Αγώνας δρόμου στην κυβέρνηση, εν αναμονή της έλευσης της τρόικα στην Αθήνα

18:25 30/3/2013 - Πηγή: E-Typos


Μπορεί στην κυβέρνηση να διαβεβαιώνουν πως το «τσουνάμι» που χτύπησε την Κύπρο δεν θα φτάσει στην Αθήνα, είναι όμως σαφές πως ακόμα δεν μπορεί κανείς να προχωρήσει σε μια ουσιαστική και τελική αποτίμηση για τις επιπτώσεις που θα έχει η κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος της Λευκωσίας στην Αθήνα. Στο οικονομικό επιτελείο παρακολουθούν με αγωνία τη διαδικασία

των εσόδων καθώς τις τελευταίες μέρες και κατά τη διάρκεια των συζητήσεων για το μέλλον της Κύπρου παρατηρήθηκε μια ουσιαστική υστέρηση. Αγωνία επικρατεί και για το αν το κλίμα που διαμορφώνεται θα επηρεάσει και την επιστροφή των καταθέσεων στις τράπεζες, σε κάθε περίπτωση πάντως στελέχη του υπουργείου Οικονομικών διαμηνύουν πως μέχρι στιγμής δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας και πως τα έσοδα παραμένουν εντός στόχων.

Στο Μέγαρο Μαξίμου επιδιώκουν να αφήσουν πίσω τους τις αναταράξεις που παρουσιάστηκαν τις τελευταίες μέρες και να επικεντρωθούν στην έλευση της τρόικας, στο συμμάζεμα του κράτους, στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων και φυσικά στην επιτάχυνση των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων. Αγνωστο είναι αν στις επαφές που θα ξεκινήσουν και πάλι και επίσημα με την τρόικα αυτή την εβδομάδα η ελληνική πλευρά θα θέσει το ζήτημα των επιπτώσεων της κυπριακής κρίσης στην ελληνική οικονομία, ζητώντας μια χαλάρωση του ασφυκτικού πλαισίου, σε κάθε περίπτωση όμως στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν πως ο νέος γύρος διαπραγμάτευσης δεν θα είναι εύκολος με δεδομένο ότι η κυβέρνηση έχει αποτύχει να πείσει σε πολλές περιπτώσεις τους εκπροσώπους των δανειστών μας πως μπορεί να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της, κυρίως όσον αφορά στις αλλαγές στο Δημόσιο.

Σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης, το οποίο είχε παρουσιάσει την τελευταία φορά στην τρόικα και το οποίο απορρίφθηκε μετά επαίνων μέχρι το τέλος Απριλίου θα έχει προχωρήσει ουσιαστικά η διαδικασία της αξιολόγησης των υπαλλήλων στο δημόσιο τομέα. Στην πρόταση γίνεται λόγος για κατάργηση τουλάχιστον 1.000 θέσεων μέχρι τον Ιούνιο, ενώ συνολικά μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν καταργηθεί 10 χιλιάδες θέσεις. Στόχος της κυβέρνησης, μάλιστα, είναι ο αριθμός αυτός να φτάσει τις 20 χιλιάδες για το 2014 και τις 30 χιλιάδες για το 2015. Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης δεσμεύεται, μάλιστα, πως θα διατηρήσει τον κανόνα της μίας πρόσληψης για κάθε πέντε υπαλλήλους που θα βγαίνουν στη σύνταξη.

Στο χρονοδιάγραμμα που έχει καταθέσει η κυβέρνηση μέχρι το τέλος Μαΐου προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση 450 χιλιάδων υπαλλήλων, ενώ το νούμερο αυτό θα φτάσει τις 560 χιλιάδες μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Οσον αφορά στη μετακίνηση στο Δημόσιο το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα θέσει στόχους για κάθε υπουργείο, ενώ θα δημιουργηθούν τουλάχιστον 6 ομάδες με στόχο την καλύτερη διαχείριση του προσωπικού στο Δημόσιο.

Το σχέδιο αυτό δεν έγινε αποδεκτό από την τρόικα όχι γιατί υπήρχε διαφωνία όσον αφορά στους στόχους που έθετε, όσο για το γεγονός ότι ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης απέτυχε μέχρι τώρα να πείσει τους εκπροσώπους των δανειστών μας πως υπάρχουν οι κατάλληλοι μηχανισμοί για την αξιολόγηση του προσωπικού στο Δημόσιο. «Μιλάτε για αξιολόγηση 560 χιλιάδων υπαλλήλων μέχρι τον Σεπτέμβριο όταν έχετε αποτύχει να ξεκαθαρίσετε το τοπίο ακόμα και σε βασικά υπουργεία», ήταν η απάντηση των τροϊκανών, οι οποίοι στο νέο σχέδιο περιμένουν να πειστούν κυρίως για τους μηχανισμούς αξιολόγησης και όχι τόσο για το πόσοι θα αξιολογηθούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, στην κυβέρνηση έχουν βρει μια φόρμουλα με την οποία θα αρχίσουν και πάλι να συνεδριάζουν τα πειθαρχικά συμβούλια, αρκεί η τρόικα να δεχθεί το συγκεκριμένο κονδύλιο για τους δικαστικούς που θα συμμετάσχουν σε αυτά.
Ακόμα, πάντως, κι αν οι εκπρόσωποι των δανειστών μας δώσουν το «πράσινο φως» στην επόμενη αξιολόγηση του Ιουνίου θα πρέπει να δουν συγκεκριμένα και μετρήσιμα αποτελέσματα.

