Εκταμιεύεται σήμερα, η πρώτη δόση των 34,3 δισ. ευρώ - Πως θα κατανεμηθεί

Να κερδίσει το μεγάλο στοίχημα της ανάκαμψης, της αποκατάστασης της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία και της καταπολέμησης της ανεργίας είναι ο υπ’ αριθμόν ένα στόχος της κυβέρνησης μετά την εκταμίευση της δόσης των 34,3 δισ. ευρώ που αναμένεται σήμερα.

Από το ποσό αυτό: 16 δισ. ευρώ θα διατεθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, 11,3 δισ. ευρώ θα καλύψουν το κόστος επαναγοράς των ελληνικών ομολόγων και 7 δισ. ευρώ θα εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία σε μετρητά για να αντιμετωπιστούν άμεσες

δημοσιονομικές ανάγκες (3,4 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή εντόκων γραμματίων, 2,5 δισ. για τη χρηματοδότηση του πρωτογενούς ελλείμματος του Προϋπολογισμού και 1,1 δισ. για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου σε ιδιώτες).

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας προχθές στο 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο Υγείας, δήλωσε βέβαιος ότι η εξασφάλιση της δόσης των 52,5 δισ. ευρώ, που θα αποδεσμευθούν σταδιακά μέχρι τα τέλη Μαρτίου, σηματοδοτεί το τέλος της πενταετούς ύφεσης. «Θέλω να πιστεύω ότι το 2013 ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για να αλλάξουμε τη ροή των πραγμάτων», τόνισε ο κ. Στουρνάρας. Παράλληλα, υποστήριξε ότι «η απόφαση του Eurogroup θέτει τέλος στα τρέχοντα σενάρια της ελληνικής χρεοκοπίας, της εξόδου της χώρας μας από το ευρώ και δημιουργεί τις συνθήκες για βιώσιμη ανάπτυξη και υψηλότερη απασχόληση. Βεβαίως, αυτό που πετύχαμε είναι πολύ σημαντικό, αλλά είναι ένα πρώτο βήμα… Ο δρόμος παραμένει ακόμη μακρύς και ανηφορικός».

Η δύσκολη συνέχεια στην οποία αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ασφυκτική εποπτεία και τους αυστηρότατους όρους που έχουν επιβάλει οι δανειστές στη χώρα μας. Στο εξής, για κάθε εκταμίευση δανειακής βοήθειας η χώρα μας θα υποβάλει αίτημα χρηματοδότησης το οποίο θα συνοδεύεται από «πιστοποιητικό συμμόρφωσης»! Το πιστοποιητικό θα χορηγείται από το Νομικό Σύμβουλο του Κράτους και το υπουργείο Οικονομικών στον EFSF, ενώ ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης θα πρέπει να λάβει γνωμοδοτήσεις από την Cleary, Gottlieb Steen & Hamilton και άλλες συνεργαζόμενες δικηγορικές εταιρίες για το κατά πόσο η Ελλάδα συμμορφώνεται με τους όρους εκταμίευσης.

Οι προαπαιτούμενες ενέργειες που θα πρέπει να υλοποιήσει η ελληνική πλευρά για να λάβει την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου τα υπόλοιπα 18,2 δισ. ευρώ από την υπερ-δόση των 52,5 δισ. ευρώ θα περιγράφονται στην επικαιροποιημένη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πορεία εφαρμογής των μνημονιακών υποχρεώσεων της χώρας μας, η οποία θα δοθεί σήμερα στη δημοσιότητα. Ταυτόχρονα θα παρουσιαστεί και η τρίτη έκθεση της Ομάδας Δράσης (TaskForce) της Κομισιόν για την Ελλάδα.

