Και τώρα εκστρατεία για εγχώριες επενδύσεις

19:01 18/5/2013 - Πηγή: E-Typos
Τώρα είναι ευνοϊκή η συγκυρία για αλλαγές στην οικονομική πολιτική, ώστε το «ξέφωτο» των αγορών να περάσει στην καθημερινότητα των πολιτών

Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ του πρωθυπουργού στην Κίνα επιβεβαίωσε τις τεράστιες δυνατότητες συνεργασίας της χώρας μας με τον ασιατικό γίγαντα. Η κινεζική πλευρά επιθυμεί να καταστήσει την Ελλάδα πύλη των προϊόντων της προς την Ευρώπη και για το λόγο αυτό δεν κρύβει το ενδιαφέρον της για λιμάνια, αεροδρόμια και σιδηροδρομικό δίκτυο. Από την άλλη πλευρά, εμείς επιδιώκουμε να προωθήσουμε αγροτικά προϊόντα
στις αχανείς αγορές της Κίνας και να αυξηθεί κατά 1 εκατομμύριο ο αριθμός τουριστών που έρχονται από το Πεκίνο.

Η ΑΣΤΕΙΑ αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, που έκανε λόγο για το «αποικιακό κράτος που ο κ. Σαμαράς ονομάζει Ελλάδα», δείχνει ότι η κυβέρνηση κινείται σε σωστό δρόμο. Μάλλον ο Αλέξης Τσίπρας και η παρέα του, που θαυμάζουν την οικονομική πολιτική του Μπαράκ Ομπάμα, δεν γνωρίζουν ότι και το «αποικιακό κράτος των Ηνωμένων Πολιτειών» έχει πουλήσει ομόλογα 1,1 τρισ. δολαρίων στην Κίνα.

ΩΣΤΟΣΟ, τα θερμά λόγια που ακούστηκαν από τους ηγέτες των δύο χωρών για την ελληνοκινεζική συνεργασία δεν θα μετατραπούν σε πράξεις και εμπορικές συμφωνίες εάν η κυβέρνηση δεν θέσει πρώτα στο περιθώριο την κρατική γραφειοκρατία που εμποδίζει κάθε επενδυτική πρωτοβουλία.

ΤΟ ΚΛΙΜΑ που έχει διαμορφωθεί στις αγορές για την Ελλάδα, με τη βουτιά στα επιτόκια των ομολόγων και την εκτίναξη του Χρηματιστηρίου, δημιουργεί προσδοκίες ανάκαμψης της οικονομίας. Αυτό προϋποθέτει ότι η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει τα σημάδια των αγορών και κατ’ αρχάς θα προωθήσει τις αποκρατικοποιήσεις. Οχι μόνο τις μεγάλου μεγέθους, όπως αυτές που σχετίζονται με την ενέργεια, αλλά και τις μικρότερες, όπως οι πωλήσεις ακινήτων και τουριστικών μονάδων, οι οποίες όμως μπορεί να λειτουργήσουν πολλαπλασιαστικά στις τοπικές οικονομίες.

ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ με την κινητοποίηση των ξένων κεφαλαίων, οι αλλαγές στην πραγματική οικονομία θα γίνουν εμφανείς εάν κινητοποιηθούν οι εγχώριοι επενδυτές. Τα στοιχεία από την Ελληνική Στατιστική Αρχή δείχνουν ότι η οικοδομή, που παραδοσιακά λειτουργεί ως ατμομηχανή ανάπτυξης, συνεχίζει την καθοδική της πορεία. Η οικοδομική δραστηριότητα τον περασμένο Φεβρουάριο μειώθηκε σε ποσοστό άνω του 40% από τα ήδη χαμηλά επίπεδα του αντίστοιχου περσινού μήνα. Η υψηλή ανεργία στη χώρα μας σχετίζεται άμεσα με την κατάρρευση της οικοδομής. Χιλιάδες εργάτες και οικοδόμοι έχουν χάσει τη δουλειά τους, όπως και οι υπάλληλοι στα δεκάδες επαγγέλματα που σχετίζονται με τις κατασκευές.

ΕΝΑ ΘΕΤΙΚΟ πρώτο βήμα έγινε με τη διάταξη που συμπεριλήφθηκε στον αναπτυξιακό νόμο και προβλέπει τη χορήγηση αδειών παραμονής πενταετούς διάρκειας σε όσους ξένους αγοράσουν ακίνητα αξίας των 250.000 ευρώ στη χώρα μας. Με αυτόν τον τρόπο πολλοί Ρώσοι ή Κινέζοι μπορούν να αγοράσουν παραθεριστικές κατοικίες τονώνοντας την κτηματαγορά. Η υπερφορολόγηση στα ακίνητα έχει παγώσει τις μεταβιβάσεις, παρά τη μεγάλη πτώση τιμών τόσο στα αστικά κέντρα όσο και στις εξοχικές κατοικίες. Η μείωση της φορολογίας ακινήτων και η εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για την παραθεριστική κατοικία μπορούν να τονώσουν συνολικά την οικοδομή.

Η ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ εγχώριων επενδυτών, μετά και την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, είναι προϋπόθεση για την αντιμετώπιση της ύφεσης. Γι’ αυτό, απαιτείται ένα εθνικό σχέδιο ανάπτυξης, που θα περιγράφει τομείς δράσης, θα δίνει έμφαση στα πλεονεκτήματα της Ελλάδας, όπως είναι ο τουρισμός, ο πολιτισμός, η Παιδεία και τα αγροτικά προϊόντα, και θα ενισχύει την επιχειρηματικότητα με μειωμένους φορολογικούς συντελεστές για τις εταιρίες και φιλικότερη δημόσια διοίκηση στις επενδύσεις.

ΤΩΡΑ που τα διεθνή κεφάλαια δείχνουν ξανά ενδιαφέρον για την Ελλάδα αγοράζοντας ομόλογα και μετοχές είναι ευνοϊκή η συγκυρία για αλλαγές στην οικονομική πολιτική, ώστε το «ξέφωτο» των αγορών να περάσει στην καθημερινότητα των πολιτών.

ΠΑΝΟΣ ΑΜΥΡΑΣ

Διευθυντής Ελεύθερος Τύπος και Τύπος της Κυριακής
Keywords
Τυχαία Θέματα