Mόσχα: Αντικυβερνητική διαδήλωση με πολλές συλλήψεις και βαριά πρόστιμα

Η διαμαρτυρία είναι παράνομη, παρακαλούμε πηγαίνετε στο Μετρό, για να μη συλληφθείτε» ακουγόταν από τα μεγάφωνα, κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης στην πλατεία, Λιουμπλιάνκα, ενώ γύρω υπήρχαν εκατοντάδες αστυνομικοί.

Η διαδήλωση πραγματοποιήθηκε, ακριβώς απέναντι από το αρχηγείο της FSB, της διαδόχου της

KGB. Λεωφορεία με παραλλαγή είχαν παραταχθεί στους γύρω δρόμους για να παραλάβουν συλληφθέντες κι ένα ελικόπτερο πετούσε χαμηλά, για να πνίξει πιθανώς το θόρυβο από συνθήματα των διαδηλωτών.


Τσουχτερά πρόστιμα

Ωστόσο, ούτε η παρουσία της αστυνομίας ούτε το βαρύ κρύο εμπόδισαν τη σταδιακή άφιξη διαδηλωτών από όλα τα κοινωνικά στρώματα. Οικογένειες με παιδιά, έφηβοι με iPads ακόμη και συνταξιούχοι. Οι εκτιμήσεις για τη συμμετοχή διίστανται. Οι αρχές είπαν ότι οι διαδηλωτές δεν ξεπέρασαν τους 700, ενώ ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Σεργκέι Ουντάλτσοφ, επιμένει ότι διαδήλωσαν περίπου 5.000 άνθρωποι. Οι διαδηλωτές εναπόθεσαν λευκά λουλούδια- το λευκό είναι το χρώμα της αντιπολίτευσης – στο μνημείο των θυμάτων στα γκουλάγκ της Σοβιετικής Ένωσης, που βρίσκεται πάνω στην πλατεία. Με βάση πρόσφατο νόμο που υπέγραψε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, όσοι συμμετέχουν σε απαγορευμένη διαμαρτυρία διακινδυνεύουν με πρόστιμα που φτάνουν τα 1.000 ευρώ, ενώ για τους διοργανωτές ανέρχονται στα 6.5000 ευρώ.

Κοινός στόχος: «Να φύγει ο Πούτιν»

«Ο Πούτιν θα έπρεπε να φοβάται εμάς και όχι εμείς αυτόν», δήλωσε η Λίλια Σοκόλοβα κάτοικος Μόσχας, η οποία εξακολουθεί να διαμαρτύρεται από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης, του 60.

«Αυτό είναι το πιο ζεστό μέρος στη Μόσχα!» δήλωσε χαριτολογώντας ο Μπόρις Νέμτσοβ, γνωστή προσωπικότητα στην αντιπολίτευση εδώ και χρόνια, ενώ διετέλεσε και αναπληρωτής πρωθυπουργός επί Γιέλτσιν. «Πήρα το τρόλει 45 και με έβγαλε εδώ», είπε στους δημοσιογράφους.

Δεν ήταν όμως μόνο φιλελεύθεροι όπως ο Νέμπτσοβ, που έδωσαν το παρόν στην πλατεία, αλλά κι εθνικιστές, ομοφυλόφιλοι ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Οι κομμουνιστές, είχαν πραγματοποιήσει δική τους ξεχωριστή διαμαρτυρία – που είχε επίσης απαγορευτεί- το προηγούμενο Σάββατο, σε άλλο σημείο της πόλης. Το μόνο που ενώνει αυτό το πολύχρωμο πλήθος είναι η βαθιά επιθυμία τους να λήξει η 13χρονη θητεία του Πούτιν στην εξουσία.

«Είναι μεγάλη βλακεία να εξαρτάται η ελευθερία μας από ένα άτομο» έλεγε ένας διαδηλωτής, για να συμπληρώσει η σύντροφός του, ότι η κίνηση Πούτιν κατά της διαφθοράς δεν θα φέρει κανένα αποτέλεσμα, γιατί «το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι».

Θεαματικές συλλήψεις

Όταν έφτασε στην πλατεία ο διάσημος Ρώσος πολέμιος της διαφθοράς εντός και εκτός της χώρας, δικηγόρος και μπλόγκερ, Alexei Navalny, περικυκλώθηκε από φωτογράφους, δημοσιογράφους και οπαδούς, ενώ συνελήφθη από την αστυνομία καθώς χαιρετούσε τον κόσμο. Αφέθηκε ελεύθερος λίγες ώρες αργότερα. Την προηγουμένη, ο Ναβάλνι αλλά και ο αδερφός του κατηγορήθηκαν για απάτη και ξέπλυμα χρήματος, ενώ ο ίδιος απέρριψε τους ισχυρισμούς των ερευνητών και μίλησε για κατηγορίες πολιτικά υποκινούμενες.

Συνελήφθησαν επίσης, ο ηγέτης του Αριστερού Μετώπου Σεργκέι Ουντάλτσοβ και η ακτιβίστρια Ξένια Σόμπτασκ.

Μετά από μιάμιση ώρα και αφού ο κόσμος έφτανε στην πλατεία, τότε η αστυνομία άρχισε τις προσαγωγές βγάζοντάς τους έξω. Οι διαδηλωτές φώναζαν «Ντροπή σας» και «Ρωσία χωρίς τον Πούτιν», ενώ η διαμαρτυρία έληξε όταν οι αστυνομικοί σχημάτισαν αλυσίδες και άρχισαν να απωθούν τον κόσμο από την πλατεία, μέσα στο κρύο, νωρίς το βράδυ του Σαββάτου.

Περισσότερα εδώ: http://rbth.gr/

Keywords
Τυχαία Θέματα