Θετικές ενδείξεις για χαράτσι της ΔΕΗ και δάνεια, «αγκάθι» η ρύθμιση οφειλών
Καλύτερα φαίνεται να είναι τα πράγματα όσον αφορά στο τέλος ακίνητης περιουσίας. Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν πως η τρόικα δεν θα πει όχι σε μια μείωση της τάξης του 15%, κάτι που θα κάμψει και τις αντιρρήσεις των κ.κ. Βενιζέλου και Κουβέλη και έτσι και για το 2013 το χαράτσι θα συνεχίσει να εισπράττεται με το λογαριασμό της ΔΕΗ.
Το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει πυρετωδώς τις διαδικασίες για το νέο μηχανισμό που θα οδηγήσει στον Ενιαίο Φόρο Ακίνητης Περιουσίας και θα μειώσει κάπως τις επιβαρύνσεις στους πολίτες.
Κοντά σε συμφωνία φαίνεται πως βρίσκεται ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, με την τρόικα όσον αφορά στα «κόκκινα» δάνεια. Στην κυβέρνηση εκτιμούν πως τελικά θα βρεθεί ένας κοινός τόπος για τα δάνεια που έχουν λάβει πολίτες με χαμηλά εισοδήματα που δεν θα ξεπερνούν τις 25 χιλιάδες ευρώ το χρόνο. Το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει 4ετή ρύθμιση δανείων με 4ετή περίοδο χάριτος για δάνεια που είναι ενυπόθηκα. Αντιθέτως, άγνωστες είναι οι προθέσεις της τρόικας όσον αφορά στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία καθώς δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα κάνει δεκτή την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για 48 δόσεις. Καλύτερη είναι η εικόνα που έχουν στο υπουργείο Εσωτερικών όσον αφορά στις εκκρεμότητες με τους δανειστές μας. Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης έχει ολοκληρώσει τις διαδικασίες για τη θέσπιση του παρατηρητηρίου των δήμων, το οποίο και έχει αρχίσει να λειτουργεί παράγοντας αποτελέσματα, ενώ φαίνεται να μην υπάρχει θέμα και με την υλοποίηση των στόχων όσον αφορά στην εξοικονόμηση πόρων καθώς για το 2011 έχουν εξοικονομηθεί 150 εκατ., για το 2012 100 και ήδη για το 2013 έχουν εξοικονομηθεί 26 από τα 175 που έχει ζητήσει η τρόικα. Στα μέτρα που έπρεπε να υλοποιηθούν ήταν και η αξιολόγηση ενός μεγάλου δήμου της χώρας, κάτι που έγινε με την αξιολόγηση του Δήμου Θεσσαλονίκης ήδη από το τέλος Φεβρουαρίου, ενώ αξιολογήθηκε και η αποκεντρωμένη διοίκηση Αττικής. Οσον αφορά στα ληξιπρόθεσμα έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή του 80% και έχουν εκταμιευθεί περισσότερα από 40 εκατ. ευρώ. Μεγάλο «αγκάθι» για την κυβέρνηση, πάντως, παραμένει η επιστροφή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς τους ιδιώτες, δεδομένου ότι μέχρι τέλος του έτους θα πρέπει να έχουν πέσει στην αγορά 9 δισ. ευρώ.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΤΤΑΡΙΔΗΣ
[email protected]

Δημοσιεύεται στον Τύπο της Κυριακής

Keywords
τροικα, αθηνα, νεα κυβερνηση, κυβερνηση, αγωνας, χαρατσι δεη, κυπρος, τραπεζες, αγνωστο, μαΐου, συγκεκριμένο, φως, ιουνίου, δεη, βενιζελος, χατζηδακης, εκκρεμότητες, θεσσαλονικη, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , υπουργειο εσωτερικων, τελος ακινητης περιουσιας, τελος ακινητων, αλλαγη ωρας 2012, σχεδιο αθηνα, αλλαγη ωρας 2013, αξιολογηση, αποτελεσματα, ρυθμιση οφειλων, βγαινουν, ρυθμιση δανειων, χαρατσι, δανεια, εφορια, θεμα, κυπρου, οικονομια, υπουργειο οικονομικων, αγορα, αγωνια, ασφαλιστικα ταμεια, βρισκεται, γεγονος, γινεται, γυρος, δεδομενο, δημοσιο, διοικηση, εγινε, ευρω, υπαρχει, εκκρεμότητες, εβδομαδα, επρεπε, εσωτερικων, εικονα, κλιμα, μαΐου, μαξιμου, μειωση, ουσιαστικα, ρυθμιση, σιγουρο, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, συνταξη, σχεδιο, υλοποιηση, φυσικα, φορμουλα, φορα, αγνωστο, ευριπιδης, υπουργειο, ιουνίου, ομαδες, πληροφοριες, θεσεις
Τυχαία Θέματα