Βίντεο: Όλη η συνέντευξη Γαβρόγλου για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ

Δείτε σε βίντεο ολόκληρη τη σημερινή συνέντευξη που παραχώρησε ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου, στο υπουργείο Παιδείας.

Παρακάτω η απομαγνητοφώνηση της συνέντευξης:

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Καλημέρα σε όλους. Να σας καλωσορίσουμε για τη σημερινή συνέντευξη. Ξεκινάμε με το θέμα το οποίο έχουμε προαναγγείλει και στη συνέχεια μπορείτε να υποβάλετε τις ερωτήσεις που θέλετε.
Κύριε Υπουργέ.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ:

Να σας καλωσορίσω και να ευχαριστήσω πολύ για την παρουσία σας. Δίπλα μου είναι ο κ. Αγγελόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας. Παρόν είναι και ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής ο κ. Κουζέλης.
Θέλαμε να κάνουμε τη σημερινή συζήτηση για να απαντηθούν και να διευκρινιστούν τυχόν απορίες που υπάρχουν για ένα από τα βασικά στοιχεία της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης που είναι η πορεία των ΤΕΙ και των πανεπιστημίων μας.
Οπότε οποιαδήποτε ερώτηση, νομίζετε ότι θα διευκρινίσει αυτό το στοιχείο της εκπαιδευτικής μας μεταρρύθμισης με μεγάλη χαρά να την απαντήσω. Θέλω έτσι προκαταρκτικά να σας πω ότι έχει δημοσιευθεί στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ το ποσό των 11,8 εκατομμυρίων που είχαμε υποσχεθεί το Σεπτέμβριο έκτακτης ενίσχυσης για τα πανεπιστήμια. Αυτό είναι μέσω του προγράμματος των δημοσίων επενδύσεων που όμως αυτό δεν παίζει κανένα ιδιαίτερο ρόλο. Είναι 11,8 εκατομμύρια έκτακτη επιχορήγηση, όπως ακριβώς είχαμε υποσχεθεί και κάτι για το οποίο έχω ερωτηθεί, είναι εάν τυχόν θα προχωρήσει η κοινή υπουργική απόφαση για τις προσλήψεις των συναδέλφων συμβασιούχων για τη διδασκαλία των μαθημάτων στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ, η απάντηση και σε αυτό είναι ναι μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα δημοσιευθεί αυτή η απόφαση.
Τώρα ως προς το βασικό θέμα. Θέλουμε να είμαστε σαφείς ότι δεν μπορούμε να το κατανοήσουμε εάν τυχόν δεν το δούμε σε ένα γενικότερο πλαίσιο. Το γενικότερο πλαίσιο είναι κάτι που λέμε από πέρσι. Δηλαδή ο Ενιαίος Χώρος Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας.
Όπως ξέρετε τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια δραματική αναβάθμιση των πανεπιστημίων, των ερευνητικών κέντρων και των ΤΕΙ, αναβάθμιση η οποία είναι αποτέλεσμα των διδασκόντων και των ερευνητών σε αυτά τα ιδρύματα. Εμείς ψηφίσαμε τον Αύγουστο το νόμο που ψηφίσαμε που νομίζουμε ότι κάνει πολύ σημαντικά βήματα στην ενίσχυση αυτής της αναβάθμισης και πρέπει να δούμε τι κάνουμε με αυτό το νέο τοπίο που υπάρχει στο χώρο της ανωτάτης εκπαίδευσης και των ερευνητικών κέντρων.
Τα προβλήματα είναι η δημιουργία στα ΤΕΙ, η διαμόρφωση στα ΤΕΙ τμημάτων εξαιρετικά υψηλού επιπέδου και ταυτοχρόνως η ύπαρξη κατά κύριο λόγο στα ΤΕΙ, αλλά όχι μόνο στα ΤΕΙ και προβληματικών τμημάτων. Αλίμονο εάν τα ιδρύματα ήταν ομογενοποιημένα, αλίμονο εάν τα ιδρύματα δεν είχαν και τέτοιου είδους προβλήματα.
Εμείς αυτό που λέμε είναι να δούμε με δεδομένη αυτή την κατάσταση ποιο είναι το επόμενο βήμα. Και βεβαίως το επόμενο βήμα θα διαμορφωθεί με αποκλειστικά ακαδημαϊκά κριτήρια. Αποκλειστικά ακαδημαϊκά κριτήρια. Και αυτό μπορούμε να το συζητήσουμε, μπορούμε να επανέλθουμε, αλλά η λογική μας είναι ότι τα προβλήματα αυτά είναι προβλήματα ακαδημαϊκά και τα κριτήρια επίλυσής τους πρέπει να είναι ακαδημαϊκά.
Άρα η θέση μας δεν είναι να πανεπιστημιοποιηθεί κάθε ΤΕΙ. Αυτό θα ήταν μια λάθος προσέγγιση. Πανεπιστημιοποίηση των ΤΕΙ οριζόντια δεν τίθεται. Εκείνο όμως που τίθεται είναι αυτό το πολύ περίπλοκο πλέγμα συνεργειών, συγχωνεύσεων και συνεργασιών ανάμεσα στα ΤΕΙ και στα πανεπιστήμια.
Άρα παίρνουμε το κάθε τμήμα ξεχωριστά. Θα σας πω τη διαδικασία και βλέπουμε τις δυνατότητες συνεργειών, συγχωνεύσεων πολλές φορές και συνεργασιών.
Εκείνο που θα πρέπει επίσης να τονιστεί σαν συμπληρωματικό της ακαδημαϊκότητας, των ακαδημαϊκών κριτηρίων, είναι ότι θα πάρουμε υπόψη σίγουρα ζητήματα τοπικότητας, αλλά χωρίς να αφεθούμε στην αδράνεια της τοπικότητας.
Διότι η άνευ όρων παράδοση σε δυναμικές των τοπικοτήτων, πολλές φορές είναι και ο λόγος που έχουμε έρθει σε αδιέξοδα ως προς την ακαδημαϊκότητα πολλών θεσμών. Εδώ υπάρχει κάτι το πολύ λεπτό που θέλει πολύ μεγάλη συζήτηση με τις τοπικές κοινωνίες, αλλά το βασικό μας αυτή τη στιγμή είναι χωρίς να είμαστε αιθεροβάμονες, να δούμε ποια είναι τα ζητήματα που βάζουν οι τοπικές κοινωνίες, αλλά που πρέπει εμείς να πείσουμε τις τοπικές κοινωνίες για το ακαδημαϊκό εγχείρημα και όχι για ένα στρεβλά αναπτυξιακό που τόσα χρόνια μας έφερε εδώ που μας έφερε.
Ταυτόχρονα πρέπει τα πανεπιστήμια και έχουμε συνεννοηθεί με τα πανεπιστήμια, να μας προτείνουν και ένα στρατηγικό πλαίσιο. Δηλαδή θέλουμε από τα πανεπιστήμια να μας πούνε πώς φαντάζονται τον εαυτό τους σε πέντε χρόνια. Και σε αυτά τα πέντε χρόνια να συμπεριληφθούν νέα τμήματα και εντελώς καινούργια τμήματα. Η ίδρυση εντελώς καινούργιων τμημάτων.
Οι σχέσεις που θα έχουν με τα ΤΕΙ, συγχωνεύσεις, συνέργειες, συνεργασίες κλπ. Το τι θα γίνει με διάφορους ερευνητικούς θεσμούς που μπορεί να είναι στην περιφέρεια αυτών των πανεπιστημίων. Π.χ. υπάρχουν άλλα υπουργεία. Ξέρουμε ότι το Αγροτικής Ανάπτυξης έχει πολλούς και πολύ σοβαρούς ερευνητικούς θεσμούς.
