Αίγυπτος: Ιδιότυπο κοσμικό πραξικόπημα από το στρατό-Υπό κράτηση ο καθαιρεθείς Μόρσι

12:10 4/7/2013 - Πηγή: E-Typos
Ανανέωση 10.00

O ανατραπείς από τον στρατό πρόεδρος της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι μεταφέρθηκε νωρίς σήμερα το πρωί στο υπουργείο Άμυνας, ενώ η ομάδα του κρατείται σε κτίριο του στρατού, μερικές ώρες πριν από την ορκωμοσία του προσωρινού αντικατάστασή του, η οποία ξεκινά μία δύσκολη μεταβατική περίοδο.
Η κράτηση του πρώτου δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου της Αιγύπτου και της ομάδας του είναι το τελευταίο στάδιο της
εφαρμογής σειράς μέτρων των δυνάμεων ασφαλείας κατά των Αδελφών Μουσουλμάνων από τους οποίους προέρχεται ο Μόρσι.
Ο ανατραπείς Μόρσι δήλωσε, σε ένα μήνυμά του που μαγνητοσκοπήθηκε σε βίντεο λίγη ώρα πριν από την ανακοίνωση του επικεφαλής του στρατού που τον κήρυξε έκπτωτο, ότι παραμένει «ο εκλεγμένος πρόεδρος της Αιγύπτου».

Τριακόσια εντάλματα σύλληψης σε βάρος μελών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται υψηλόβαθμ στελέχη.Ο στρατός που ανέστειλε την ισχύ το Συντάγματος και διόρισε αντικαταστάτη του Μόρσι τον πρόεδρο του Συνταγματικού Δικαστηρίου Αντλί Μανσούρ, προκάλεσε ανησυχία στο εξωτερικό, με τον πρόεδρο Ομπάμα να ζητεί να επανεξεταστεί η χορήγηση της στρατιωτικής βοήθειας στην Αίγυπτο και την Ευρωπαϊκή Ένωση να ζητεί ταχεία διενέργεια προεδρικών εκλογών. Έκκληση προς την Αίγυπτο για αυτοσυγκράτηση έκανε ο γγ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν.

Να σημειωθεί πως με δηλώσεις του στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο υφυπουργός Εξωτερικών Ά. Γεροντόπουλος τόνισε πως «Μέχρι στιγμής δεν μας έχει αναφερθεί απολύτως κανένα πρόβλημα στην ελληνική ομογένεια στην Αίγυπτο».

Ανανέωση Πέμπτη 4 Ιουλίου, 01.54

Τέσσερις άνθρωποι έχασαν, την Τετάρτη, τη ζωή τους κατά τη διάρκεια συγκρούσεων που σημειώθηκαν μεταξύ των υποστηρικτών του Αιγύπτιου προέδρου, Μοχάμεντ Μόρσι και των δυνάμεων ασφαλείας, δήλωσε ο κυβερνήτης της πολιτείας Ματρούχ.

Ο Μπαντρ Ταντάουι δήλωσε τηλεφωνικά στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι οι νεκροί ήταν υποστηρικτές του Μόρσι.

Ο ανατραπείς ισλαμιστής Αιγύπτιος ηγέτης Μοχάμεντ Μόρσι δήλωσε –σε ένα μήνυμά του που μαγνητοσκοπήθηκε σε βίντεο λίγη ώρα πριν από την ανακοίνωση του επικεφαλής του στρατού που τον κήρυξε έκπτωτο–, ότι παραμένει «ο εκλεγμένος πρόεδρος της Αιγύπτου».

«Είμαι ο εκλεγμένος πρόεδρος της Αιγύπτου», δήλωσε ο Μόρσι στο βίντεο αυτό, το οποίο είναι κακής ποιότητας, καλώντας παράλληλα το λαό «να υπερασπιστεί τη νομιμότητά (του)».

Στο μεταξύ, έγινε γνωστό πριν από λίγη ώρα ότι οι αιγυπτιακές υπηρεσίες ασφαλείας διέκοψαν χθες (Τετάρτη) το βράδυ την εκπομπή ενός τηλεοπτικού δικτύου που πρόσκειται στην Μουσουλμανική Αδελφότητα, την παράταξη στην οποία ανήκει ο αποπεμφθείς πρόεδρος Μόρσι.

Παράλληλα εργαζόμενοι στο αλ Τζαζίρα Μομπάσερ Μισρ, ένα δίκτυο που ανήκει μια θυγατρική του τηλεοπτικού δικτύου αλ Τζαζίρα του Κατάρ, συνελήφθησαν μετά την μετάδοση από το σταθμό του μηνύματος του Μόρσι.

Σύμφωνα με τον Καρίμ Ελ Ασιούτι, έναν εργαζόμενο στο δίκτυο αυτό, συνελήφθησαν τουλάχιστον πέντε δημοσιογράφοι του καναλιού.

