O Φ. Κουβέλης συναντήθηκε με τον Ζ. Μ. Μπαρόζο, στις Βρυξέλλες

17:21 23/4/2013 - Πηγή: E-Typos
Την ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα για να αναχαιτιστεί η ύφεση και η ανεργία στην Ελλάδα, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης στη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, σήμερα στις Βρυξέλλες.
Εξερχόμενος από την έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, λίγο μετά τη συνάντηση, ο Φ. Κουβέλης ανέφερε ότι εξέφρασε στον Ζ.Μ. Μπαρόζο την αντίθεση της Δημοκρατικής Αριστεράς με «την πολιτική λιτότητας που διαλύει την κοινωνία και υπονομεύει την προοπτική εξόδου από την οικονομική κρίση» και τόνισε ότι η απάντηση στην ύφεση δεν μπορεί παρά να είναι η λήψη άμεσων μέτρων για να ξεκινήσει η αναπτυξιακή διαδικασία.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον πρόεδρο της Επιτροπής, ο επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ τόνισε ότι η κατάσταση της κοινωνίας, με χαρακτηριστική περίπτωση τα τεράστια ποσοστά ανεργίας, επιβάλλει τη λήψη άμεσων μέτρων προκειμένου να δημιουργηθεί ένα δίκτυ κοινωνικής προστασίας. Επισήμανε, ειδικότερα, ότι είναι απαραίτητη η στοχευόμενη μείωση φόρων και ότι η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης είναι ρυθμίσεις που πρέπει να προχωρήσουν άμεσα.
Όσον αφορά τους πόρους του ΕΣΠΑ, ο κ. Κουβέλης ζήτησε από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την επιτάχυνση και τη διεύρυνση της μεταφοράς τους, τον αναπροσανατολισμό τους, την αύξηση της προκαταβολής από το νέο πλαίσιο στήριξης 2014-2020, αλλά και τον ενεργότερο ρόλο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.
Εξάλλου, ο κ. Κουβέλης εξέφρασε στον κ. Μπαρόζο την άποψη ότι η πολιτική της λιτότητας και η αύξηση των ενδοευρωπαϊκών ανισοτήτων τροφοδοτούν φυγόκεντρες τάσεις, επιστροφή σε εθνοκεντρισμό και πολιτική ισχυροποίηση των άκρων. Τόνισε, δε, ότι για τη Δημοκρατική Αριστερά η προοπτική της Ευρώπης βρίσκεται στην ουσιαστική οικονομική και πολιτική ενοποίησή της.
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ αναμένεται να συναντηθεί σήμερα με τον πρόεδρο της ομάδας των Σοσιαλιστών-Δημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο, Χάνες Σβόμποντα και με την Ελληνίδα επίτροπο Θαλάσσιων Υποθέσεων και Αλιείας, Μαρία Δαμανάκη.
Keywords
Τυχαία Θέματα