Ο υπουργός Οικονομικών έκανε στην προχθεσινή ομιλία του ειδική αναφορά στο δεύτερο κομμάτι του φορολογικού νομοσχεδίου που εκκρεμεί: «Εχουμε να καταθέσουμε μέχρι τον επόμενο Μάιο το “βαρύ” φορολογικό νομοσχέδιο, που θα αντιμετωπίζει τα χρόνια προβλήματα της φορολογικής διοίκησης, της φοροδιαφυγής και της φορολογικής δικαιοσύνης και να φροντίσουμε για την άμεση υλοποίησή του».

ΕΚΘΕΣΗ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

Τετραπλασιάστηκαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο

Πάντως, παρά την τεράστια ανάγκη είσπραξης εσόδων, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο έχουν τετραπλασιαστεί μέσα σε 8 χρόνια, όπως προκύπτει από την ετήσια έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου επί του απολογισμού και του ισολογισμού του κράτους για το έτος 2011. Σύμφωνα με αυτή, οι οφειλές ανήλθαν συνολικά στα 49,25 δισ. ευρώ το 2011, καθώς το κράτος εισέπραξε μόλις το 52,87% των βεβαιωθέντων εσόδων (55,263 δισ. ευρώ επί συνόλου 104,518 δισ. ευρώ)!

Το Ελεγκτικό Συνέδριο αναδεικνύει επίσης το πλήγμα που κατέφερε στα φορολογικά έσοδα η μείωση μισθών και συντάξεων, η οποία «είχε ως αποτέλεσμα την υστέρηση στην είσπραξη φόρων που παρακρατούνται από μισθούς και συντάξεις». Παράλληλα, από την έκθεση προκύπτει ότι:

- Τα διαγραφέντα έσοδα «κάλπασαν» 30,55% υψηλότερα το οικονομικό έτος 2011, σε σύγκριση με το 2010, και διαμορφώθηκαν στα 1,220 δισ. ευρώ, έναντι 935,041 εκατ. ευρώ.

- Βραδυφλεγή βόμβα για τα οικονομικά του κράτους αποτελεί το τεράστιο «κρυφό χρέος» ύψους 85,043 δισ. ευρώ το οποίο απαρτίζεται από ανεξόφλητα υπόλοιπα δανείων που χορηγήθηκαν με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου σε δημόσιες επιχειρήσεις, τράπεζες και άλλους φορείς. Αν τα εν λόγω δάνεια καταστεί αδύνατο να εξοφληθούν, τότε οι εγγυήσεις που παρείχε το Δημόσιο για αυτά θα εκπέσουν, επιβαρύνοντας ισόποσα το δημόσιο χρέος. Οι χορηγηθείσες εγγυήσεις παρουσιάζουν αύξηση σε σχέση με το προηγούμενο οικονομικό έτος κατά 18,5 δισ. ευρώ (+27,87%), ενώ για πρώτη φορά περιλαμβάνουν και εγγυήσεις προς τις ελληνικές τράπεζες ύψους 65 δισ. ευρώ.

- Το δημόσιο χρέος διαμορφώθηκε την 31η.12.2011 στο 176,45% του ΑΕΠ, από 147,7% το 2010, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 27,662 δισ. ευρώ. Αυτό οφείλεται κυρίως: α) στην κάλυψη του ελλείμματος της κεντρικής κυβέρνησης, β) στην ανάληψη χρεών φορέων γενικής κυβέρνησης (ΟΑΣΑ, ΤΡΑΜ Α.Ε.), συνολικού ύψους 2,097 δισ. ευρώ, «καθ’ υπέρβαση των προβλέψεων του Προϋπολογισμού» και γ) στην εξόφληση υποχρεώσεων παλαιοτέρων ετών (προμηθευτές νοσοκομείων, αποζημίωση εργαζομένων στην πρώην Ολυμπιακή Αεροπορία)

ΜΑΡΙΟΣ ΡΟΖΑΚΟΣ
[email protected]

Δημοσιεύεται στον Ελεύθερο Τύπο

Keywords
Τυχαία Θέματα