Ανανέωση 23.30

Ο επικεφαλής των ένοπλων δυνάμεων της Αιγύπτου στρατηγός Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι εξήγγειλε σήμερα ότι απομακρύνεται από το θώκο του ο ισλαμιστής πρόεδρος της χώρας Μοχάμεντ Μόρσι, τον αντικαθιστά προσωρινά ως μεταβατικός αρχηγός του κράτους ο πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου και μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας, καθώς και ότι αναστέλλεται η ισχύς του Συντάγματος της χώρας, ενώ εξήγγειλε την διεξαγωγή προεδρικών και βουλευτικών εκλογών.
Σε μια ομιλία του η οποία μεταδόθηκε τηλεοπτικά, περιστοιχισμένος από άλλα ανώτατα στελέχη των ένοπλων δυνάμεων, θρησκευτικούς και πολιτικούς ηγέτες, ο στρατηγός αλ Σίσι ουσιαστικά ανακοίνωσε την απομάκρυνση του εκλεγμένου προέδρου Μόρσι από την εξουσία.

Ο ίδιος, αφού ανακοίνωσε την πρόωρη διεξαγωγή προεδρικών και βουλευτικών εκλογών, εξήγγειλε επίσης ότι θα σχηματιστεί μια επιτροπή η οποία θα επανεξετάσει και θα τροποποιήσει το Σύνταγμα και ακόμη ότι θα σχηματιστεί μια επιτροπή εθνικής συμφιλίωσης στην οποία θα συμμετέχουν κινήματα της νεολαίας. Ο στρατηγός πρόσθεσε πως ο οδικός αυτός χάρτης έχει ήδη αποτελέσει αντικείμενο συμφωνίας ενός ευρέως φάσματος πολιτικών οργανώσεων και παρατάξεων.
Σε δικές του δηλώσεις, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης της Αιγύπτου Μοχάμεντ ΕλΜπαραντέι είπε ότι η επανάσταση του 2011 επαναλήφθηκε και πρόσθεσε πως ο λεγόμενος οδικός χάρτης που ανακοίνωσε ο στρατός ικανοποιεί το λαϊκό αίτημα για την κήρυξη πρόωρων προεδρικών εκλογών.

Η ομιλία του αλ Σίσι έγινε δεκτή με ζητωκραυγές και πυροτεχνήματα στην πλατεία Ταχρίρ, ιδίως η φράση του στρατηγού με την οποία ο επικεφαλής των ένοπλων δυνάμεων ανακοίνωσε πως ο Μόρσι δεν είναι πλέον ο πρόεδρος της Αιγύπτου. «Ο λαός και ο στρατός ενεργούν ενωμένοι», ήταν ένα από τα συνθήματα που ακούστηκαν.

Ο αλ Σίσι υποστήριξε, περιστοιχισμένος από τον μεγάλο σεΐχη Άχμαντ αλ Τάγεμπ και τον Πάπα των Κοπτών Ταουάντρο Β', ότι ο στρατός επενέβη εισακούγοντας τη βούληση του λαού που διαδήλωνε εναντίον της κυβέρνηση του Μόρσι εδώ και εβδομάδες.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Misr25, της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, διέκοψε απότομα την εκπομπή του αμέσως μετά το τέλος της ομιλίας του αλ Σίσι.
Σύμφωνα με την κρατική εφημερίδα αλ Αχράμ, δύο ισλαμιστικά τηλεοπτικά δίκτυα, το αλ Χάφεζ και το αλ Νας, επίσης σταμάτησαν να εκπέμπουν σήμα αμέσως μετά το τέλος της ομιλίας του στρατηγού.

Σε μήνυμά του μέσω του ιστοτόπου Twitter, ο αποπεμφθείς πλέον πρόεδρος Μόρσι χαρακτήρισε όσα ανακοίνωσε ο αλ Σίσι «πλήρες πραξικόπημα».
Αντίθετα το δεύτερο μεγαλύτερο ισλαμικό κόμμα της Αιγύπτου, το Νουρ, ανακοίνωσε ότι συμφώνησε με τον οδικό χάρτη που ανακοίνωσε το επιτελείο προκειμένου η χώρα να αποφύγει τον κίνδυνο να ξεσπάσει εμφύλια σύρραξη.

Ανανέωση 21.52

O στρατός της χώρας ανακοίνωσε στον ισλαμιστή ηγέτη Μοχάμεντ Μόρσι ότι δεν είναι πλέον ο πρόεδρος της Αιγύπτου και κήρυξε προσωρινή αναστολή του Συντάγματος της χώρας.

Προσωρινά, μέχρι να πραγματοποιηθούν εκλογές, χρέη προέδρου θα εκτελεί ο επικεφαλής του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Το σχέδιο για μια νέα πολιτική μετάβαση στην Αίγυπτο, το οποίο έχει την υποστήριξη των ένοπλων δυνάμεων της χώρας, προβλέπει μια περίοδο άσκησης της εξουσίας από μια προσωρινή κυβέρνηση ως την διεξαγωγή πρόωρων προεδρικών και βουλευτικών εκλογών, μετέδωσε πριν από λίγο το κρατικό αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων MENA, χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες.

Νωρίτερα, το ίδιο πρακτορείο είχε μεταδώσει ότι μουσουλμάνοι και χριστιανοί πνευματικοί καθώς και ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι πρόκειται να παρουσιάσουν από κοινού τον λεγόμενο οδικό χάρτη για την πολιτική μετάβαση στη χώρα.
Η πληροφορία αυτή ακολουθεί τις συνομιλίες που είχαν οι πολιτικοί και θρησκευτικοί ηγέτες με το επιτελείο των ένοπλων δυνάμεων, το οποίο είχε απευθύνει ένα τελεσίγραφο, που έληξε στις 17:30 σήμερα, ώρα Ελλάδας.

Στην ανακοίνωση του σχεδίου θα είναι παρόντες ανώτατοι αξιωματικοί των ένοπλων δυνάμεων καθώς και μέλη της του νεολαιίστικου κινήματος Ταμαρούντ, ανέφερε το MENA.

Οι θρησκευτικοί ηγέτες θα είναι ο μεγάλος σεΐχης του Αλ Άζχαρ, αλλά και ο Πάπας των Κοπτών Ταουάντρος ο Β'.
Σύμφωνα με τον αιγυπτιακό στρατό ο «οδικός χάρτης» αυτός θα παρουσιαστεί περί τις 22:30 (ώρα Ελλάδας).

​Ανανέωση 20.31

Δεκάδες τεθωρακισμένα άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού αναπτύχθηκαν το απόγευμα σε μια περιοχή όπου είναι συγκεντρωμένοι υποστηρικτές του ισλαμιστή προέδρου της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι στο Κάιρο, μετέδωσαν ανταποκριτές και ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες.

Εξάλλου άνδρες του στρατού ανήγειραν αγκαθωτά συρματοπλέγματα και φράκτες γύρω από το στρατόπεδο της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς όπου βρίσκεται και συνεχίζει να εργάζεται ο πρόεδρος Μόρσι.

Μία πηγή των ένοπλων δυνάμεων την οποία επικαλέστηκε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων MENA ανέφερε ότι δυνάμεις του στρατού έχουν αναπτυχθεί μαζικά στις συνοικίες Νασρ Σίτι, Ηλιούπολη και κοντά στο πανεπιστήμιο του Καΐρου.

Ο στρατός ανέφερε σε μια επίσημη ανακοίνωσή του ότι οι δυνάμεις του αναπτύχθηκαν για να περιφρουρήσουν την ασφάλεια και διέψευσε ότι επιτίθεται στους υποστηρικτές του Μόρσι, τονίζοντας: «Ο Αιγυπτιακός στρατός ανήκει σε όλους τους Αιγύπτιους».

Νωρίτερα, σύμβουλος του αρχηγού του κράτους κατήγγειλε το «στρατιωτικό πραξικόπημα» που βρίσκεται, όπως είπε, σε εξέλιξη, μετά την παρέλευση ενός τελεσιγράφου του επιτελείου των ένοπλων δυνάμεων και την επιβολή απαγόρευσης στον πρόεδρο και σε ανώτατα στελέχη των ισλαμιστών να εγκαταλείψουν τη χώρα.

«Για χάρη της Αιγύπτου και για λόγους ιστορικής ακρίβειας ας αποκαλέσουμε αυτό που συμβαίνει με το αληθινό του όνομα : Στρατιωτικό πραξικόπημα», ανέφερε ο Ισάμ αλ Χάνταντ, σύμβουλος του προέδρου για θέματα εθνικής ασφαλείας, σε μια ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook νωρίτερα σήμερα.

Καθώς η ένταση αυξανόταν και πλήθη συνέρρεαν στην πλατεία Ταχρίρ για άλλη μια ημέρα για να απαιτήσουν την παραίτηση του ισλαμιστή προέδρου, ο Χάνταντ πρόσθεσε: «καθώς γράφω αυτές τις γραμμές, έχω πλήρη επίγνωση ότι μπορεί να είναι οι τελευταίες που αναρτώ σε αυτή τη σελίδα».

Ο αιγυπτιακός Τύπος είχε προβλέψει ότι η σημερινή ημέρα θα ήταν αυτή της αποχώρησης ή της αποπομπής του Μόρσι από το αξίωμα. «Σήμερα: Αποπομπή ή Παραίτηση», ήταν ο πρωτοσέλιδος τίτλος της κρατικής εφημερίδας αλ Αχράμ. «Τέλος», ήταν ο τίτλος της εφημερίδας αλ Ουάταν.

Aνανέωση 19.25

Το μήνυμα του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι προς όλους τους Αιγύπτιους πολίτες είναι να αντισταθούν στο εξελισσόμενο στρατιωτικό πραξικόπημα ειρηνικά και να «μην χρησιμοποιήσουν βία», όπως δήλωσε πριν από λίγο ένας στενός του συνεργάτης.

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος συνεχίζει να εργάζεται μέσα σε ένα στρατόπεδο της επίλεκτης Ρεπουμπλικανικής Φρουράς στο Κάιρο, αλλά είναι ασαφές εάν του επιτρέπεται να αποχωρήσει από το χώρο αυτό, πρόσθεσε ο συνεργάτης αυτός του Μόρσι, ο Ισάμ ελ Χάνταντ.

«Σήμερα, σε αυτή την εποχή, κανένα στρατιωτικό πραξικόπημα δεν μπορεί να επιτύχει απέναντι σε μια μεγάλη λαϊκή δύναμη χωρίς εκτεταμένη αιματοχυσία», δήλωσε ο Ελ Χάνταντ, σύμβουλος του προέδρου για θέματα εθνικής ασφαλείας.

