Προώθηση μεταρρυθμίσεων και όχι μάχες οπισθοφυλακών

21:31 3/7/2014 - Πηγή: Matrix24

Οι αναλυτές τονίζουν ότι το ενδιαφέρον της κυβέρνησης είναι αναγκαίο να επικεντρωθεί όχι σε μάχες οπισθοφυλακών για τον περιορισμό του πολιτικού κόστους των μεταρρυθμίσεων αλλά στη διαπραγμάτευση της τελικής συμφωνίας για το χρέος και στην βελτίωση των αναπτυξιακών προοπτικών της χώρας.

Για το ποσοστό ανεργίας σημειώνουν πως εξακολουθεί να βρίσκεται σε πτωτική πορεία ωστόσο η μείωση του σε μηνιαία βάση είναι ισχνή και ως εκ τούτου δεν δύναται να εξασφαλίσει γρήγορη ανάκαμψη στην αγορά εργασίας. Γι' αυτό θα πρέπει να ενισχυθεί

η μεταρρυθμιστική προσπάθεια.

Η Eurobank υπογραμμίζει ορισμένα θετικά στοιχεία από την πορεία της ελληνικής οικονομίας:

- Δείκτης Οικονομικού Κλίματος: τον Ιούνιο σημείωσε την καλύτερη επίδοση από τον Απρίλιο του 2008, φθάνοντας τις 103,7 μονάδες, λόγω της βελτίωσης της καταναλωτικής εμπιστοσύνης καθώς και των προσδοκιών στον κλάδο της βιομηχανίας, των υπηρεσιών, του λιανικού εμπορίου και των κατασκευών.

- Λιανικό εμπόριο: Τον Απρίλιο, ο όγκος των πωλήσεων στο λιανικό εμπόριο αυξήθηκε κατά 7,3% σε ετήσια βάση, λόγω εκπτώσεων και Πάσχα καθώς η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφηκε στα καταστήματα ένδυσης-υπόδησης και με είδη δώρων.

- Οι καταθέσεις του εγχώριου ιδιωτικού τομέα στην Ελλάδα τον Ιούνιο αυξήθηκαν κατά περίπου 700 εκ. ευρώ σε μηνιαία βάση, ενώ από την αρχή του έτους έχουν αυξηθεί κατά περίπου 1 δισ. ευρώ.

Αύξηση του ΑΕΠ

Εξάλλου, πρόβλεψη για ετήσιο ρυθμό αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ της χώρας μεταξύ 0,5% και 1,0% για το σύνολο του τρέχοντος έτους, κάνει η Διεύθυνση Τρέχουσας Οικονομικής Ανάλυσης & Έρευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Eurobank στη νέα της έκδοση με τίτλο «Αποτελέσματα οικονομετρικού υποδείγματος για την εκτίμηση του ελληνικού ΑΕΠ σε πραγματικό χρόνο».

Στην ειδική εφαρμογή της μελέτης παρουσιάζονται εκτιμήσεις για τον ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ της Ελλάδας το τρέχον (2ο) τρίμηνο του 2014, βάσει σειράς σχετικών μακροοικονομικών στοιχείων που έχουν δημοσιευτεί έως την 30η Ιουνίου 2014.

Σημειώνεται ότι, η πρώτη επίσημη εκτίμηση από την ΕΛ.ΣΤΑΤ για το ΑΕΠ της Ελλάδας το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, αναμένεται να δημοσιευθεί την 13η Αυγούστου του 2014.

Συνοπτικά, οι προκαταρτικές εκτιμήσεις του οικονομετρικού υποδείγματος υποδηλώνουν περαιτέρω σημαντική επιβράδυνση του ετήσιου ρυθμού συρρίκνωσης του πραγματικού ΑΕΠ της Ελλάδας το 2ο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, στο -0,3% από -0,9% το 1ο τρίμηνο του 2014, με τον αντίστοιχο εκτιμώμενο τριμηνιαίο ρυθμό μεταβολής σε κυκλικά προσαρμοσμένους όρους να διαμορφώνεται σε περίπου +0,8% έναντι οριακής μείωσης του -0,15% το προηγούμενο τρίμηνο. Είναι δε συμβατές με το σενάριο επιστροφής σε θετικούς ετήσιους ρυθμούς μεταβολής του πραγματικού ΑΕΠ από το 3ο τρίμηνο του 2014.

Τέλος, σημειώνεται ότι η εκτίμηση του οικονομετρικού υποδείγματός για το ΑΕΠ του 2ο τριμήνου του 2014 είναι αυστηρώς προκαταρτική, αφού η ροή δημοσιεύσεων οικονομικών στοιχείων για το εν λόγω τρίμηνο θα συνεχιστεί και τους επόμενους 2-3 μήνες.

Keywords
Τυχαία Θέματα