Εδώ θα μπορούσαν να γίνουν πολύ συγκεκριμένες συνέργειες ανάμεσα στα πανεπιστήμια και αυτούς τους θεσμούς. Και δεν σας το λέω τυχαία ως προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης γιατί είμαστε σε προχωρημένες συζητήσεις με το Υπουργείο αυτό.
Άρα τι λέμε; Λέμε ότι έχουμε τα πανεπιστήμια. Τα πανεπιστήμια θα πρέπει να προτείνουν μια στρατηγική και σε αυτή τη στρατηγική μέσα θα πρέπει να δούμε και να μας προτείνουν και τα πανεπιστήμια και τη θέση των συνεργασιών, συνεργειών και συγχωνεύσεων με τα ΤΕΙ.
Αυτό τώρα δεν μπορεί να γίνει χωρίς πολύ συστηματικές συζητήσεις με τα ΤΕΙ. Τι έχουμε κάνει λοιπόν; Έχουμε συγκροτήσει πολύ συγκεκριμένες επιτροπές ανάμεσα σε πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Υπάρχει η Επιτροπή ανάμεσα στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και ΤΕΙ Ηπείρου, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το ΤΕΙ Θεσσαλίας και το ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας. Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας και όπως ξέρετε στην Κρήτη ήδη υπάρχει μια πολύ συστηματική συνεργασία ανάμεσα στο ΤΕΙ Κρήτης και το Πανεπιστήμιο εκεί.
Τι γίνεται τώρα; Συνεδριάζουν αυτές οι Επιτροπές και αποφασίζουν τι θα προτείνουν στο Υπουργείο. Το Υπουργείο παίρνει τα πορίσματα αυτών και σχολιασμένα τα στέλνει στις Συγκλήτους του κάθε Πανεπιστημίου και του κάθε ΤΕΙ.
Θέλω να είναι σαφής η διαδικασία. Και μετά προσπαθούμε να υπάρχουν συναινέσεις ως προς τις προτάσεις που γίνονται. Στις Επιτροπές κατά κύριο λόγο συμμετέχουν και οι Πρυτάνεις από τα δυο Ιδρύματα, Αντιπρυτάνεις. Δηλαδή συμμετέχουν άνθρωποι που ξέρουν πολύ καλά το χώρο. Αυτές οι επιτροπές είναι Επιτροπές που συγκροτεί το Υπουργείο και αυτό που θέλουμε είναι να έρθουν από αυτά τα άτομα προτάσεις, οι οποίες προτάσεις, όπως καταλαβαίνετε, δεν είναι στον αέρα, γιατί τα άτομα αυτά ξέρουν και πολύ καλά τις τοπικές συνθήκες, αλλά ξέρουν και πάρα πολύ καλά τις σχέσεις με άλλα Ιδρύματα κλπ.
Άρα έρχονται προτάσεις. Εμείς μελετάμε τις προτάσεις που έρχονται, τις σχολιάζουμε. Μπορεί να υπάρχουν προτάσεις με τις οποίες διαφωνούμε, άρα καταγράφουμε εμείς τη διαφωνία μας ως Υπουργείο. Και πάνε οι προτάσεις σχολιασμένες στις Συγκλήτους. Και εκεί πια αναζητούμε συναινέσεις.
Τι σημαίνει συναινέσεις; Συναίνεση, όπως καλά γνωρίζετε, δεν σημαίνει υποχρεωτικά ψηφίζουμε. Είναι μια πολύ πιο σύνθετη διαδικασία. Δεν σημαίνει πλειοψηφίες, μειοψηφίες. Δεν σημαίνει 70% υπέρ, 30% κατά κλπ, κλπ.
Συναινέσεις σημαίνει ότι συζητάμε αυτό το πράγμα επί της ουσίας, καταγράφονται οι συμφωνίες, καταγράφονται όμως και οι αδυναμίες και οι διαφωνίες και έρχονται τα πρακτικών των Συγκλήτων στο Υπουργείο και το οποίο έχει την ευθύνη της τελικής απόφασης. Και το Υπουργείο θα προχωρήσει στις νομοθετήσεις.
Αυτό το εγχείρημα δεν θα έχει καμία απολύτως αρνητική επίπτωση, ούτε ως προς τις θέσεις εργασίας, ούτε και ως προς τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων των παλαιότερων ετών.
Δυο επιπλέον πριν πάω συγκεκριμένα για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Άρχισαν να συνεδριάζουν και θα σας ανακοινώσουμε εντός της εβδομάδας, ή στην αρχή της άλλης εβδομάδας τα ονόματα. Οι Επιτροπές που είχαμε νομοθετήσει τον Αύγουστο που θα μελετάνε τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων μηχανικών των ΤΕΙ. Αυτές είναι μεικτές Επιτροπές. Να σας θυμίσω ποια είναι η σύνθεσή τους. Είναι ένα άτομο από τμήματα πολυτεχνικά, ένα άτομο από τμήματα μηχανικών των ΤΕΙ και τέσσερις πτυχιούχοι μηχανικοί ή διπλωματούχοι, δηλαδή δύο μηχανικοί με πτυχίο Πολυτεχνείου και δυο μηχανικοί απόφοιτοι των ΤΕΙ. Και είναι κατ’ αρχήν σε τέσσερις τομείς. Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί, Μηχανολόγοι Μηχανικοί, Μηχανικοί Πληροφορικής και Πολιτικοί Μηχανικοί.
Έχουμε κάνει την πρώτη συνεδρίαση και την ερχόμενη εβδομάδα προγραμματίζονται οι επόμενες συναντήσεις, ώστε να αρχίσει μια συστηματική συζήτηση για την επίλυση ενός εξαιρετικά σημαντικού, κοινωνικού, αλλά πιστεύουμε και επιστημονικού προβλήματος που είναι τα επαγγελματικά δικαιώματα, κυρίως των αποφοίτων των ΤΕΙ και βλέπετε ότι είναι μια Επιτροπής την οποία συμμετέχουν και μηχανικοί των Πολυτεχνείων και των ΤΕΙ.
Και το δεύτερο είναι ότι νομίζω ότι σήμερα ή αύριο θα δημοσιευθεί στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως η Επιτροπή που θα είναι για την αναγνώριση και τον καθορισμό των διαδικασιών για την αυτοδύναμη απονομή διδακτορικών από Τμήματα των ΤΕΙ.
Ο τρόπος που θα λειτουργήσει αυτή η Επιτροπή, την οποία όπως σας είπα την έχουμε ήδη συγκροτήσει, είναι ότι θα στείλει στα ΤΕΙ τα κριτήρια που νομίζει ότι πρέπει να ισχύουν και άρα τα ΤΕΙ θα στείλουν τα Τμήματα που τα ίδια νομίζουν ότι μπορούν να παρέχουν διδακτορικά και θα μελετήσει η Επιτροπή αν οι προτάσεις που γίνονται από τα ΤΕΙ, είναι προτάσεις που ικανοποιούν τα κριτήρια ή όχι.
Γνωρίζετε ότι παράλληλα έχουμε αποφασίσει την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής μέσα από τη συγχώνευση του ΤΕΙ Πειραιά και του ΤΕΙ Αθηνών. Μιλάμε για δυο εξαιρετικά υψηλού επιπέδου Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, συζητάμε στο πλαίσιο μιας Επιτροπής που έχουμε στην οποία συμμετέχουν και οι Πρυτάνεις των δύο Ιδρυμάτων, τη διαδικασία συγχώνευσης και τη δημιουργία του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Ένα εξαιρετικά σύνθετο εγχείρημα.
Ένα εξαιρετικά σύνθετο εγχείρημα, που όλοι είναι σύμφωνοι πως θα λυθεί και αυτό μονάχα με ακαδημαϊκά κριτήρια. Διότι όπως καταλαβαίνετε η συγχώνευση Τμημάτων δεν είναι κάτι το μηχανιστικό, είναι κάτι το οποίο θέλει πολύ συζήτηση επί του επιστημονικού, θέλει πολύ συζήτηση επί του επιστημολογικού, θέλει πού συζήτηση ως προς τις μεταβατικές διατάξεις και μπορώ να σας πω ότι έχουμε έρθει σε ομόφωνες αποφάσεις για πάνω από το 75% των Τμημάτων.
Υπάρχουν ορισμένα που ακόμη πρέπει να σκεφτούμε την λύση που θα προτείνουμε, πάντως έχει πολύ μεγάλη σημασία ότι είμαστε σχεδόν έτοιμοι και με το ακαδημαϊκό κομμάτι και θέλω να ευχαριστήσω και τους συναδέλφους που συμμετέχουν, αλλά κυρίως τα Τμήματα τα οποία μας έχουν στείλει τα καινούργια προγράμματα σπουδών. Όλο τον Αύγουστο και όλο τον Σεπτέμβριο οι συνάδελφοι αυτοί κάθισαν και συγκρότησαν νέα προγράμματα σπουδών, σε συνεργασία και με ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια και το νέο Πανεπιστήμιο δεν θα είναι απλά η συγχώνευση κάποιων Τμημάτων, αλλά το νέο Πανεπιστήμιο θα είναι και ένα Πανεπιστήμιο με κάθε Τμήμα να έχει ένα νέο πρόγραμμα σπουδών.
Ο στόχος εδώ είναι από 1η Ιανουαρίου ή τέλος πάντων αν όχι 1η Ιανουαρίου εντός του Ιανουαρίου, να αρχίσει να λειτουργεί η Διοικούσα Επιτροπή του Πανεπιστημίου. Άρα ιδρύει κανείς ένα θεσμό όπως είναι το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής στον οποίο θεσμό απορροφώνται τα δυο ΤΕΙ.
Ο στόχος είναι να αρχίσει να λειτουργεί η Διοικούσα Επιτροπή, η οποία να μπορέσει να ολοκληρώσει αυτή τη μεταβατική περίοδο, την οποία θα περιγράψουμε και με μεγάλη σαφήνεια στη νομοθεσία και στις διάφορες εγκυκλίους που θα έχουμε.
Τελειώνω με δυο θέματα. Το πρώτο θέμα είναι, όπως σας είπα πριν, πολλά θα καθοριστούν από τη στρατηγική που θα μας διατυπώσουν τα Ιδρύματα κυρίως τα Πανεπιστήμια. Στρατηγική, όπου σας είπα, που θα προβλέπει καινούργια Τμήματα, συγχωνεύσεις με ΤΕΙ συγκεκριμένες σχέσεις με θεσμούς οι οποίοι είναι εκτός Πανεπιστημίου και με την ίδρυση των διετών προγραμμάτων σπουδών.
Αυτό για μας είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της στρατηγικής μας για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, διότι θέλουμε να πείσουμε και τη Νεολαία και την ελληνική κοινωνία ότι παίρνουμε πολύ σοβαρά τα θέματα της Τεχνικής Εκπαίδευσης, άρα είναι διετείς δομές οι οποίες θα είναι ανοιχτές για τα παιδιά που θα παίρνουν απολυτήριο από τα Επαγγελματικά Λύκεια. Θα είναι δωρεάν αυτές οι δομές, θέλω να είναι σαφές αυτό γιατί κυκλοφορούν διάφορες φήμες. Θα είναι μέρος της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης.
Τα σημαντικά στοιχεία είναι δύο. Πρώτον, θα είναι εντός των ΤΕΙ ή των Πανεπιστημίων και θα επιβλέπονται από μια επιστημονική Επιτροπή, στην οποία θα προεδρεύει ο Αντιπρύτανης των ακαδημαϊκών υποθέσεων του κάθε Ιδρύματος. Άρα θα υπάρχει μια δεδομένη υψηλή ποιότητα στα προγράμματα σπουδών. Ένα είναι αυτό.
Το δεύτερο είναι με την ολοκλήρωση θα μπορεί κανείς να έχει επαγγελματικό πιστοποιητικό ευρωπαϊκών προσόντων και δεν θα τυραννιέται να ξαναδίνει εξετάσεις σε άλλους θεσμούς και τα λοιπά. Θα παίρνει ένα πτυχίο το οποίο πτυχίο του θα πιστοποιεί αυτά τα πράγματα.
Εμείς θέλουμε να προχωρήσουμε και έχουμε πάρα πολλά αιτήματα για τις διετείς σπουδές, αλλά θα θέλαμε να εξασφαλίσουμε για κάθε διετή πρόγραμμα σπουδών, τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης των φοιτητών που θα είναι εκεί. Έχω συγκεκριμένα παραδείγματα, μπορούμε στις ερωτήσεις να τα αναπτύξουμε.
Το τελευταίο θέμα είναι ότι προφανώς σε μια τέτοια προοπτική τα Πανεπιστήμια θα πρέπει να μας πουν και τις ανάγκες τους σε υλικοτεχνικές υποδομές και ανθρώπινο δυναμικό. Διότι δεν μπορείς να κάνεις μια μεταρρύθμιση, χωρίς μια πρόσθετη χρηματοδότηση, που θα εκφραστεί όχι μόνο στην αντιμετώπιση των ανελαστικών εξόδων που έχουν τα ιδρύματά μας, αλλά και για την στελέχωση και την υλικοτεχνική υποδομή.
Νομίζουμε ότι τώρα που η χώρα μας βγαίνει από αυτή την περιπέτεια και την πολύ σοβαρή οικονομική κρίση, και ξέρουμε ότι τα βήματα που κάνει η Κυβέρνηση είναι πολύ σταθερά προς αυτή την έξοδο, θα υπάρχουν και δημοσιονομικές δυνατότητες γι' αυτή την επόμενη μέρα των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων μας που ήδη από το νόμο που έχουμε ψηφίσει, αποκτούν ένα πολύ πιο οργανικό χαρακτήρα ως προς την ελληνική κοινωνία.
Σας ευχαριστώ πολύ και είμαι στη διάθεσή σας και ο κ. Αγγελόπουλος για οποιαδήποτε ερώτηση μας θέσετε.
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Να παρακαλέσω μόνο για δική σας διευκόλυνση να ξεκινήσουμε πρώτα με ερωτήσεις για το συγκεκριμένο και μετά να ακολουθήσουν άλλες ερωτήσεις για άλλα θέματα.
Σ. ΣΙΑΚΑΒΑΡΑΣ: Κύριε Υπουργέ, κατ' αρχήν θα μας δώσετε κάποιο σχέδιο με τις Σχολές και τα Τμήματα του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αυτή είναι η ερώτηση;
Σ. ΣΙΑΚΑΒΑΡΑΣ: Όχι, να μας διευκρινίσετε αν θα μας δώσετε.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι δεν θα σας δώσω, διότι θέλω να έρθει και τυπικά η πρόταση της Επιτροπής στο Υπουργείο. Αλλά να σας πω κάτι κ. Σιακαβάρα με πρώτο εσάς έχουν δημοσιευτεί διάφορα σχέδια που κατά 75% ανταποκρίνονται στην αλήθεια.
Σ. ΣΙΑΚΑΒΑΡΑΣ: Ευχαριστώ πολύ. Κύριε Υπουργέ ένα ερώτημα που θέτουν οι γονείς και τα παιδιά που φοιτούν ήδη σήμερα στα ΤΕΙ, είναι εάν ένας φοιτητής σήμερα που είναι στο 1ο, 2ο, 3ο έτος θα πάρει πτυχίο Πανεπιστημίου ή ΤΕΙ; Ή θα υποχρεωθεί σε συμπληρωματικά μαθήματα προκειμένου να αποκτήσει αυτό το πτυχίο;
Δεύτερον, για τους Καθηγητές των ΤΕΙ εάν θα εξομοιωθούν με τους Καθηγητές των Πανεπιστημίων σε όλα, δηλαδή και στο μισθολογικό αλλά και στο ωράριο. Ξέρουμε ότι οι εκπαιδευτικοί των δύο κατηγοριών έχουν διαφορετικό ωράριο. Θα εξομοιωθούν; Αυτά τα δύο, για να μην φάω και το χρόνο στους υπόλοιπους συναδέλφους.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κύριε Σιακαβάρα θίξατε ενδεχομένως ένα από τα πιο δύσκολα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις γενικά. Και αυτό είναι οι μεταβατικές διατάξεις. Όλες οι εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις όχι μόνο στη χώρα μας και διεθνώς, η επιτυχία τους εξαρτάται κατά πόσο κανείς έχει μελετήσει στα σοβαρά τις μεταβατικές διατάξεις.
Ας έρθουμε λοιπόν με βάση αυτό στα ερωτήματα που θέτετε. Ως προς τα παιδιά: οι μεταβατικές διατάξεις θα κατοχυρώνουν τη δυνατότητα των παιδιών να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους ως προγράμματα των ΤΕΙ. Το κάθε Τμήμα μέσα ακριβώς στην αυτονομία αυτών των Ιδρυμάτων θα έχει τη δυνατότητα να πει ότι «αν θέλετε εσείς να πάρετε πέντε μαθήματα παραπάνω, δέκα μαθήματα παραπάνω, θα μπορείτε αντί να πάρετε πτυχίο ΤΕΙ θα πάρετε πτυχίο Πανεπιστημίου».
Το λέω αυτό γιατί θα είναι λάθος εκ μέρους του Υπουργείου να ανακατωθεί σε τέτοια πράγματα. Το Υπουργείο τι λέει; Λέει: αν εσύ έχεις μπει σε ΤΕΙ και θέλεις να ολοκληρώσεις το πρόγραμμά σου ως ΤΕΙ, έχεις αυτή τη δυνατότητα να το κάνεις. Αν εσύ έχεις μπει ως ΤΕΙ και τώρα που έγινε Πανεπιστήμιο θέλεις να το ολοκληρώσεις ως Πανεπιστήμιο, πρέπει να πάρεις ορισμένα πρόσθετα μαθήματα. Ποια; Αυτά θα στα πουν τα Τμήματα στα οποία θα …
Σ. ΣΙΑΚΑΒΑΡΑΣ: Ένα παράδειγμα. Δομικών Έργων αν δοθούν κάποια επιπλέον μαθήματα θα μπορεί να πάρει πτυχίο πολιτικού μηχανικού;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Μα και τώρα παίρνει πολιτικού μηχανικού.
Σ. ΣΙΑΚΑΒΑΡΑΣ: Δεν παίρνει ισότιμο με το Πολυτεχνείο.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν θα είναι ισότιμα έτσι κι αλλιώς γιατί δεν θα είναι τετραετή.
Σ. ΣΙΑΚΑΒΑΡΑΣ: Εντάξει.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Το «δεν θα είναι ισότιμα» δεν σημαίνει είναι υποβαθμισμένα. Απλώς θα είναι όπως είναι στα ΤΕΙ σήμερα και κάναμε τις Επιτροπές, γιατί βλέπετε Επιτροπές για επαγγελματικά δικαιώματα, εγχείρημα σχέσεων ΤΕΙ με Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και Επιτροπή αναγνώρισης δυνατότητας για διδακτορικά, είναι ενιαίο το πακέτο. Θέλω να είναι σαφές αυτό.
Ως προς τους καθηγητές. Όπως υπάρχουν μεταβατικές διατάξεις, θα υπάρχουν μεταβατικές διατάξεις και για τους Καθηγητές κυρίως ως προς το μισθολόγιο. Είναι σαφές ότι όσοι γίνουν Καθηγητές Πανεπιστημίου θα εξισωθούν και οι μισθοί. Μπορεί να μην γίνει την επομένη, αλλά σίγουρα δεν θα είναι και στο διηνεκές.
Εμείς θέλουμε χωρίς να αδικηθεί κανένας απολύτως και με αποκλειστικά ακαδημαϊκά κριτήρια να προχωρήσουμε στην ένταξη των Καθηγητών των ΤΕΙ σε Καθηγητές Πανεπιστημίων. Θέλω να σας πω ότι πάρα πολλοί Καθηγητές των ΤΕΙ αυτή τη στιγμή είναι σε Επιτροπές εκλογής μελών Καθηγητών των Πανεπιστημίων. Πολλοί Καθηγητές είναι σε Επιτροπές διδακτορικών. Όλοι οι Καθηγητές έχουν περάσει από δυο κρίσεις.
Το λέω αυτό, γιατί προφανώς εμείς θα σεβαστούμε την ακαδημαϊκότητα όπως σας είπα, αλλά να ξέρουμε κιόλας ότι στα ΤΕΙ υπάρχει ένας κόσμος που η de facto λειτουργία του η καθημερινή λειτουργία του εκ των πραγμάτων είναι σαν Καθηγητές Πανεπιστημίων. Παρ' όλο παραδείγματος χάριν πολλές φορές που το Τμήμα στο οποίο ανήκουν δεν έχει τη δυνατότητα να δώσει διδακτορικό ως Τμήμα, πολλά άτομα είναι σε διδακτορικά των Πανεπιστημίων.
Ξέρετε, οι επιτυχημένοι νόμοι είναι αυτοί που πάνε δύο βήματα μπροστά αυτό που ήδη γίνεται στη ζωή. Και ήδη η ζωή έχει καθορίσει αυτά τα πράγματα. Εμείς αυτό που κάνουμε είναι να μπορέσουμε να το πάμε όχι ένα βήμα, να το πάμε δυο βήματα μπροστά.
Σ. ΣΙΑΚΑΒΑΡΑΣ: Άρα στο ωράριο δεν αλλάζει κάτι.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Προφανώς δεν μπορεί να υπάρχουν δυο κατηγορίες Καθηγητών με 10ωρα, 15ωρα και τα λοιπά και με 6ωρα στο Πανεπιστήμιο. Προφανώς και αυτό θα αλλάξει δεν το συζητάμε, γι' αυτό σας είπα ότι το εγχείρημα αυτό πρέπει να συνοδευτεί και από το εγχείρημα αναγκών που θα μας προκύψουν. Και γι' αυτό τα καινούργια προγράμματα σπουδών και γι΄ αυτό το αίτημα για νέες θέσεις, πρόσθετη επιχορήγηση και τα λοιπά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή στα μηχανογραφικά του χρόνου θα υπάρχει πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής έτσι ώστε να τελειώσει αυτή η μεταβατική περίοδος; Δηλαδή αν έχουμε καταλάβει καλά το ΤΕΙ Αθήνας και ΤΕΙ Πειραιά δε θα υπάρχουν ή θα υπάρχουν και θα συνεχίζουν ως ΤΕΙ και απλά θα υπάρχει κι ένα άλλο πανεπιστήμιο;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κοιτάξτε, τα ΤΕΙ δε θα υπάρχουν, γιατί θα έχουν συγχωνευτεί στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου)
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ακριβώς και θέλουν να τελειώσουν οι άνθρωποι αυτό το τμήμα το οποίο άρχισαν, γιατί δεν είναι σαφές ότι όλοι θα ήθελαν να πάρουν μαθήματα παραδείγματος χάρη για άλλο ένα χρόνο για να πάρουν πτυχίο πανεπιστημίου, εντάξει; Αλλά δε θα υπάρχουν τα δύο ΤΕΙ, αυτά θα έχουν απορροφηθεί από τον νέο θεσμό.
Και ο στόχος μας, ο στόχος είναι από τα μηχανογραφικά του Σεπτεμβρίου του 2018 να αποτυπωθεί αυτή η κατάσταση. Δηλαδή αν αρχίσει να λειτουργεί τον Ιανουάριο η Διοικούσα, τότε θα φροντίσει η Διοικούσα να γίνουν εκείνες οι αλλαγές που ουσιαστικά είναι διοικητικές αλλαγές, η εκλογή των νέων κοσμητόρων, των νέων προέδρων, η έγκριση των νέων προγραμμάτων σπουδών, που είναι έτοιμα τα νέα προγράμματα σπουδών, έχει πολύ μεγάλη σημασία αυτό γιατί αυτό είναι η ουσία και ελπίζουμε αυτό να γίνει μέχρι τέλος της άνοιξης και άρα να έχουμε αυτή τη δυνατότητα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ήθελα να ρωτήσω το εξής: Από ότι καταλαβαίνω σε αυτές τις κουβέντες που γίνονται τώρα για την, που δεν τη λέμε πανεπιστημιοποίηση, αυτή τη συνεργασία..
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δε σας ακούω.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λέω στις συζητήσεις που γίνονται αυτή τη στιγμή για τη συνεργασία πανεπιστημίων και ΤΕΙ καταλαβαίνω ότι οι συνομιλητές σας είναι κυρίως από την πλευρά των ΤΕΙ και ήθελα να ρωτήσω το εξής: Εκτός από τα πανεπιστήμια στις περιοχές που υπάρχουν ήδη προχωρημένες συνεννοήσεις, ήθελα να ρωτήσω λοιπόν υπάρχει συζήτηση με τη Σύνοδο Πρυτάνεων γι΄ αυτό το θέμα; Υπάρχει πρόταση της Συνόδου Πρυτάνεων; Η Σύνοδος Πρυτάνεων έχει αναλάβει να σας δώσει κάποια πρόταση για το συγκεκριμένο θέμα; Και σε αυτό θέλω να εντάξω και την ΑΔΙΠ, υπάρχει πρόταση της ΑΔΙΠ γι΄ αυτό, το έχετε συζητήσει με την ΑΔΙΠ; Σκέφτεστε να κάνετε και κάποια..
Εδώ πέρα υπάρχει κι ένα δεύτερο ερώτημα, το οποίο θα το δώσω μετά γιατί τώρα συζητάμε για τα ΤΕΙ, σε σχέση με το αν έχετε σκοπό να κάνετε και αλλαγές στο θέμα της λειτουργίας της ΑΔΙΠ. Και εκτός αυτού ήθελα να σας ρωτήσω, στις συζητήσεις λοιπόν με τους Πρυτάνεις ναι αν έχετε κάποιες συγκεκριμένες προϋποθέσεις και οι Καθηγητές που μας είπατε των ΤΕΙ οι οποίοι θα γίνουν πανεπιστημιακοί, αν θα κριθούν με έναν διαφορετικό τρόπο. Θα γίνουν με τα προσόντα τους αυτοί οι οποίοι δεν έχουν τώρα τα προσόντα για να γίνουν Καθηγητές πανεπιστημίου; Θα εξομοιωθούν όπως είναι; Πέραν του μισθολογικού. Αυτά προς το παρόν.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Λοιπόν, δεν ξέρω από πού το έχετε δει, αλλά οι συνομιλητές μας δεν είναι μόνον από τα ΤΕΙ. Οι συνομιλητές μας είναι από τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ.
Δηλαδή οι Επιτροπές είναι συμμετρικές που λέμε. Παραδείγματος χάρη στα Γιάννενα υπάρχουν τρεις συνάδελφοι από το πανεπιστήμιο, τρεις συνάδελφοι από τα ΤΕΙ. Μάλιστα και στα δύο υπάρχουν και οι νυν Πρυτάνεις και οι εκλεγέντες Πρυτάνεις, οι οποίοι δεν αναλαμβάνουν υπηρεσία παρά μόνον από την 1η Δεκεμβρίου. Εμείς τους συμπεριλάβαμε θεωρώντας ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος για τυπικούς λόγους να μην υπάρχουν.
Στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων ακριβώς το ίδιο, τρεις και τρεις. Στην Επιτροπή που είναι στη Θεσσαλία εκεί είναι ακόμη πιο ενδιαφέρον, γιατί είναι τρεις, τρεις, τρεις και το πανεπιστήμιο εκεί είναι ένας από τους ισότιμους θεσμούς ανάμεσα σε τρεις.
Άρα η συζήτηση γίνεται με απόλυτα ισότιμους όρους. Συνομιλητές μας είναι και οι δύο και θα μου επιτρέψετε από την εμπειρία μου με τέτοιες διαδικασίες να ευχαριστήσω τους συναδέλφους μας ακριβώς γιατί έχουν επιδείξει ένα ακαδημαϊκό ήθος, που τελευταία δεν το πολυβλέπουμε. Μία διάθεση για συζήτηση, μία διάθεση για να μην ο καθένας πηγαίνει με το μάξιμουμ της δικής του πρότασης και μία διάθεση για να ακούει ο ένας τον άλλον.
Και ξέρετε, είναι η πρώτη φορά που γίνεται κάτι τέτοιο. Ότι άνθρωποι που κάνουν τα ίδια πράγματα, ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα είναι και τα δύο, ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, κάθονται στο ίδιο τραπέζι. Αυτό νομίζω πρέπει να το χαιρετήσουμε και μέσα στον ακαδημαϊκό αλλά και στις κοινωνικές νόρμες, που καμιά φορά τέτοιου είδους δυνατότητες να καθόμαστε στο ίδιο τραπέζι είναι λίγο περιορισμένες.
Τώρα, έχω κάνει αναλυτικότατες συζητήσεις με τη Σύνοδο Πρυτάνεων επ΄ αυτού του θέματος. Η πρώτη συζήτηση έγινε, ήμασταν με τον κ. Αγγελόπουλο, στην τελευταία Σύνοδο Πρυτάνεων στα Καλάβρυτα το Σεπτέμβριο, 8 Σεπτεμβρίου.
Θέλω να σας πω επίσης ότι οι Πρυτάνεις ανεξαρτήτως των δυσκολιών που υπήρξαν για την ψήφιση του νομοσχεδίου με τους Πρυτάνεις συνεχίζουμε να έχουμε εξαιρετικές σχέσεις, μας κάλεσαν και στη Σύνοδο, μας κάλεσαν και στη Σύνοδο του Δεκεμβρίου, νομίζουμε είναι απολύτως νόμιμο και πολλές φορές δημιουργικό να υπάρχουν αυτές οι διαφορές.
Αλλά έχει και πολύ μεγάλη σημασία η άποψη σχεδόν όλων των Πρυτάνεων θα έλεγα, οι οποίοι μας έχουν πει "ωραία, καταγράψαμε τις απόψεις μας, ορισμένες έχουν εκφραστεί και στο νόμο και πάμε παρακάτω, εδώ υπάρχει ένας νόμος του κράτους τον οποίον προφανώς κανείς δεν αμφισβητεί.
Παρενθετικά να σας πω ότι πάει εντυπωσιακά καλά η εφαρμογή του νόμου. Παραδείγματος χάρη έχουν γίνει εκλογές σε πολλά ΤΕΙ και πανεπιστήμια Πρυτανικών Αρχών, Κοσμητόρων, Προέδρων. Οι διάφοροι που λέγανε ότι οι μειοψηφίες θα αρπάξουν κάλπες, θα τρέχουν οι κάλπες και γιατί δεν κάνετε ηλεκτρονική με την πρώτη εκλογή και τα λοιπά, έχουν διαψευστεί, δε χρειάστηκε πουθενά να πάμε σε δεύτερες εκλογές.
Υπήρξε επίσης μία ανησυχία και το λέω έτσι με μία πολύ ήρεμη λέξη, ότι δε θα υπάρχουν υποψηφιότητες Πρυτάνεων Αντιπρυτάνεων και τα λοιπά και υποψηφιότητες υπήρξαν και έχει τεράστιο ενδιαφέρον ότι έχει σπάσει ο κομματισμός, διότι βλέπουμε πολλές φορές ένας Πρύτανης να παίρνει πολύ μεγάλο ποσοστό από την πρώτη εκλογή και ανάμεσα στους Αντιπρυτάνεις ο Αντιπρύτανης που βγαίνει πρώτος να μην παίρνει τόσο μεγάλο ποσοστό. Που σημαίνει ότι στους Αντιπρυτάνεις ψηφίζεις πρόσωπα και όχι εν πάση περιπτώσει συγγένειες με το άτομο που ψηφίστηκε για Πρύτανης.
Θέλω να σας πω λοιπόν ότι έχουμε πραγματικά πάρα πολύ καλά δείγματα, το οποίο το πιστωνόμαστε όλοι, δεν είναι μόνο θέμα κυβέρνησης. Άρα σημαίνει ότι αυτό το πράγμα προχωράει. Όπως θέλω να σας πω ότι ήδη έχουν δημοσιευθεί και οι πρώτοι διορισμοί από τις 500 θέσεις μελών ΔΕΠ στην εφημερίδα της κυβερνήσεως και ήδη αρχίζουν οι διαδικασίες συγκρότησης εκλεκτορικών, προκήρυξης και τα λοιπά των δεύτερων, της δεύτερης φουρνιάς των 500 θέσεων.
Τώρα, οι Πρυτάνεις εξέφρασαν μία ανησυχία ως προς το θέμα της πανεπιστημιοποίησης των ΤΕΙ. Τους εξήγησα ότι ακριβώς εξήγησα και σε σας, ότι δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα. Μας είπαν "καλά τι γίνεται τότε με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής". Τους το εξηγήσαμε και μάλιστα ήρθαν να μας επισκεφθούν το νέο Προεδρείο, ο κ. Γιακουμάκης και ο κ. Καψάλης, εκείνη τη μέρα ο κ. Μίχας δεν μπορούσε και κάναμε μία αναλυτικότατη κουβέντα ως προς τη στρατηγική που σας εξήγησα για τα ΤΕΙ.
Νομίζουμε πήγε πολύ καλά, κάτι που εκφράστηκε και από την ενημέρωση που έγινε από τους συναδέλφους αυτούς σε όλους τους Πρυτάνεις. Άρα νομίζουμε ότι πάμε σε μία μεταρρύθμιση, η οποία πρέπει να εξηγηθεί, έχει πρωτόγνωρα στοιχεία που κι εμείς πρέπει να κατανοήσουμε και να λύσουμε. Πάντως ούτε από τους Πρυτάνεις των ΤΕΙ, ούτε από τους Πρυτάνεις αυτή τη στιγμή υπάρχει κάποιου είδους απορία που δεν έχει επιλυθεί.
Τώρα, το πώς θα γίνει η μετάβαση των Καθηγητών των ΤΕΙ στα πανεπιστήμια, όταν έρθει η ώρα θα σας πούμε τον συγκεκριμένο τρόπο. Σας είπα νομίζω αρκετά στοιχεία, αυτά πρέπει να συζητηθούν και με τους συναδέλφους των ΤΕΙ, προφανώς και με τους συναδέλφους των πανεπιστημίων.
Τώρα η ΑΔΙΠ. Νομίζουμε ότι στη συζήτηση που έγινε στη Βουλή εκφράστηκε με σαφήνεια η θέση του Υπουργείου. Η θέση του Υπουργείου είναι κατηγορηματική υπέρ της αξιολόγησης, αλλά κατηγορηματική υπέρ μιας ουσιαστικής αξιολόγησης και η ουσιαστική αξιολόγηση είναι ένα θέμα ποιοτικό και όχι ένα σύνολο αριθμών. Εμείς λοιπόν αναμένουμε από την ΑΔΙΠ να μας πει ποια είναι η στρατηγική της και με ποιο τρόπο προτίθεται να την υλοποιήσει.
Το να έχουμε αριθμούς και από αυτούς αποκλειστικά να βγάζουμε συμπεράσματα για το μέλλον των προγραμμάτων, το μέλλον των τμημάτων, το να έρχονται εδώ αξιολογητές οι οποίοι δεν είναι ενημερωμένοι και δεν ενημερώνονται για το πώς ακριβώς μπαίνουν τα παιδιά στο πανεπιστήμιο, ποιες είναι οι συνθήκες και τα λοιπά, είναι ένα πράγμα που νομίζουμε δε βοηθάει την ουσιαστική αξιολόγηση.
Θέλω να σας πω ότι ένας διδάσκων στο ελληνικό πανεπιστήμιο που στήνει ένα εργαστήριο δεν μπορεί να αξιολογηθεί αν το έστησε και το έστησε καλά και αν τυχόν το έστησε ας πούμε παίρνει τόσους βαθμούς, αν δεν το έστησε καλά παίρνει τόσους βαθμούς, διότι ξέρουμε τι σημαίνει παραδείγματος χάρη στην Ελλάδα να στήνεις ένα εργαστήριο.
Τέτοιου είδους διαφοροποιήσεις και τέτοιου είδους επί της ουσίας ενημέρωση των Επιτροπών νομίζουμε ότι είναι μέρος του έργου της ΑΔΙΠ. Η ΑΔΙΠ έχει ιδρυθεί εδώ και κάποια χρόνια, νομίζουμε όλοι ότι είναι ένα πολύ καλό πράγμα να πάμε σε έναν αυστοστοχασμό θα έλεγα, για να δούμε και τι ακριβώς μας προτείνουν οι συνάδελφοι για τη βελτίωση των διαδικασιών αξιολόγησης.
