property, solar, kleemann, funds, business, forum, εβεα, Αντωνης Σαμαρας, κινηση στους δρομους, σταση εργασιας, ΟΣΕ, αλλαγη ωρας, τελος ακινητης περιουσιας, νεα κυβερνηση, τελος ακινητων, Καλή Χρονιά, μνημονιο 2, δωρο πασχα 2012, η ημέρα της γης, alpha bank, μνημονιο 3, τελος του κοσμου, αλλαγη ωρας 2013, kleemann, χωρες, ακινητα, δουλεια, εμπορικη, ηγεσια, οηε, ολπ, προγραμμα, σδιτ, τραινοσε, ωρα, capital, huawei, zte, αγορα, αεροδρομιο, αισιοδοξια, απηχηση, βρισκεται, γεγονος, γινει, γινεται, γινονται, δευτερο, διαστημα, δυνατοτητα, δηλωση, δοθει, εγινε, αιθουσα, ευρω, υπαρχει, εκπαιδευση, ελισαβετ, εξελιξη, εταιρια, ευρωπη, ζωνη, ιδια, θετικο, διαγωνισμοι, κυβερνηση, κειμενο, κινηση, κλιμα, λύση, ουσιαστικα, πεκινο, πρωι, πτηση, ραντεβου, ρολο, σαγκαη, σαββατο, σεν, συντηρηση, σειρα, συμμετοχή, συσφιξη, σχεδια, τουρισμος, τρενα, τρια, υλοποιηση, φριντμαν, φορα, ωρες, ωρα ελλαδας, group, beijing, box, business, china, diana, dev, dnb, dnb nor, δουλειες, εξαγωγες, export, ελληνικα, εμφαση, forum, greek, helexpo, hellenic, ηγετες, hellas, ship, ict, ιδιαιτερα, invest in greece, ιουνίου, κυριακη, logistics, media, travel, πηγες, property, pro, ρωσοι, solar, ταξιδι, funds, θεσεις
Αναζητήσεις
τιεπιτυχαμεστηκινα
Τυχαία Θέματα