Ανανέωση 18.50

Ένας σύμβουλος του ισλαμιστή προέδρου της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι αρμόδιος για θέματα εθνικής ασφαλείας δήλωσε πριν από λίγο ότι βρίσκεται σε εξέλιξη «στρατιωτικό πραξικόπημα».

Το πραξικόπημα των ένοπλων δυνάμεων, ενάντια στη θέληση του λαού, δεν μπορεί να επιτύχει χωρίς να υπάρξει μεγάλη αιματοχυσία, πρόσθεσε ο σύμβουλος αυτός.

Ανανέωση 18.08
Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι κάλεσε πριν από λίγο να σχηματιστεί μια «κυβέρνηση εθνικής συναίνεσης» για να αρθεί το πολιτικό αδιέξοδο στην χώρα.

Ωστόσο ο Μόρσι δεν εμφανίστηκε διατεθειμένος να κάνει οποιαδήποτε άλλη παραχώρηση. Στην ανακοίνωση της αιγυπτιακής προεδρίας, ο Μόρσι τόνισε ότι καθιστά υπεύθυνα τα πολιτικά κόμματα διότι παρακωλύουν μια πολιτική πρωτοβουλία για το σχηματισμό μιας επιτροπής που θα προετοίμαζε τροποποιήσεις του Συντάγματος που είχε εγκριθεί τον περασμένο Δεκέμβριο.
Στο μεταξύ το τελεσίγραφο που είχε απευθύνει ο αιγυπτιακός στρατός στον πρόεδρο Μόρσι και την πολιτική ηγεσία για να επιλύσουν την κρίση, απειλώντας σε διαφορετική περίπτωση να επιβάλει αυτός έναν «οδικό χάρτη», έληξε πριν από περίπου σαράντα λεπτά (στις 17:30) κι αναμένεται η έκδοση μιας ανακοίνωσης από το επιτελείο.
Οι στρατιωτικοί είχαν εξαγγείλει ότι θα δώσουν στην δημοσιότητα μια ανακοίνωση μετά την παρέλευση του τελεσιγράφου των 48 ωρών, αν και δεν διευκρίνισαν το πότε.
Νωρίτερα, έγινε γνωστό ότι αιγυπτιακά στρατεύματα έχουν φρουρούν τα κεντρικά στούντιο της κρατικής τηλεόρασης στο Κάιρο, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της κρατικής ραδιοφωνίας και τηλεόρασης.
Ο Σόκρι Αμπού Αμίρα είπε, σε δηλώσεις του που δημοσίευσε η κρατική εφημερίδα αλ Αχράμ, ότι η Ρεπουμπλικανική Φρουρά φρουρεί και προστατεύει το κτίριο εδώ και ημέρες.

Ο Αμίρα διέψευσε δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία το κτίριο έχει εκκενωθεί.
Σύμφωνα με πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας, τεθωρακισμένα οχήματα περιπολούν τους δρόμους γύρω από το κτίριο.

Ανανέωση 17.35

Το γενικό επιτελείο στρατού των Αιγυπτιακών ένοπλων δυνάμεων πραγματοποιεί συνάντηση με σημαντικές μορφές, της θρησκευτικής, πολιτικής και εθνικής ζωής καθώς και ηγέτες της νεολαίας, όπως ανέφερε ο αιγυπτιακός στρατός σήμερα στη σελίδα του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook, καθώς πλησιάζει η ώρα που εκπνέει το τελεσίγραφο που έχει απευθύνει στον ισλαμιστή πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι για να ικανοποιήσει τα λαϊκά αιτήματα και να μοιραστεί την εξουσία, ή να παραμερίσει.

«Το γενικό επιτελείο των ένοπλων δυνάμεων συναντάται με έναν αριθμό θρησκευτικών, εθνικών, πολιτικών και νεολαιίστικων προσωπικοτήτων. . . Θα εκδοθεί μια ανακοίνωση από το γενικό επιτελείο μόλις ολοκληρωθεί» η συνάντηση αυτή, σύμφωνα με το στρατό.

Ανανέωση 16.45

Ο αιγυπτιακός στρατός θα δώσει στη δημοσιότητα μια ανακοίνωση μετά την εκπνοή, σήμερα στις 17:30 (ώρα Ελλάδας), του τελεσιγράφου το οποίο έχει απευθύνει στον ισλαμιστή πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι, δήλωσε στρατιωτική πηγή, υπογραμμίζοντας πάντως ότι η δημοσιοποίηση της ανακοίνωσης δεν έχει οριστεί να γίνει κάποια συγκεκριμένη ώρα.

Τη Δευτέρα, ο στρατός έδωσε στον Μόρσι προθεσμία 48 ωρών, η οποία εκπνέει στις 17:30 (ώρα Ελλάδας), για να "ικανοποιήσει τις διεκδικήσεις του λαού", διαφορετικά θα του επιβληθεί ένας "οδικός χάρτης" που θα έχουν συντάξει οι στρατιωτικοί.

