Υπόμνημα εκπαιδευτικών τεχνικών ειδικοτήτων

Tweet

Υ Π Ο Μ Ν Η Μ Α ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ

Κρήτη 20/8/2013

Το υπόμνημα τούτο, αναφέρεται στους εκπαιδευτικούς του κλάδου ΔΕ01 των τεχνικών ειδικοτήτων, οι οποίοι βρίσκονται σε καθεστώς διαθεσιμότητας - απόλυσης, ώστε να ενημερωθεί το Υπουργείο Παιδείας για δυο σοβαρά ζητήματα:

1. Για το μεγάλο οικονομικό λάθος που διέπραξε,

2. Για τον κίνδυνο της ασφάλειας των

μαθητών κατά τις εργαστηριακές ώρες που θα γίνουν από εδώ και πέρα.

Να σας ενημερώσουμε όμως τι σημαίνει ΔΕ01, τα προσόντα διορισμού τους , και πως προσελήφθησαν.

· Είναι οι τεχνίτες τους οποίους προσέλαβε το υπουργείο Παιδείας καθαρά για να προστατέψουν τα εργαστήρια, τον εργαστηριακό και κτιριακό εξοπλισμό, τους μαθητές κατά τις εργαστηριακές ώρες (για αυτό και είναι απαραίτητη η παρουσία ΔΕ01 κατά τα εργαστηριακά μαθήματα).

· Εργάζονταν 30 ώρες την εβδομάδα στα Σ.Ε.Κ. (Σχολικά, Επαγγελματικά Κέντρα).

· Παρευρίσκονταν μαζί με έναν ή με δυο συναδέλφους, την ώρα διεξαγωγής των εργαστηριακών μαθημάτων.

· Είναι επαγγελματίες τεχνίτες με μεγάλη εμπειρία, και σε ορισμένες και μόνο περιπτώσεις μπορούσαν να κάνουν μάθημα (εμπειρία σε συγκεκριμένο αντικείμενο), όταν το επέτρεπε ο συνάδελφος που ήταν μαζί κατά την διεξαγωγή του μαθήματος. Τα προσόντα για να προσληφθούν από το Υπουργείο Παιδείας ήταν ένα πτυχίο κατώτερης Τεχνικής σχολής (αντίστοιχης ειδικότητας με αυτή του διορισμού), και τρία χρόνια επαγγελματικής εμπειρίας μετά την κτήση του πτυχίου, καθώς και τρίμηνη παιδαγωγική κατάρτιση για όσους διορίστηκαν μετά το 2007. μ

Ανήκουν στο εκπαιδευτικό προσωπικό του Υπουργείου και προσελήφθησαν μετά από πολλά χρόνια εργασίας στα σχολεία, και μετά από πολλά χρόνια αναμονής σε επετηρίδα, και σε άλλους πίνακες 16μηνο, 30μηνο, καθώς και τρίμηνη παιδαγωγική κατάρτιση για όσους διορίστηκαν μετά το 2007.

Συγκεκριμένα, οι ΔΕ01 προσλήφθηκαν από το Υπουργείο Παιδείας για να :

· Κατασκευάζουν, συντηρούν και να διαφυλάττουν τον εργαστηριακό εξοπλισμό σε όλα τα σχολεία που ανήκουν στα Σ.Ε.Κ.

· Συντηρούν τον κτιριακό εξοπλισμό του Σ.Ε.Κ.

· Αναπτύσσουν και να κατασκευάζουν καινούριες ασκήσεις για τους μαθητές.

· Παρευρίσκονται μέσα στα εργαστηριακά μαθήματα και να βοηθούν στην διεξαγωγή των ασκήσεων.

· Εποπτεύουν τους μαθητές, και να παρεμβαίνουν σε οτιδήποτε θίξει την ασφάλεια τους.

· Προτείνουν και συμβουλεύουν για την ποιότητα εργαλείων, και των αναλώσιμων υλικών από το εμπόριο, και συμμετέχουν στον έλεγχο και την παραλαβή αυτών.

Το Υπουργείο Παιδείας είχε καταφέρει να έχει εκπαιδευτικούς επαγγελματίες ΔΕ01 που να κάνουν όλα τα παραπάνω με πολύ λίγο κόστος (ο μισθός του ΔΕΟ1 ήταν περίπου στα 800 ευρώ), διαφυλάττοντας έτσι την συνέχιση των εργαστηρίων, δηλαδή της ίδιας της Τεχνικής εκπαίδευσης.

Συμπεράσματα:

1. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι χωρίς τους παραπάνω εκπαιδευτικούς ο εξοπλισμός των Σ.Ε.Κ θα καταστραφεί, με αποτέλεσμα το κράτος να έχει τεράστια οικονομική ζημία. 2. Θα ήθελα να σας ρωτήσω τι θα κάνετε, αν κάποιος μαθητής κατά την ώρα διεξαγωγής ενός εργαστηριακού μαθήματος, που δεν θα παρευρίσκεται ένας ΔΕ01, πάθει ένα ατύχημα π.χ. σε ένα τόρνο (εργαστήριο εργαλειομηχανών), ή ηλεκτροπληξία (εργαστήριο εγκαταστάσεων), ή σε οποιαδήποτε άλλο εργαστήριο; 3. Τι θα πείτε στους γονείς που έστειλαν το παιδί τους στο σχολείο υγιές, και γύρισε στο σπίτι με πρόβλημα υγείας; 4. Πόσα θα είναι τα θύματα σε περίπτωση έκρηξης μιας φιάλης ψυκτικού ή οξυγόνου ή ενός δοχείου βενζίνης ;

Μην μου απαντήσετε ότι, κατ’ εξαίρεση για την σχολική χρονιά 2013-14, θα προσλάβετε ωρομίσθιο προσωπικό με τέσσερις ώρες εβδομαδιαίως ………….

Συγγνώμη, αλλά η απάντηση σας είναι απάντηση δικαιολογίας και το ξέρετε.

Οι τεχνικές ειδικότητες των Ε.Π.Α.Λ. δεν καταργήθηκαν και εξακολουθούν να υπάρχουν στο νέο τεχνολογικό λύκειο.

Εμείς θεωρήσαμε ευθύνη μας να σας ενημερώσουμε, γιατί έχοντας την γνώση, και την πολύχρονη εμπειρία στο θέμα διεξαγωγής εργαστηριακών ασκήσεων, θεωρούμε ότι το Υπουργείο Παιδείας διέπραξε μεγάλο λάθος στέλνοντας τους ΔΕ01 στην διαθεσιμότητα.

Πιστεύουμε ότι πρέπει το Υπουργείο Παιδείας να ανακαλέσει άμεσα την απόφαση να στείλει τους ΔΕ01 σε διαθεσιμότητα, και να τους επανατοποθετήσει στα σχολεία που υπηρετούσαν.

Το παρόν έγγραφο θα κοινοποιηθεί στα Σ.Ε.Κ Κρήτης, στην Ο.Λ.Μ.Ε, Ε.Λ.Μ.Ε, στον Περιφερειάρχη Κρήτης υπεύθυνο σε θέματα παιδείας, στον υπουργό και στους υφυπουργούς Παιδείας, εφημερίδες και λοιπά ηλεκτρονικά μέσα αλλά και στην δικαιοσύνη (πριν θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές)

''Εκπαιδευτικοί Τεχνικών Ειδικοτήτων Κρήτης"

Tags: τεχνικές ειδικότητες Tweet Share on

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα