Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος στην Ελλάδα, κύκλος σεμιναρίων για εκπαιδευτικούς δημοτικής και μέσης εκπαίδευσης από το ΑΣΚΙ - ΚΙΚΠΕ

Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος στην Ελλάδα: Πόλεμος – Γερμανική Κατοχή – Εθνική Αντίσταση

Κύκλος Σεμιναρίων για εκπαιδευτικούς δημοτικής και μέσης εκπαίδευσης

Κατά τα τελευταία χρόνια έχει πυκνώσει το ενδιαφέρον για τη μελέτη και κατανόηση της πολυτάραχης δεκαετίας του 1940 με την έκδοση ενός αξιοσημείωτου όγκου μελετών, επιστημονικών άρθρων, μονογραφιών και συλλογικών τόμων. Επιχειρώντας να καλύψουν πλευρές αυτού του ενδιαφέροντος τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ) σε συνεργασία με το Κοινωφελές

Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ) διοργανώνουν ένα κύκλο σεμιναρίων για τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο στην Ελλάδα: Πόλεμος – Γερμανική Κατοχή – Εθνική Αντίσταση (1940 – 1944), που απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς δημοτικής και μέσης εκπαίδευσης. Τα σεμινάρια αυτά εγγράφονται στο κοινό ενδιαφέρον των δυο φορέων τόσο για τη συγκεκριμένη περίοδο, η οποία καλύπτεται προνομιακά από τις συλλογές των ΑΣΚΙ και έχει αποτελέσει αντικείμενο πολλών επιστημονικών και ερευνητικών τους δραστηριοτήτων, όσο και για την ενημέρωση και επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, όπως αποτυπώνεται στον κύκλο Σεμιναρίων που διοργανώνει το ΚΙΚΠΕ για καθηγητές της Μέσης Εκπαίδευσης σε βιβλιοθήκες της περιφέρειας.

Στα δέκα σεμινάρια του κύκλου θα επιχειρηθούν κριτικές προσεγγίσεις και αποτιμήσεις των πλέον κρίσιμων γεγονότων της περιόδου, με εισηγήσεις επιστημόνων, καθηγητών πανεπιστημίου εγνωσμένου κύρους και εξειδίκευσης. Κάθε θεματική εισήγηση θα ακολουθεί ανοιχτός διάλογος με τους συμμετέχοντες ενώ στους τελευταίους θα παρέχεται εκπαιδευτικό υλικό από τις συλλογές των ΑΣΚΙ. Με την ολοκλήρωση του κύκλου σεμιναρίων θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης, με την προϋπόθεση την ανελλιπή συμμετοχή των εγγεγραμμένων.

Ο αριθμός των συμμετεχόντων θα είναι πενήντα άτομα, με σειρά προτεραιότητας.

Στο σεμινάριο διδάσκουν οι: Οντέτ Βαρών-Βασάρ, Πολυμέρης Βόγλης, Βαγγέλης Καραμανωλάκης, Γιώργος Κουκουλές, Χρήστος Λούκος, Ηλίας Νικολακόπουλος, Ιωάννα Παπαθανασίου, Γιάννης Παπαθεοδώρου, Προκόπης Παπαστράτης, Τάσος Σακελλαρόπουλος και Χάγκεν Φλάισερ.

Το σεμινάριο θα διεξάγεται στα γραφεία των ΑΣΚΙ (Σαρρή 14, 3ος όροφος, Αθήνα. Πληροφορίες τηλ. 210 3223062 και 210 3214024 και στην ιστοσελίδα των ΑΣΚΙ www.aski.eu) κάθε Παρασκευή, ώρα 17.00 – 20.00 και θα διαρκέσει από τις 27 Φεβρουαρίου έως τις 15 Μαΐου.

Η προκήρυξη θα δημοσιοποιηθεί στην ηλεκτρονική σελίδα των ΑΣΚΙ και του ΚΙΚΠΕ στις 12/2/2015 και οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να καταθέσουν αίτηση συμμετοχής στην ηλεκτρονική διεύθυνση: [email protected]. Θα τηρηθεί αυστηρά η σειρά προτεραιότητας στην κατάθεση της αίτησης. Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στις 18/2/2015 από τις ιστοσελίδες των ΑΣΚΙ και του ΚΙΚΠΕ.

Πρόθεση των διοργανωτών είναι η επανάληψη των σεμιναρίων σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ) ιδρύθηκαν το 1992. Σκοπός τους ήταν η διαφύλαξη και διάθεση στην ιστορική έρευνα, χωρίς περιορισμούς, ενός σημαντικότατου και κρίσιμου για την ελληνική ιστορία του 20ού αιώνα αρχειακού υλικού. Στις συλλογές τους βρίσκονται σήμερα περισσότερα από 5.000.000 έγγραφα, βιβλιοθήκη με χιλιάδες πολύτιμα έντυπα (βιβλία, παράνομες εφημερίδες, προκηρύξεις), φωτογραφικό αρχείο, αρχείο αφισών κ.ά.. Στα 23 χρόνια λειτουργίας τους, τα ΑΣΚΙ σε συνεργασία με πανεπιστήμια, αρχεία και ιδρύματα εκπαιδεύουν φοιτητές στο πλαίσιο της πρακτικής τους άσκησης, προσφέρουν διαπανεπιστημιακά μεταπτυχιακά σεμινάρια ιστορίας και διοργανώνουν σε ετήσια βάση επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες. Εκδίδουν το ετήσιο περιοδικό Αρχειοτάξιο, ενώ στον κόμβο τους βρίσκονται αναρτημένα περισσότερα από 200.000 σελίδες ψηφιοποιημένων τεκμηρίων από τις συλλογές τους. (για περισσότερα στοιχεία βλ. www.askiweb.eu).

To Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ) ιδρύθηκε το 1988 με σκοπό την προσφορά κοινωνικού έργου, την υποστήριξη δράσεων στον εκπαιδευτικό και επιμορφωτικό τομέα σε συνεργασία με συναφείς φορείς και ιδρύματα, τον εμπλουτισμό βιβλιοθηκών και την αξιοποίηση συλλογών και αρχείων που διαθέτει. Στα χρόνια της λειτουργίας του έχει οργανώσει εκθέσεις, διαλέξεις και συνέδρια, έχει συμβάλλει στην έκδοση βιβλίων και πρακτικών συνεδρίων, ενώ συστηματικά συμμετέχει στην διοργάνωση κύκλων μαθημάτων και ομιλιών σε συνεργασία με άλλους φορείς (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία κ.ά.). Παράλληλα από το 2012 συμμετέχει στο πρόγραμμα Future Library που υποστηρίζεται από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για την ενίσχυση βιβλιοθηκών που ανήκουν στον οργανισμό, συνεισφέροντας με εμπλουτισμό νέων εκδόσεων και εγγραφές σε περιοδικά γενικής παιδείας (για περισσότερα στοιχεία βλ. www.kikpe.gr).

Tags: σεμινάριαΑΣΚΙΒ Παγκόσμιος Πόλεμοςγερμανική κατοχή
Keywords
Τυχαία Θέματα