Νομίζω πρέπει να δώσω λίγο το λόγο και στον κ. Αγγελόπουλο μήπως στα μέχρι τώρα έχει να προσθέσει κάτι. Όχι δεν έχει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν κατάλαβα καλά αμφισβητείτε κατ΄ αρχήν τον τρόπο που γίνεται η αξιολόγηση αυτή τη στιγμή. Και κατά δεύτερον έχετε σκοπό να κάνετε αλλαγές στη λειτουργία της ΑΔΙΠ, στον τρόπο που λειτουργεί στη Διοίκησή της; Έχετε ξεκινήσει μία κουβέντα με τα πανεπιστήμια από όσο ξέρω, γι΄ αυτό και τους ζητάτε προτάσεις.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κοιτάξτε, καταλαβαίνω τη δημοσιογραφική δεινότητά σας και όλων των συναδέλφων, αλλά από αυτά που είπα δεν προκύπτει ότι αμφισβητώ την αξιολόγηση που κάνει η ΑΝΔΗΠ. Ζητάω τη βελτίωσή της. Είναι δύο διαφορετικά πράγματα.
Προσέξτε, άλλο είναι αμφισβητείς κάτι που κάνει κάποιος κι άλλο είναι να πεις όντως έχεις κάνει ένα βήμα κι εγώ θέλω από εσένα να μου πεις πως καλύτερα θα κάνεις το δεύτερο. Είναι δύο εντελώς διαφορετικά πράγματα. Άρα δεν υπάρχει μία αμφισβήτηση της ΑΝΔΗΠ ούτε της δουλειάς που έχει ήδη γίνει.
Εκείνο που λέμε είναι αυτό που σας είπα, κάθε τόσο οι θεσμοί μας καλό είναι να αυτοστοχάζονται για το τι κάνανε, ώστε να προτείνουν και στην Πολιτεία πως θα μπορούν να βελτιωθούν. Αυτό είναι το αίτημα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εντατικοποίηση δηλαδή.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εντατικοποίηση της ΑΝΔΗΠ; Κύριε Λακασά δε θα έλεγα όχι, αλλά..
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου)
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Μη χρησιμοποιείτε τέτοιες λέξεις όμως. Το λεξιλόγιο εξαντλείται κάποια στιγμή.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου) …γιατί αν μη τι άλλο αυτό που προκύπτει είναι ένα ζήτημα αναβάθμισης. Πως λοιπόν θα γίνει αυτή η αναβάθμιση; Με κάποια βελτίωση ακόμα και υποδομών ή είναι μια αναδιάρθρωση προσωπικού ή είναι μία εκ της σύστασής της ανανέωση;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θα σας πω, κατ΄ αρχήν να μη νομίσει ο κ. Λακασάς ότι δε θέλουμε να πάρουμε θέση επί της εντατικοποίησης. Εμείς θεωρούμε ότι η ΑΝΔΗΠ κάνει τη δουλειά της μια χαρά, εκείνο που ζητάμε λοιπόν είναι με ποιο τρόπο θα βελτιωθεί, εντάξει; Και μην ξεχνάτε ότι η ΑΝΔΗΠ ήταν ένα πρωτόγνωρο εγχείρημα, έτσι δεν είναι; Και ήταν ένα εγχείρημα που όταν έγινε δεν είχε και τη μεγάλη αποδοχή της ακαδημαϊκής κοινότητας, για να τα λέμε όλα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σήμερα την έχει;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Σήμερα την έχει. Αλλά το θέμα δεν είναι να έχεις την αποδοχή, το θέμα είναι τι κάνεις παραδείγματος χάριν το σχέδιο ΑΘΗΝΑ δεν πήρε υπόψη τις αξιολογήσεις της ΑΔΙΠ, η ίδια η πολιτεία και οι ίδιες οι πολιτικές δυνάμεις που ίδρυσαν την ΑΔΙΠ την υπονόμευσαν την επομένη. Εμείς δεν θέλουμε να κάνουμε αυτό. Μάλιστα είναι το πρώτο κείμενο που διαβάζουμε, όταν είναι να πάμε στη διαδικασία συγχωνεύσεων Πανεπιστημίων και ΤΕΙ αρχίζουμε από το τι έχει πει η ΑΔΙΠ κατ' αρχήν.
Σήμερα όμως η ΑΔΙΠ είναι σε ένα άλλο στάδιο. Σήμερα επιδιώκει όπως είναι θεσμικά υποχρεωμένη να προχωρήσει και στην πιστοποίηση των προγραμμάτων. Η πιστοποίηση των προγραμμάτων σπουδών είναι ένα εξαιρετικά σύνθετο εγχείρημα και δυστυχώς και στην Ευρώπη οι πιστοποιήσεις γίνονται πολύ μηχανικά και εμείς θέλουμε να αποτρέψουμε τη μηχανική πιστοποίηση των προγραμμάτων σπουδών.
Πιστοποίηση προγραμμάτων σπουδών με κουτάκια, δεν γίνεται και το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό, δεν είναι ελληνικό. Εμείς θέλουμε να συζητήσουμε με την ΑΔΙΠ και να συζητήσουμε και τα Πανεπιστήμια. Ενώ η ΑΔΙΠ έχει τη συναίνεση ως προς την αξιολόγηση, την έχει απωλέσει ως προς το θέμα της πιστοποίησης. Υπάρχει πολύ μεγάλη κριτική. Αυτό πρέπει να το δούμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει περίπτωση να ιδρυθεί άλλος φορέας πιστοποίησης;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι βέβαια, γιατί να ιδρύσουμε άλλο φορέα; Έχουμε ένα φορέα.
Σ. ΣΙΑΚΑΒΑΡΑΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου)
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν κάνουμε τώρα τέτοια, τώρα μας ενδιαφέρει …
Σ. ΣΙΑΚΑΒΑΡΑΣ: Έχει ακουστεί γι' αυτό σας το λέω.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Το τι έχει ακουστεί κ. Σιακαβάρα τα ξέρετε καλύτερα από εμένα. Αν για ό,τι ακουστεί διαψεύδουμε….
Σ. ΣΙΑΚΑΒΑΡΑΣ: Υπάρχει πρόγραμμα και στον ΟΟΣΑ.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Επειδή υπάρχει στον ΟΟΣΑ δεν σημαίνει ότι εξ ορισμού… Εδώ σήμερα διάβασα μια καταγγελία ότι χτες συναντηθήκαμε κεκλεισμένων των θυρών σε αυτό το κτήριο με τον ΟΟΣΑ και πάμε να εφαρμόσουμε ό,τι μας λέει και είναι απολύτως ψέμα. Δεν είναι μόνο ότι είναι παρεξήγηση, είναι ψέμα.
κα ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΠΟΥΛΟΥ: Να ρωτήσω κάτι άλλο αν τελειώσαμε, για άλλο θέμα; Θέλω να σας ρωτήσω σχετικά με τη ματαίωση της γιορτής της 28ης Οκτωβρίου λόγω του θανάτου του Γιάννη Παντή. Υπήρξαν κάποιες αντιδράσεις από το Σύλλογο των υπαλλήλων και θέλω να σας ρωτήσω αν θα κάνετε το ίδιο αν ήταν κοντά στην επέτειο για τον εορτασμό του Πολυτεχνείου.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Πρώτον δεν ήταν κοντά την επέτειο του εορτασμού του Πολυτεχνείου. Αυτό ήταν ένα πράγμα το οποίο έπρεπε να υπογραφεί.
Αυτό που ρωτάει η κα Χαραλαμποπούλου είναι ότι υπάρχει κάθε 28η Οκτωβρίου μια τελετή που γίνεται στο Υπουργείο και στη συνέχεια οι υπάλληλοι αποχωρούν νωρίτερα από το ωράριό τους, γίνεται πολλά χρόνια. Φέτος έπρεπε να υπογραφεί αυτή η απόφαση μια μέρα πριν την κηδεία του συναδέλφου μας.
Ήταν φορτισμένο το κλίμα και στη μέρα που ήταν να υπογραφεί, θεωρήσαμε ότι καλύτερα να μην έχουμε μια τέτοια τελετή. Νομίζω να σεβαστούμε και τη δική μας συναισθηματική κατάσταση όταν το αποφασίσαμε και τη μνήμη του συναδέλφου μας στον οποίο όπως οι περισσότεροι γνωρίζετε οφείλουμε όλη αυτή τη μεταμόρφωση του κτηρίου σε μια γκαλερί με έργα των αποφοίτων της Σχολής Καλών Τεχνών και θεωρήσαμε ότι εν πάση περιπτώσει δεν έπρεπε να γίνει έτσι. Δεν νομίζω να είναι κάτι το ιδιαίτερο.
κα ΑΝΔΡΙΤΣΑΚΗ: Να επιστρέψουμε λίγο στο θέμα των συγχωνεύσεων. Αναφερθήκατε στα ακαδημαϊκά και μόνο κριτήρια βάσει των οποίων θα γίνουν οι όποιες ενέργειες, συγχωνεύσεις, συνεργασίες. Ωστόσο επειδή ξέρουμε ότι θα είναι ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα, θα γίνει ένα γερό ξεδιάλεγμα αν και εφόσον θελήσουν να συνεργαστούν ανά Περιφέρεια ή όπου και όποια Ιδρύματα ΤΕΙ και Πανεπιστήμια θελήσουν να το κάνουν.
Κατανοώ ότι εσείς παραπέμπετε στο νομοθετικό πλαίσιο το υπάρχον και στα όσα ορίζει για αυτή τη διαδικασία. Ωστόσο επειδή θα είναι μια δύσκολη επαναλαμβάνω διαδικασία εσείς έχετε σκοπό να παρεμβαίνετε έστω και στο πλαίσιο αυτού που είπατε ως σχολιασμός των προτάσεων όταν θα επιστρέφουν, να παρεμβαίνετε με τρόπο που να συμβάλλει σε μια πιο ομαλή διαδικασία;
Και τι εννοώ. Δεν είναι μόνο το θέμα των ακαδημαϊκών κριτηρίων, είναι πολύ περισσότερο η δυνατότητα επιβίωσης όλων αυτών, η βιωσιμότητα όλων αυτών των καινούργιων δομών. Και στο πλαίσιο αυτού τι περισσότερο και τι ακριβέστερο θα προβλέψετε για όσα δεν καταφέρουν να ενσωματωθούν σε αυτές τις καινούργιες δομές;
Δηλαδή θα είναι τα ΤΕΙ τα αυτόνομα που θα παραμείνουν ως μονάδες ή ως δύο ή τρία και με ποιο τρόπο θα μπορέσουν να λειτουργήσουν; Θα είναι δομές; Θα έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν σε δομές μέσα στα Ιδρύματα τα νέα; Δηλαδή θα υπάρχει ένα τέτοιο πλαίσιο;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κυρία Ανδριτσάκη να αρχίσω από το δεύτερο, παρ' όλο που χρησιμοποιήσατε τη λέξη ότι είναι πολύ δύσκολο εγχείρημα πολλές φορές και έχετε απόλυτο δίκιο. Είναι ένα δύσκολο και πρωτόγνωρο εγχείρημα, γιατί το εύκολο εγχείρημα θα ήταν να πούμε «γίνονται Πανεπιστήμια τα πάντα».
Πάμε με μια εντελώς διαφορετική διαδικασία ακριβώς για να κατοχυρώσουμε την ακαδημαϊκότητα.
Το ερώτημά σας προφανώς προκύπτει από μια πραγματικότητα που θα καταλάβατε ότι δεν έχουμε συστήσει Επιτροπές ανάμεσα σε όλα τα
Keywords
αει, τει, βιντεο, αει, τει, υπουργείο παιδείας, για μας, σας ευχαριστώ, ευχαριστώ πολύ, η καθημερινή, διαυγεια, συμβασιουχοι, νέα, ελλαδα, κρητη, σημαίνει, πειραιας, αθηνα, λύση, συγκεκριμένο, μισθολογιο, διηνεκές, ρωτήσω, αδιπ, αγγελοπουλος, καλαβρυτα, εκλογες, ηλεκτρονική, δεπ, βουλη, αναδιαρθρωση, οοσα, κηδεία, μνήμη, βιωσιμότητα, σταση εργασιας, ενιαιο μισθολογιο, ενιαιο μισθολογιο δημοσιων υπαλληλων, νεα κυβερνηση, εορταστικο ωραριο, Καλή Χρονιά, Θόδωρος Αγγελόπουλος, Πρώτη Μέρα της Άνοιξης, εκλογες 2012, η ημέρα της γης, τελος του κοσμου, σχεδιο αθηνα, αξιολογηση, γιορτη σημερα, η ζωη ειναι ωραια, η ζωη, κοινωνια, τι σημαινει, πολυτεχνειο, οικονομικη κριση, το πρωτο θεμα, μνήμη, αδιπ, ηλεκτρονική, το θεμα, βημα, δουλεια, δωρεαν, θεμα, ιονιο πανεπιστημιο, ιονιο, καθημερινη, ονοματα, οοσα, πλαισιο, πρωτο θεμα, προγραμμα, σημερινη, σχολες, τα νεα, τει πειραια, τει αθηνας, υπουργείο παιδείας, φημες, ψεμα, ωρα, αδρανεια, απλα, ατομο, βγαινει, βιωσιμότητα, γινει, γινεται, γινονται, γιαννενα, γονεις, δευτερο, δεπ, δυνατοτητα, δυστυχως, διδακτορικο, διηνεκές, διοικηση, δικη, δωσει, δυναμικο, εγινε, εφημεριδα της κυβερνησεως, εγχειρημα, ευκολο, ειπαν, υπαρχει, εβδομαδα, ενημερωση, εργα, εξετασεις, επρεπε, επιτυχια, ερχονται, ετων, ετος, ευθυνη, ευρωπη, εφημεριδα, ευχαριστώ πολύ, ζωη, κηδεία, ιδια, ιδιο, ιδρυση, η καθημερινή, υπηρεσια, θεσεις εργασιας, θεσσαλια, καλημερα, κυβερνηση, κειμενο, κυριε, κυρια, κι αλλο, κλιμα, λαθος, λειτουργια, λεξιλογιο, λύση, λογο, μπορεις, μπορειτε, νεολαια, νομοι, ξερετε, ουσιαστικα, ουσια, παιδια, παμε, πανεπιστημιο ιωαννινων, ποιοτητα, πιστοποιηση, πολιτεια, προβληματα, προγραμματα, προσληψεις, πρυτανης, πτυχιο, ρολο, ρωτήσω, σαφης, σιγουρα, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, συζητηση, συζητησουμε, συνεχεια, σχεδια, σχεδιο, τει ηπειρου, τμημα, τρια, υπουργος παιδειας, υψηλη, φοιτητης, φορα, χαρα, βηματα, δικαιωματα, δικιο, εφαρμογη, ερωτησεις, για μας, χωρα, ιδιαιτερο, υπουργειο, κομματι, κωστας, λεξεις, μπροστα, πακετο, σημαίνει, θελω να, θεματα, θεσεις, βεβαιως
Τυχαία Θέματα