Όμως δεν έχει οριστεί κάποια συγκεκριμένη ώρα για τη δήλωση του στρατού, η οποία θα γίνει μετά την εκπνοή του τελεσιγράφου αυτού, σύμφωνα με τη στρατιωτική πηγή.

Στοιχεία του "οδικού χάρτη" που θέλει να προωθήσει ο στρατός δημοσιεύθηκαν στην κυβερνητική εφημερίδα "Αλ Αχράμ" και αφορούν μια μεταβατική περίοδο υπό τη στενή επίβλεψη του στρατού.

Το σχέδιο, σύμφωνα με την εφημερίδα, προβλέπει το διορισμό ενός τριμελούς προεδρικού συμβουλίου που θα διευθύνεται από τον πρόεδρο του Συνταγματικού Δικαστηρίου, καθώς και την αναστολή του Συντάγματος που μπορεί να διαρκέσει ως ένα χρόνο.

Μια κυβέρνηση τεχνοκρατών θα σχηματισθεί για τη μεταβατική περίοδο υπό "την ηγεσία ενός από τους αρχηγούς του στρατού", γράφει η εφημερίδα.
Στο μεταξύ, πηγές των δυνάμεων ασφαλείας έκαναν γνωστό πως στρατιώτες με θωρακισμένα οχήματα έχουν αναλάβει την ασφάλεια των στούντιο της κρατικής τηλεόρασης στο κέντρο του Καΐρου και το προσωπικό που δεν εργάζεται σε ζωντανές εκπομπές έχει εγκαταλείψει το κτίριο.

Εξάλλου η πολιτική πτέρυγα των Αδελφών Μουσουλμάνων που κυβερνούν την Αίγυπτο αρνήθηκε την πρόσκληση να συναντηθεί σήμερα με τους αρχηγούς των ενόπλων δυνάμεων. "Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να συναντηθούμε με κανένα. Έχουμε πρόεδρο και αυτό είναι ένα γεγονός", δήλωσε ο Ουάλιντ αλ-Χαντάντ, ανώτερο στέλεχος του Κόμματος Ελευθερίας και Δικαιοσύνης.

Εκπρόσωπος του Μόρσι δήλωσε πως ο πρόεδρος πιστεύει ότι είναι καλύτερα να πεθάνει "όρθιος σαν ένα δένδρο", υπερασπιζόμενος την εκλογική νομιμότητά του, παρά να μείνει στην ιστορία ως ο άνθρωπος που κατέστρεψε τις ελπίδες των Αιγυπτίων για δημοκρατία.

Υπογραμμίζοντας πως ο Μόρσι δεν επιδιώκει να παραμείνει στην εξουσία για δικό του όφελος, ο εκπρόσωπος Αϊμάν Άλι δήλωσε πως, κατά την ομιλία που εκφώνησε τη νύκτα προς το έθνος, ο πρόεδρος αψήφησε εκκλήσεις να παραιτηθεί επειδή θέλει "να υπερασπιστεί το δημοκρατικό σύστημα".
"Είναι καλύτερα για ένα πρόεδρο, ο οποίος διαφορετικά θα γύριζε την Αίγυπτο στις μέρες της δικτατορίας, από την οποία μας έσωσαν ο Θεός και η βούληση του λαού, να πεθάνει όρθιος σαν ένα δένδρο", δήλωσε ο Άλι, "παρά να καταδικαστεί από την ιστορία και τις μελλοντικές γενιές επειδή πέταξε στα σκουπίδια τις ελπίδες των Αιγυπτίων να έχουν μια δημοκρατική ζωή".

Στο μεταξύ, χιλιάδες διαδηλωτές που ζητούν την παραίτηση του Μόρσι συγκεντρώνονται σήμερα στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου ενόψει της εκπνοής του τελεσιγράφου του στρατού.

Χιλιάδες διαδηλωτές στην πλατεία φωνάζουν "Φύγε!" απευθυνόμενοι στον πρόεδρο.

Η χθεσινοβραδινή ομιλία του Μόρσι "το μόνο που πέτυχε ήταν να μας ενθαρρύνει να ζητήσουμε ακόμη πιο δυνατά την αποχώρησή του. Θα παραμείνουμε στην Ταχρίρ μέχρι να φύγει, και αυτό θα συμβεί σήμερα, αν θέλει ο Θεός", διαβεβαίωσε ο 55χρονος διαδηλωτής Μάχερ.
Ανανέωση 11.00, Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

Ο αιγυπτιακός Τύπος εκτιμά ότι η σημερινή ημέρα θα σημαδευτεί από την εθελουσία ή μη έξοδο του Μοχάμεντ Μόρσι, παρά την άρνηση που διατύπωσε στο διάγγελμά του χθες το βράδυ να εγκαταλείψει την εξουσία, λίγες ώρες πριν από την εκπνοή του τελεσιγράφου της αιγυπτιακής στρατιωτικής ηγεσίας.
"Σήμερα: αποπομπή ή παραίτηση", είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της Al-Ahram.
"Το Τέλος", είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της Al-Watan, την οποία μιμούνται οι περισσότερες ανεξάρτητες ή κυβερνητικές εφημερίδες.
Αίγυπτος επανακάμπτει σε λίγες ώρες", γράφει η ανεξάρτητη Al-Masry al-Youm, ενώ η Al-Shorouk κάνει λόγο για "τη διάλυση του Κράτους των Αδελφών Μουσουλμάνων"

Ανανέωση 23.58

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος, Μοχάμεντ Μόρσι, κάλεσε την Τρίτη τις δυνάμεις του στρατού να αποσύρουν το τελεσίγραφο, σύμφωνα με το οποίο επιδιώκουν η υπάρχουσα κυβέρνηση να μοιραστεί την εξουσία με τους πολιτικούς της αντιπάλους.

