Αναστέλλονται μέχρι το τέλος του 2013 οι πλειστηριασμοί για την πρώτη κατοικία

Η παράταση της αναστολής πλειστηριασμών ως τις 31-12-2013, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, περιλαμβάνει και την πρώτη κατοικία, όπως προβλέπει ο νόμος 3869/2010, διευκρινίζει το υπουργείο Ανάπτυξης με αποψινή ανακοίνωση.
Η αναστολή ισχύει επίσης για οφειλές έως 200.000 ευρώ (όπως ίσχυε). Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που προωθείται προς δημοσίευση προβλέπει επίσης ότι:
- Επιτρέπεται η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων κατά τις δύο τελευταίες Κυριακές του έτους, δηλαδή στις 23 και 30 Δεκεμβρίου, σε προαιρετική πάντοτε βάση και με τήρηση των διατάξεων της εργατικής
νομοθεσίας.
- Παρατείνεται για ένα χρόνο, δηλαδή για τις καταγγελίες μισθώσεων που θα γίνουν ως τις 31 Δεκεμβρίου του 2013, η ισχύς της διάταξης σύμφωνα με την οποία: στις μισθώσεις διατηρητέων καθώς και στις περιπτώσεις που ο μισθωτής έχει παραιτηθεί από το δικαίωμα καταγγελίας της μίσθωσης, μπορεί να αποχωρήσει από αυτήν καταβάλλοντας ως αποζημίωση στον ιδιοκτήτη ένα ενοίκιο. Η ίδια αποζημίωση (ενός ενοικίου) προβλέπεται ήδη από τη νομοθεσία για όλες τις εμπορικές μισθώσεις.
Εξάλλου, στο πλαίσιο της προσπάθειας επιτάχυνσης των κοινοτικών κονδυλίων και προκειμένου να τονωθεί η ρευστότητα στην αγορά, το υπουργείο Ανάπτυξης προχωρά σε προσωρινή (έως 31-12-2012) αναστολή της υποχρέωσης των αναδόχων δημόσιων έργων να προσκομίσουν φορολογική, ασφαλιστική ενημερότητα ή βεβαίωση οφειλής προκειμένου να προχωρήσει η πληρωμή τους.
Η απόφαση ελήφθη, καθώς λόγω της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας πολλές επιχειρήσεις που εμπίπτουν στις παραπάνω κατηγορίες δεν είναι φορολογικά ή/και ασφαλιστικά ενήμερες. Κατά συνέπεια, χρηματοδοτήσεις που είχαν εγκριθεί δεν μπορούσαν να εκταμιευθούν λόγω της έλλειψης ενημερότητας.
Keywords
Τυχαία Θέματα
Αναστέλλονται, 2013,anastellontai, 2013