Διαβάστε στον "Ελεύθερο Τύπο": Ρύθμιση ανάσα και κούρεμα έως 40% στα "κόκκινα" αγροτικά δάνεια

14:05 24/1/2014 - Πηγή: E-Typos
Γενναίο «κούρεμα» έως 40% των κόκκινων αγροτικών ενυπόθηκων δανείων και δυνατότητα εξόφλησης σε διάστημα πέντε έως δέκα ετών, με προνομιακό επιτόκιο μόλις 3%, προβλέπει η τροπολογία επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που κατέθεσαν χθες στη Βουλή 30 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. και αναμένεται να ψηφιστεί τη Δευτέρα.

Αντιστάθμισμα

Υπό την απειλή των αγροτικών κινητοποιήσεων και σε αντιστάθμισμα της υποχρέωσης των
αγροτών να τηρούν βιβλία εσόδων-εξόδων, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης, χθες από το βήμα της Βουλής ανακοίνωσε την πρόθεση της κυβέρνησης να ρυθμίσει τα «κόκκινα» αγροτικά δάνεια, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Τώρα απομειώνουμε το έξτρα λίπος των τόκων υπερημερίας, των υψηλών επιτοκίων σ’ ένα ποσό, δοσοποιούνται οι οφειλές των αγροτών, προκειμένου να μπορέσουν να αποπληρώσουν το εναπομείναν μέρος του οφειλόμενου δανείου τους με μηνιαίες καταβολές σε βάθος χρόνου».

Συρρίκνωση

Αναλυτικά, σύμφωνα με την προτεινόμενη από τους βουλευτές ρύθμιση, την οποία έκανε δεκτή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, το ποσό του δανείου για το οποίο έχει εγγραφεί υποθήκη ή προσημείωση υποθήκης περιορίζεται σε:
α) ποσοστό 120% επί του κεφαλαίου του δανείου, εφόσον το σύνολο των απαιτήσεων της τράπεζας που απορρέουν από το δάνειο δεν υπερβαίνει το διπλάσιο αυτού. Ετσι για παράδειγμα, αν κάποιος αγρότης έχει λάβει δάνειο ύψους 10.000 ευρώ και οι συνολικές οφειλές του προς την τράπεζα δεν ξεπερνούν τα 20.000 ευρώ (διπλάσιο του αρχικού κεφαλαίου), το ύψος του δανείου του περιορίζεται στα 12.000 ευρώ
β) 200% του ληφθέντος κεφαλαίου, εφόσον το σύνολο των οφειλών είναι ανώτερο του διπλάσιου. Παραδείγματος χάρη, αν ένας αγρότης έχει λάβει δάνειο 10.000 ευρώ και τα χρέη του προς την τράπεζα ξεπερνούν τα 20.000 ευρώ (ανώτερο του διπλάσιου του αρχικού κεφαλαίου), το ύψος του δανείου του πέφτει στα 20.000 ευρώ. Ωστόσο, το ποσοστό των αγροτών που υπάγονται σε αυτή την κατηγορία είναι πολύ χαμηλό.
Σε περίπτωση δε έγγραφης υποθήκης ή προσημείωσης υποθήκης σε περισσότερα από ένα αγροτικά ακίνητα, αυτή περιορίζεται από την τράπεζα στο ακίνητο που εξασφαλίζει την απαίτησή της μέχρι τα όρια του 120% και 200% αντίστοιχα και κατά προτεραιότητα σε αυτά που δεν αποτελούν πρώτη κατοικία ή κύρια αποθήκη αγροτοεφοδίων του αγρότη.

Χρόνος αποπληρωμής

Επιπλέον, στην τροπολογία, η οποία θα ψηφιστεί τις επόμενες ημέρες, καθορίζεται ο τρόπος εξόφλησης του δανείου. Το ληξιπρόθεσμο και απαιτητό δάνειο εξοφλείται από τον αγρότη, εφάπαξ ή και τμηματικώς, κατόπιν έγγραφης ενημέρωσης του εκκαθαριστή της τράπεζας για το ύψος του. Στην περίπτωση που το ύψος των καταβληθέντων ποσών δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο από το 120% του κεφαλαίου του δανείου, ο χρόνος αποπληρωμής ορίζεται στα πέντε έτη, ενώ στην περίπτωση που το ύψος των καταβληθέντων ποσών ανέρχεται στο 200% επί του κεφαλαίου του δανείου, ο χρόνος αποπληρωμής αυξάνεται στα επτά έτη. Ωστόσο, η ρύθμιση είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή, καθώς ακόμα και σε περίπτωση μη καταβολής εμπρόθεσμα δύο συνεχών δόσεων από τις συμφωνηθείσες, το ανεξόφλητο ποσό του δανείου μετατρέπεται σε νέο μεσοπρόθεσμο δάνειο διάρκειας από πέντε έως δέκα χρόνια, με επιτόκιο 3%.

Εκμίσθωση

Τέλος, η τροπολογία προβλέπει ότι εφόσον το αγροτικό ακίνητο δεν αποτελεί πρώτη κατοικία ή κύρια αποθήκη αγροτοεφοδίων του αγρότη, προκειμένου να διευκολυνθεί η εξόφληση, παρέχεται η δυνατότητα εκμίσθωσης και εκχώρησης του μισθώματος στην τράπεζα, μέχρι την ολοσχερή εξόφληση του δανείου. Τη διαδικασία εκμίσθωσης αναλαμβάνει Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ).

Αναφορικά με το ύψος των «κόκκινων» αγροτικών δανείων, εκτιμάται στα 800 εκατ. ευρώ, καθώς αυτά αποτελούν το 20% των συνολικών δανείων της παλαιάς ΑΤΕ και σύμφωνα με πληροφορίες το συνολικό χαρτοφυλάκιο της ανέρχεται σε 4 δισ. ευρώ. Αν και επίσημοι κύκλοι του ΥπΑΑΤ αναφέρουν ότι οι αγρότες που υπάγονται στη ρύθμιση ανέρχονται στους 15.000-17.000, αγροτοσυνδικαλιστές υποστηρίζουν ότι αυτοί κυμαίνονται στους 50.000.

ΓΩΓΩ ΚΑΤΣΕΛΗ
[email protected]
Keywords
Τυχαία Θέματα