Πρόσθεσε επίσης, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, ότι δεν θα δεχτεί διαταγές σχετικά με το θέμα.

«Ο πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι υποστηρίζει την συνταγματική του νομιμότητα και απορρίπτει κάθε προσπάθεια να αποκλίνει από αυτή, ενώ καλεί τις ένοπλες δυνάμεις να αποσύρουν τις προειδοποιήσεις τους και αρνείται να δεχτεί διαταγές από το εσωτερικό ή το εξωτερικό», αναφέρεται σε ανάρτηση της στο Twitter η κυβέρνηση. Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Ρόιτερς, πηγή των ένοπλων δυνάμεων δήλωσε ότι ο στρατός σκοπεύει να απαντήσει σε αυτή τη δήλωση.

Ανανέωση 16.34
Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι συναντήθηκε με τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων για δεύτερη ημέρα σήμερα, μαζί με τον πρωθυπουργό, αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το πρωθυπουργικό γραφείο.

Στην ανακοίνωση δεν αναφέρονται λεπτομέρειες των συνομιλιών. Πραγματοποιήθηκαν μια ημέρα αφού ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων, ο στρατηγός Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι, έδωσε στον Μόρσι και στους αντιπάλους του περιθώριο μέχρι αύριο, Τετάρτη, για να άρουν το πολιτικό αδιέξοδο ή να βρεθούν αντιμέτωποι με μια λύση την οποία θα επιβάλουν οι ένοπλες δυνάμεις.

Ο πρωθυπουργός Χισάμ Καντίλ ήταν επίσης παρών χθες και σήμερα στις συναντήσεις με τον Μόρσι και τον αλ-Σίσι.

Στο μεταξύ, στρατιωτικές πηγές έκαναν σήμερα γνωστό πως αιγυπτιακά στρατεύματα είναι έτοιμα να αναπτυχθούν στους δρόμους του Καΐρου και άλλων πόλεων, αν αυτό κριθεί απαραίτητο για να προληφθούν συγκρούσεις μεταξύ αντίπαλων πολιτικών παρατάξεων.

Σύμφωνα με τις πηγές, δυνάμεις ταχείας αντίδρασης είναι έτοιμες από την περασμένη Παρασκευή να κινηθούν γρήγορα για να προστατεύσουν τους διαδηλωτές από επίθεση.

Aνανέωση 15.16

Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Αιγύπτου διέψευσε την πληροφορία του τηλεοπτικού δικτύου Αλ Αραμπίγια ότι παραιτήθηκε η κυβέρνηση της χώρας, μετά τη 48ωρη διορία που έδωσαν οι ένοπλες δυνάμεις στον Αιγύπτιο πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι να συμφωνήσει να μοιραστεί την εξουσία, ανταποκρινόμενος στις μαζικές διαμαρτυρίες.

"Η κυβέρνηση δεν έχει υποβάλλει την παραίτησή της και αυτό που αναφέρθηκε για το θέμα αυτό δεν είναι αλήθεια", δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Άχμεντ Σουλεϊμάν σε δημοσιογράφους έπειτα από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της Αιγύπτου υπό τον πρωθυπουργό Χισάμ Καντίλ.

Έξι υπουργοί που δεν είναι μέλη των Αδελφών Μουσουλμάνων, από τους οποίους προέρχεται ο Μόρσι, υπέβαλαν χθες την παραίτησή τους και το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων ΜΕΝΑ μετέδωσε ότι οι υπουργοί Άμυνας και Εσωτερικών δεν ήταν παρόντες σε αυτή τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
Την ίδια ώρα επίσημες πηγές γνωστοποίησαν την παραίτηση ενός εκπροσώπου του προέδρου Μόρσι και του εκπροσώπου της κυβέρνησης.
Ο εκπρόσωπος της προεδρίας Ίχαμπ Φάχμι, ο οποίος είχε αποσπαστεί από το υπουργείο Εξωτερικών, αποφάσισε να παραιτηθεί, δήλωσε ένας αξιωματούχος του υπουργείου αυτού στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Παράλληλα ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Αλάα αλ Χαντίτι δήλωσε στο πρακτορείο MENA ότι υπέβαλε την παραίτησή του στον πρωθυπουργό Καντίλ.
Οι νέες αυτές παραιτήσεις οδηγούν σε ακόμη μεγαλύτερη απομόνωση τον πρόεδρο Μόρσι, την παραίτηση του οποίου αξιώνουν οι διαδηλωτές.

