Αλ. Λεφέβρ: Η Ελλάδα μου έχει προσφέρει τόσα πολλά

«Η Ελλάδα μού έχει προσφέρει τόσα πολλά και ήθελα να βρω έναν τρόπο να της το ανταποδώσω. Έτσι, αποφάσισα να προσφέρω αυτή τη συναυλία στους Έλληνες, τους ανθρώπους που αγαπώ. Έχω ακούσει πολλούς οικονομολόγους να εξηγούν τους λόγους για όσα συμβαίνουν εδώ. Και κάθε φορά τους απαντώ πως αυτό που ανακάλυψα εγώ στην Ελλάδα, ήταν εκπληκτικοί άνθρωποι. Άνθρωποι που αγαπούν, που ανταποδίδουν, άνθρωποι επινοητικοί. Όλοι έχουμε πραγματικά
τη θέληση να ζήσουμε ένα καλύτερο αύριο. Πιστεύω ότι η μουσική μπορεί να μας βοηθήσει σε αυτό».

Θερμός φίλος και επισκέπτης της Ελλάδας, ιδιαίτερα δημοφιλής στο ελληνικό κοινό, ο διεθνούς φήμης Καναδός πιανίστας και συνθέτης Αλέν Λεφέβρ, επιστρέφει στην Αθήνα για να παρουσιάσει αφιλοκερδώς τη Δευτέρα, 21 Οκτωβρίου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (20.30) μαζί με την Καμεράτα ένα μοναδικό μουσικό πρόγραμμα, με έργα Ελλήνων και ξένων συνθετών (Σκαλκώτα, Τσαϊκόφσκι, Ματιέ, Στοστακόβιτς), ανάμεσά τους και μια σύνθεση που υπογράφει ο ίδιος με πηγή έμπνευσης την Ελλάδα και το φως της («Impressions Helléniques»).

Κρατώντας ένα κομπολόι, το οποίο –όπως είπε ο ίδιος- θεωρεί «το μεγαλύτερο απόκτημά του» ο Λεφέβρ βρέθηκε το μεσημέρι στο Μέγαρο Μουσικής και μίλησε στους Έλληνες δημοσιογράφους με σεβασμό και συγκίνηση για την Ελλάδα, την κρίση, την μουσική και τη σημασία του πολιτισμού στη διατήρηση της δημοκρατίας. «Όταν με ρωτούν αν είναι κάποιο θρησκευτικό αντικείμενο, απαντώ ότι ουσιαστικά είναι η ψυχή της χώρας, που αγαπώ, δηλαδή της Ελλάδας» είπε.

Στην αρχή της ομιλίας του αναφέρθηκε στην πρώτη φορά που βρέθηκε στο Μέγαρο Μουσικής, όταν ο Χρήστος Λαμπράκης ήταν εν ζωή. «Ήταν άλλες εποχές τότε. Οι εποχές των υποσχέσεων, όπου όλα μπορούσαν να συμβούν, όλα ήταν εφικτά, υπήρχε η πεποίθηση πως όλοι θα μπορούσαμε να ευημερήσουμε. Κάτι σαν το Αμερικανικό Όνειρο, δηλαδή. Αλλά είδαμε ότι αυτό δεν είναι αλήθεια. Σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει» είπε. Αναφερόμενος στην Ελλάδα είπε:

«Όταν αγαπάς μια χώρα, δεν μπορείς να την αγαπάς σήμερα και να την ξεχνάς την επόμενη μέρα. Προσωπικά έχω κλάψει πολύ τα τελευταία χρόνια βλέποντας τι έχει συμβεί. Βλέπω τη χώρα προδομένη, πληγωμένη και υποφέρω με την τρομερή ταπείνωση που έχουν υποστεί οι Έλληνες».

Όπως είπε ο ίδιος δεν έχει ασχοληθεί ποτέ με την πολιτική στη ζωή του. «Είμαι απλά ένας πιανίστας, αλλά αυτό δεν αρκεί. Αυτό που έχω διαπιστώσει για τους Έλληνες, είναι ότι είναι ένας λαός τόσο ανεξάρτητος που πάντα πίστευα ότι οι άλλοι θα βρουν έναν τρόπο να τους κάνουν να πληρώσουν γι’ αυτό, γι’ αυτήν την ανεξαρτησία τους, γι αυτή την άρνηση να ακολουθήσουν την πεπατημένη».

Μιλώντας για την οικονομική κρίση σχολίασε πως «είναι πολύ εύκολο για όσους σκέφτονται ορθολογιστικά να εξηγήσουν τα αίτιά της και να ρίξουν το φταίξιμο σε κάποιον άλλον. Και να πουν ότι φταίνε οι πιο αδύναμοι, ο "κοσμάκης" και ότι αυτός είναι που θα πρέπει να πληρώσει -βάζοντας βαθιά το χέρι στην τσέπη- το τίμημα των πλουσίων».

Για τον ίδιο, θα πρέπει οι εκάστοτε κυβερνήσεις και όσοι χαράσσουν πολιτικές και μεριμνούν για την επιβίωση της δημοκρατίας, να δουν πως η δημοκρατία περνάει μέσα από την εκπαίδευση και τον πολιτισμό. «Πλέον όταν με προσεγγίζει κάποιος νέος μουσικός που ψάχνει δουλειά, με ρωτάει πόσα χρήματα βγάζω κι αν έχω ιδιωτικό τζετ. Παλιότερα, το κύριο θέμα ήταν "πού παίζεις", "γιατί/για ποιον παίζεις". Οπότε βλέπουμε ότι οι αξίες έχουν αλλάξει. Όμως, η αξία ενός ανθρώπου μπορεί να ζυγιστεί μόνο από τα όσα έχει στην καρδιά του και όχι στην τσέπη του. Παρόμοια πιστεύω πως η αξία μιας χώρας δεν είναι αυτά που λένε οι άλλοι γι αυτήν, αλλά ο πολισμός της» είπε.

«Πρέπει να πούμε ξεκάθαρα στους νέους ότι η Lady Gaga ή η Μάιλι Σάιρους δεν είναι εκείνες που θα κάνουν τη διαφορά στην κοινωνία. Δεν μπορούμε να θεωρήσουμε ότι αυτοί οι κακοί ήχοι μπορούν να μας δώσουν πολιτισμό, αν τους αντιδιαστείλουμε με το ρέκβιεμ του Μότσαρτ. Πρόκειται για μια χαμένη μάχη. Όπως δεν μπορούμε να αντιδιαστείλουμε τον Σέξπιρ με τον Χάρι Πότερ» πρόσθεσε υπογραμμίζοντας πως θα πρέπει ν’ ανατρέξουμε στην ιστορία και να αρχίσουμε να θυμόμαστε τι έκανε την Ελλάδα δυνατή.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με την πρεσβεία του Καναδά στο πλαίσιο της επετείου των 70 χρόνων των Καναδοελληνικών σχέσεων. Δύο μέρες πριν από τη συναυλία το κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει έναν ακόμα σπουδαίο Καναδό συνθέτη, τον Αντρέ Ματιέ, στον οποίο είναι αφιερωμένη η ταινία «L’enfant prodige» («Το παιδί-θαύμα»), που θα προβληθεί στην αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος (19/10, 20.30). Το σενάριο και τη σκηνοθεσία του φιλμ υπογράφει ο Λυκ Ντιόν και τη μουσική, τη μουσική διεύθυνση και την ερμηνεία ο Αλέν Λεφέβρ.
Keywords
Τυχαία Θέματα