Αφγανιστάν: Αυξήθηκαν τα παιδιά-θύματα βίας το 2013 σύμφωνα με τον ΟΗΕ

21:31 3/7/2014 - Πηγή: E-Typos
To 2013 σημειώθηκε αύξηση 30% στον αριθμό των παιδιών που σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν στις εχθροπραξίες στο Αφγανιστάν σε σύγκριση με το 2012, ανέφερε σε έκθεσή του ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών σήμερα.

Στελέχη της UNICEF στο Αφγανιστάν εξέφρασαν την ανησυχία τους με την απότομη αυτή άνοδο, την οποία αρχικά είχε επισημάνει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ το Μάιο.

Τουλάχιστον 545 παιδιά σκοτώθηκαν και
1.149 τραυματίστηκαν στο Αφγανιστάν το 2013, σύμφωνα με την έκθεση. Οι περισσότερες απώλειες προκλήθηκαν από εκρήξεις αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών, ναρκών και επιθέσεις αυτοκτονίας.

«Ανησυχούμε βαθύτατα για τη σημαντική αύξηση του αριθμού των παιδιών θυμάτων και τον ολέθριο αντίκτυπο που συνεχίζει να έχει η σύρραξη στην ασφάλεια των παιδιών, την υγεία και την εκπαίδευση στο Αφγανιστάν» δήλωσε ο Άχιλ Ίγερ, αντιπρόσωπος της UNICEF στο Αφγανιστάν.

Οι ένοπλες οργανώσεις, περιλαμβανομένων των Ταλιμπάν και της Χεζμπ ι Ισλάμι, ευθύνονται για 889 θανάτους ή τραυματισμούς, υπογραμμίζει η έκθεση. Οι φιλοκυβερνητικές οργανώσεις και οι διεθνείς στρατιωτικές δυνάμεις ευθύνονται για 206 θανάτους ή τραυματισμούς, που προκλήθηκαν κυρίως κατά τη διάρκεια σφοδρών συγκρούσεων. Οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί που εξαπέλυσαν οι ξένες στρατιωτικές δυνάμεις σκότωσαν 37 παιδιά και τραυμάτισαν 19.

Τα σχολεία και οι ιατρικές υποδομές συνεχίζουν να αποτελούν άμεσο στόχο των εμπλεκόμενων πλευρών ή έμμεσα υφίστανται καταστροφές κατά τις ένοπλες συγκρούσεις.

«Περίπου 115.000 παιδιά έχουν επηρεαστεί από το προσωρινό ή μόνιμο κλείσιμο 539 σχολείων εξαιτίας της ανασφάλειας, τα περισσότερα στο νότιο τμήμα της χώρας» αναφέρει η έκθεση. «Περισσότεροι από 60 εκπαιδευτικοί και προσωπικό υγειονομικής περίθαλψης σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν, έπεσαν θύματα απαγωγής ή δέχθηκαν απειλές το 2013».

Τα Ηνωμένα Έθνη σημειώνουν ότι η στρατολόγηση και η χρήση παιδιών ως μαχητών, για υποστήριξη ή για άλλους σκοπούς παραμένει μια μεγάλη ανησυχία, με 97 περιπτώσεις να καταγράφονται πέρυσι.

Ο Ίγερ κάλεσε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να εγγυηθούν την προστασία των παιδιών σε συμφωνία με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και να απέχουν από κάθε ενέργεια που έχει επιπτώσεις στην υγεία, την εκπαίδευση και άλλες κρίσιμες υπηρεσίες.
Keywords
Τυχαία Θέματα