Υπόμνημα Σχολικών Συμβούλων ΠΕ12 με αφορμή το Σχέδιο Νόμου για το Γενικό και Επαγγελματικό Λύκειο

Tweet

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΠΕ12

Πολιτικών Μηχανικών, Αρχιτεκτόνων και Τοπογράφων Μηχανικών

για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

Με αφορμή το Σχέδιο Νόμου για το Γενικό και Επαγγελματικό Λύκειο οι Σχολικοί Σύμβουλοι του ενοποιημένου Κλάδου Πολιτικών, Αρχιτεκτόνων και Τοπογράφων Μηχανικών εκθέτουμε σε συντομία τις προτάσεις μας που αφορούν στις αλλαγές στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Α. ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ

Η σχεδιαζόμενη κατάργηση των μαθημάτων του Σχεδίου στο

Γενικό Λύκειο θα στερήσει από τους μαθητές τη δυνατότητα επαφής με ένα βασικό γνωστικό αντικείμενο της Τριτοβάθμιας Θετικής και Τεχνολογικής Κατεύθυνσης που επιπλέον αποτελεί μια διεθνή γλώσσα επικοινωνίας.

Προτείνουμε την εισαγωγή του Τεχνικού Σχεδίου στα μαθήματα γενικής παιδείας της Β΄τάξης του ΓΕΛ.

Β. ΓΥΜΝΑΣΙΟ

Η σχεδιαζόμενη κατάργηση του μαθήματος της Τεχνολογίας από το Γυμνάσιο θα στερήσει από τους έλληνες μαθητές τη δυνατότητα ανάπτυξης της σκέψης τους στον τομέα της επίλυσης τεχνολογικών (και όχι μόνο) προβλημάτων, θέτοντάς τους σε μειονεκτική σχέση, συγκρινόμενους με αυτούς που προέρχονται από την πλειοψηφία των άλλων Ευρωπαϊκών χωρών στους οποίους παρέχονται τεχνολογικές γνώσεις και δεξιότητες σαν αναπόσπαστο μέρος της γενικής εκπαίδευσης.

Προτείνουμε να παραμείνει το μάθημα της Τεχνολογίας στις Α και Β τάξεις του Γυμνασίου

Γ. ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ

1. Υποστηρίζουμε τη λειτουργία όλων των βασικών Τομέων - πυλώνων της τεχνικής εκπαίδευσης (Δομικών Έργων, Μηχανολογίας, Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής) στο Επαγγελματικό Λύκειο (ΕΠΑΛ). Πιστεύουμε ότι η σχεδιαζόμενη μοναδική ειδικότητα «Τεχνικός Σχεδίασης Δομικών Έργων και Γεωπληροφορικής» του τομέα Δομικών Έργων δεν επαρκεί προκειμένου να καλυφθούν οι πραγματικές ανάγκες της οικονομίας σε μεσαίο τεχνικό προσωπικό στα δομικά έργα.

Θεωρούμε απαραίτητη την ενίσχυση του Τομέα Δομικών Έργων με μία δεύτερη ειδικότητα που προτείνεται να είναι: «Τεχνικός Επισκευών-Ανακαινίσεων και Ενεργειακής Αναβάθμισης των Κτιρίων».

2. Είναι ανάγκη να προστεθεί εισαγωγικό μάθημα και για τον Τομέα Δομικών Έργων στην πρώτη τάξη του Επαγγελματικού Λυκείου (ομάδα προσανατολισμού τεχνολογικών εφαρμογών) όπως γίνεται και για τους υπόλοιπους Τομείς. Προτείνουμε την προσθήκη του μαθήματος «Αρχές Δομικών Έργων» (2 ώρες)

3. Είναι σημαντικό για την ουσιαστική κατάρτιση των μαθητών να λειτουργήσει 4ο έτος στο Επαγγελματικό Λύκειο. Θεωρούμε σημαντικό η πρακτική άσκηση να παραμείνει εντός της τυπικής εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας. (Όχι ως μαθητεία του ΟΑΕΔ - δεν νοείται τυπική εκπαίδευση εκτός του Υπ. Παιδείας.)

4. Θεωρούμε προφανή αναγκαιότητα την μετατροπή των υφισταμένων Επαγγελματικών Σχολών (ΕΠΑΣ) σε Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΕΚ), με τις ήδη λειτουργούσες ή παρεμφερείς ειδικότητες, με όφελος την αξιοποίηση του ήδη υπάρχοντος εργαστηριακού εξοπλισμού και του εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού. Οι ΣΕΚ, εφόσον περιλαμβάνουν και μαθήματα Γενικής Παιδείας, θα πρέπει να ενταχθούν στην τυπική Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

5. Η διοίκηση των ΣΕΚ αλλά και των ΙΕΚ πρέπει να ανατίθεται σε εκπαιδευτικούς ανάλογων ειδικοτήτων (τεχνικών – επαγγελματικών).

6. Στα Εσπερινά Επαγγελματικά Λύκεια θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα εγγραφής όλοι οι εργαζόμενοι μαθητές, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας, και όχι μόνο οι άνω των 20 ετών.

Οι Σχολικοί Σύμβουλοι

Νίκος Καραγεώργος, Πολιτικός Μηχανικός

Χρυσούλα Λαλαζήση, Πολιτικός & Αρχιτέκτων Μηχανικός

Γιάννης Τζωρτζάκης, Πολιτικός Μηχανικός

Γεώργιος Τσότσος, Τοπογράφος Μηχανικός

Tags: σχολικοί σύμβουλοι Tweet Share on

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα