Τρία κρυφά «όπλα» για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

p1 {font-family:Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif;font-size:12px;margin-left:8px;margin-right:8px;margin-top:4px;margin-bottom:4px;text-align:justify;} ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΕΚΤ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΤΕ Οι επόμενες εβδομάδες θεωρούνται πολύ κρίσιμες για τον κλάδο καθώς, μεταξύ άλλων, θα υπάρξουν εξελίξεις σε σχέση με την Emporiki Βank και τη Geniki
Bank

Της Ειρήνης Σακελλάρη - ΗΜΕΡΗΣΙΑ, 24/9/2012

Νέα παράταση αναμένεται να δοθεί στις ελληνικές τράπεζες όσον αφορά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων τους για το πρώτο εξάμηνο του έτους, με δεδομένο ότι η προηγούμενη παράταση λήγει στο τέλος της τρέχουσας εβδομάδας. Η νέα παράταση θα δοθεί με στόχο η χώρα να λάβει τη δόση, τμήμα της οποίας θα δοθεί για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και μόνον έτσι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα μπορέσει να δώσει πιστοποιητικό επάρκειας κεφαλαίων στα πιστωτικά ιδρύματα.

Τα αποτελέσματα των τραπεζών θα δημοσιοποιηθούν, κατά πάσα πιθανότητα, μέσα στον Νοέμβριο, όταν θα έχει εκταμιευθεί η δόση που προβλέπει το Μνημόνιο. Εν τω μεταξύ, μέχρι το τέλος του μήνα, το πολύ το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου, πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το σχέδιο της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, προκειμένου τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας να προγραμματίσουν τις περαιτέρω ενέργειές τους. Οι επόμενες εβδομάδες θεωρούνται πολύ κρίσιμες για τον κλάδο καθώς, μεταξύ άλλων, θα υπάρξουν εξελίξεις σε σχέση με την Emporiki Βank και τη Geniki Bank, για το θεσμικό πλαίσιο, το οποίο αφορά στην ανακεφαλαιοποίηση των πιστωτικών ιδρυμάτων. Εκτιμάται ότι οι τράπεζες θα χρειαστούν λιγότερα κεφάλαια για την ανακεφαλαιοποίησή τους.

Κεφάλαια
Στόχος τόσο της Τραπέζης της Ελλάδος όσο και του οικονομικού επιτελείου είναι να μη χρησιμοποιηθούν όλα τα κεφάλαια που έχουν αποφασισθεί για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ώστε αυτά να κατευθυνθούν στην πραγματική οικονομία. Τα κεφάλαια που θα διατεθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων βιώσιμων τραπεζών εκτιμώνται, στην παρούσα φάση, σε 23,5 δισ. ευρώ από τα 31 δισ. που θα είναι το συνολικό ποσό της δόσης.

Το σχέδιο που επεξεργάζονται οι νομισματικές και οικονομικές αρχές της χώρας, σε συνεργασία με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές, με στόχο να απεγκλωβιστούν κεφάλαια που θα διατίθεντο στην ανακεφαλαιοποίηση και να διοχετευθούν στην πραγματική οικονομία, περιλαμβάνει δύο σκέλη:

Πρώτον, να γίνει δυνατή η αποτίμηση των νέων ομολόγων που έχουν λάβει τα πιστωτικά ιδρύματα μετά το PSI, το «κούρεμα» δηλαδή του χρέους στο οποίο προχώρησε η χώρα μας, σε ονομαστικές αξίες και όχι σε τρέχουσες, κάτι που μπορεί να διαφοροποιήσει τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτά που τώρα έχουν υπολογιστεί. Παράλληλα, με αυτόν τον τρόπο θα διασωθούν κεφάλαια και από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Κάτι τέτοιο θα άνοιγε πιθανόν τον δρόμο και για την ανεύρεση με μεγαλύτερη ευκολία ιδιωτικών κεφαλαίων, τα οποία θα συμμετείχαν στην ανακεφαλαιοποίηση. Βέβαια το τελευταίο αποτελεί συνάρτηση πολλών κρίσιμων παραγ

Keywords
Τυχαία Θέματα