Αλ. Τσίπρας: Η λιτότητα οδήγησε την Ευρώπη σε αδιέξοδο

14:20 24/1/2014 - Πηγή: E-Typos
«Η λιτότητα οδήγησε την Ευρώπη σε αδιέξοδο» δηλώνει ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) και ζητά τον άμεσο τερματισμό της, την επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής συμφωνίας και την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, «ώστε να καταστεί βιώσιμο και να ανοίξει
ο δρόμος για την επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη». Διευκρινίζει πάντως, ότι δεν είναι στις προθέσεις του, μονομερείς ενέργειες.
«Η Ελλάδα και η Ευρώπη χρειάζονται ένα "New Deal"» επισημαίνει ο κ. Τσίπρας, επιχειρηματολογώντας ότι πάνω από το 98% των 240 δισ. ευρώ που έλαβε η Ελλάδα σε δάνεια διάσωσης, από το 2010, έχουν διατεθεί για προηγούμενα δάνεια και για να ενισχυθούν οι χρεωμένες τράπεζες της χώρας. «Είναι μύθος ότι τα χρήματα που δανείστηκε η Ελλάδα, από την Ευρωπαϊκή Ένωση, διοχετεύθηκαν και επενδύθηκαν στην πραγματική οικονομία» τονίζει και προσθέτει ότι «το ποσοστό χρέους προς ΑΕΠ και η ανεργία έχουν ανεβεί αντί να κατεβούν, μετά τα προγράμματα διάσωσης». Τάσσεται δε, υπέρ της διοργάνωσης Ευρωπαϊκής Διάσκεψης για το Χρέος, ανάλογης με τη Διάσκεψη του Λονδίνου του 1953, η οποία ελάφρυνε το χρέος της μεταπολεμικής Γερμανίας.
Ο ίδιος, ωστόσο, διευκρινίζει ότι δεν είναι στις προθέσεις του «μονομερείς ενέργειες σε ό,τι αφορά το χρέος» και τονίζει ότι «θα ενεργήσουμε μονομερώς, μόνον εφόσον αναγκαστούμε -πιστεύουμε ότι μπορούμε να βρούμε λύση, η οποία θα είναι βιώσιμη και εποικοδομητική για όλες τις πλευρές». Απευθυνόμενος μάλιστα στον Γερμανό φορολογούμενο, ο Αλέξης Τσίπρας δηλώνει: «Έχω μεγάλο σεβασμό για τον Γερμανό φορολογούμενο -το μήνυμά μου προς αυτόν είναι ότι κινδυνεύει να βάζει το χέρι του στην τσέπη ξανά και ξανά, εάν αυτά τα προγράμματα λιτότητας συνεχιστούν, αφού δεν έχουν αποτέλεσμα».
Keywords
Τυχαία Θέματα