Ανανέωση 09.50

Η προεδρία της Αιγύπτου ανακοίνωσε τα ξημερώματα της Τρίτης ότι ο πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μπαράκ Ομπάμα, κατά την οποία συζήτησαν τις πρόσφατες εξελίξεις στη χώρα.Σύμφωνα με δήλωση που αναρτήθηκε στο Facebook, ο Μόρσι τόνισε ότι η Αίγυπτος «οδεύει μπροστά», μέσω μιας ειρηνικά δημοκρατικής μετάβασης.

Ο αιγυπτιακός στρατός έχει δώσει στον Μοχάμεντ Μόρσι προθεσμία 48 ωρών για να ικανοποιήσει τα αιτήματα του λαού, σε αντίθετη περίπτωση προειδοποιεί ότι θα επιβάλει οδικό χάρτη, έπειτα από τις μαζικές διαδηλώσεις με αίτημα την αποχώρηση του ισλαμιστή προέδρου από την εξουσία. Το τελεσίγραφο απορρίφθηκε από τον πρόεδρο της Αιγύπτου.

Στο μεταξύ, ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών, Μοχάμεντ Καμέλ Αμρ, υπέβαλε, την παραίτησή του, μετέδωσε το αιγυπτιακό πρακτορείο Ειδήσεων, MENA, μετά τις μαζικές διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν με αίτημα την απομάκρυνση του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι από την εξουσία.
Η κυβέρνηση θα συνεχίσει τη δική της πορεία για την επίτευξη εθνικής συμφιλίωσης, αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο Τύπου του προέδρου της χώρας . Ο Αιγύπτιος πρόεδρος, Μοχάμεντ Μόρσι, πιστεύει ότι η δήλωση του επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων να δώσει προθεσμία στους πολιτικούς για την επίτευξη συναίνεσης, αποτελεί επικίνδυνη κίνηση αφού μπορεί να προκαλέσει σύγχυση και η κυβέρνηση θα επιμείνει στα δικά της πλάνα για εθνική συμφιλίωση, αναφέρεται σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε το γραφείο Τύπου του προέδρου.

Ανανέωση 21.10

Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι συναντήθηκε με τον επικεφαλής των ένοπλων δυνάμεων μαζί με τον πρωθυπουργό Χισάμ Καντίλ σήμερα, σύμφωνα με μια ανακοίνωση η οποία αναρτήθηκε στην επίσημη σελίδα της αιγυπτιακής προεδρίας στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook.

Η ανακοίνωση αυτή αναρτήθηκε στη σελίδα αφού ο στρατηγός Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι εξέδωσε ένα τελεσίγραφο προς τον Μόρσι και την πολιτική ηγεσία καλώντας τους να καταλήξουν σε μια συμφωνία για τη νομή της εξουσίας μέσα σε 48 ώρες.

Στη σελίδα της αιγυπτιακής προεδρίας στο Facebook έχει αναρτηθεί μια φωτογραφία που απεικονίζει τον Μόρσι με τον Καντίλ και τον στρατηγό Σίσι να κάθονται σε πολυθρόνες χαμογελώντας. Δεν είναι σαφές το πότε είχε ληφθεί αυτή η φωτογραφία.

Ανανέωση 20.45

Χιλιάδες διαδηλωτές ζητωκραύγασαν και τραγούδησαν τον εθνικό ύμνο της Αιγύπτου σήμερα, όταν τουλάχιστον πέντε ελικόπτερα του στρατού πέταξαν σε χαμηλό ύψος πάνω από το Κάιρο, ανεμίζοντας τη σημαία της Αιγύπτου.

Οι διαδηλωτές στην κεντρική πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου και έξω από το προεδρικό μέγαρο χαιρέτισαν με αυτό τον τρόπο την ανακοίνωση του στρατού, ο οποίος έδωσε διορία 48 ωρών στους πολιτικούς για να άρουν το πολιτικό αδιέξοδο στη χώρα. Σύμφωνα με πολλούς από τους διαδηλωτές η ανακοίνωση του στρατού ουσιαστικά σηματοδοτεί την ανατροπή του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι.

«Είναι μια σπουδαία δήλωση», είπε ο Σάγεντ, ένας 40χρονος επιχειρηματίας, μιλώντας στην πλατεία Ταχρίρ. «Ο Μόρσι θα έχει φύγει σε δυο ημέρες», πρόσθεσε ο ίδιος.
Παράλληλα το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ απέφυγε σήμερα να κάνει οποιαδήποτε υπόθεση σχετικά με το τι μπορεί να συμβεί στην Αίγυπτο τις επόμενες 48 ώρες, και πρόσθεσε ότι ακόμη «μελετά» την ανακοίνωση του επιτελείου των ένοπλων δυνάμεων.

«Είμαστε στην διαδικασία της εξέτασης της ανακοίνωσης. Δεν είμαστε εντελώς βέβαιοι τι πρόκειται να συμβεί (. . .) τις επόμενες 48 ώρες, κι έτσι δεν θα ήθελα να κάνω καμιά υπόθεση», είπε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζορτζ Λιτλ.

«Θα έλεγα πάντως ότι υποστηρίζουμε –όπως έχει πει ο πρόεδρος (των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα)– την διαδικασία μετάβασης της Αιγύπτου στην δημοκρατία και αυτή η διαδικασία προϋποθέτει συμβιβασμούς από όλους. Ελπίζουμε ότι όλοι οι Αιγύπτιοι θα βρουν έναν τρόπο να εργαστούν ειρηνικά για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα».

Ανανέωση 20.08

Άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας της Αιγύπτου συνέλαβαν σήμερα 15 ένοπλους σωματοφύλακες του ανώτατου στελέχους της Μουσουλμανικής Αδελφότητας Χάιρατ αλ Σάτερ , έπειτα από μια ανταλλαγή πυροβολισμών, κατά την οποία δεν υπήρξαν τραυματισμοί, τόνισαν πηγές των σχετικών υπηρεσιών.

Μέλη της οικογένειας του Σάτερ τηλεφώνησαν στο τηλεοπτικό δίκτυο αλ Τζαζίρα και ανέφεραν ότι το σπίτι του δέχεται επίθεση.

Πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας δήλωσαν ότι άνδρες των δυνάμεών τους ενεπλάκησαν σε ανταλλαγή πυρών με φρουρούς όταν επιχείρησαν να τους συλλάβουν για παράνομη οπλοκατοχή.

Το πού βρίσκεται ο Σάτερ δεν είναι αυτή τη στιγμή γνωστό. Θεωρείται από πολλούς μια από τις πιο κραταιές προσωπικότητες στο ισλαμιστικό κίνημα –αν όχι η ισχυρότερη–, αλλά δεν μπόρεσε να λάβει μέρος στις προεδρικές εκλογές του 2012, αφού είχε φυλακιστεί επί των ημερών του ανατραπέντα πρώην προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.

Ενημέρωση 18.01

Ο επικεφαλής των ένοπλων δυνάμεων της Αιγύπτου διεμήνυσε προς την κυβέρνηση της χώρας ότι έχει 48 ώρες για να απαντήσει στο λαό και να ικανοποιήσει τα αιτήματά του, προειδοποιώντας πως σε διαφορετική περίπτωση ο στρατός θα προσφέρει τον δικό του «οδικό χάρτη για το μέλλον» της χώρας.

Σε μια ανακοίνωση την οποία ανέγνωσε στην κρατική τηλεόραση, ο στρατηγός Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι χαρακτήρισε τις μαζικές διαδηλώσεις που σημειώθηκαν χθες, με κεντρικό αίτημα να παραιτηθεί ο ισλαμιστής πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι, μια «χωρίς προηγούμενο» έκφραση της λαϊκής βούλησης.
Keywords
αιγυπτος, στρατος, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, ισχύ, οηε, απε, μπε, θυγατρική, συνταγμα, twitter, εκλογες, νέα, ελλαδα, facebook, διαδηλωσεις, λύση, σουλεϊμάν ο μεγαλοπρεπής, υπουργοι, ηπα, συλληψεις, μουμπαρακ, κινηση στους δρομους, εθνος, εφημεριδες, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, υπουργειο εσωτερικων, εφημεριδα δημοκρατια, www.facebook.com, νεκρος διαδηλωτης, νεα κυβερνηση, καιρος, υπουργειο δικαιοσυνης, κοινωνικη συμφωνια, εκλογες 2012, η ημέρα της γης, βουλευτικές εκλογές 2012, ποιοι βουλευτες εκλεγονται, νεκρος συνταγμα, αλλαγη ωρας 2012, ομπαμα, εκλογες ηπα, νεος παπας, κομματα, δυνατα, μια ημερα, βιντεο, το θεμα, δημοκρατια, εθνικη, ηγεσια, ηγετης, ηπα, θεμα, οδικος χαρτης, οηε, πυροτεχνηματα, σημερινη, τηλεοραση, υψος, φωτογραφια, ωρα, ανθρωπος, απε, εβδομαδες, βραδυ, βρισκεται, γινει, δευτερο, δευτερα, δυναμη, δηλωση, δηλωσεις, δικη, δωσει, δικτυο, δικτυα, διορια, εγινε, ειπε, εκφραση, εξελιξη, επικοινωνια, εποχη, εσωτερικων, εφημεριδα, ζωη, ζωης, ιδια, ιδιο, ηλιουπολη, υπηρεσιες, υποθεση, υφυπουργος, θεος, θυγατρική, ομιλια, ισχυς, καταρ, κυβερνηση, κινηση, κομμα, κρατικο, κτιριο, λεπτομερειες, λύση, λογο, μοχαμεντ, μπε, ξημερωματα, ομαδα, ονομα, οπλοκατοχη, ορκωμοσια, ουσιαστικα, οφελος, οχηματα, πεμπτη, πηγη, προβληματα, πρωι, σισι, σπιτι, συνθηματα, σχεδιο, τεθωρακισμενα, τυπος, το εθνος, τριτη, τιτλος, υπουργειο εξωτερικων, ισχύ, φαταχ, ωρες, ωρα ελλαδας, ανηκει, ασφαλεια, εκπομπες, ενωση, εθνικο, ηγετες, χωρα, η εφημεριδα, υπουργειο, μεινει, νεκροι, πηγες, σημαια, σημα, θεματα
Τυχαία Θέματα