Το μεταπολιτευτικό σχολείο με τα μάτια του ιστορικού του μέλλοντος

Tweet Κατηγορία: ΆρθραΑρθρογράφος: Νίκος Σταγκουράκης

 

                    Το μεταπολιτευτικό σχολείο με τα μάτια του ιστορικού του μέλλοντος.

Όταν ο  ιστορικός της εκπαίδευσης θα σκίσει τα πτυχία του .*

                                                            Σταγκουράκης  Νίκος    Δάσκαλος 

Ο καημένος ο ιστορικός της εκπαίδευσης όταν κληθεί να μελετήσει την

εκπαιδευτική πολιτική των 4 δεκαετιών που ακολούθησαν τη μεταπολίτευση θα τρίβει τα μάτια του όταν θα έχει μπροστά του:

> Τις  εξαγγελίες των εκάστοτε υπουργών παιδείας για κοσμογονικές παρεμβάσεις 

> Τις προγραμματικές δηλώσεις όλων των κυβερνήσεων της περιόδου για τις σχεδιαζόμενες τομές

> Τις θριαμβολογίες για τις ΄΄Μεταρρυθμίσεις΄΄ που έγιναν ή θα γίνουν 

> Τις εξαγγελίες για ΄΄Νέο  Σχολείο ΄΄ -  Καινοτομίες

> Τις τυμπανοκρουσίες για τον περίφημο  ΄΄Διάλογο ΄΄με τους φορείς της εκπαίδευσης  .

Πιθανά θα αναρωτηθεί:   « Μα καλά, μετά απ’όλα τα παραπάνω,  ποιο αόρατο χέρι ,ποια μαγική δύναμη , κρατά καθηλωμένο το Ελληνικό Δημόσιο Σχολείο σταθερά τόσο χαμηλά από πλευράς αποτελεσματικότητας και  όλες οι  εκθέσεις  το εμφανίζουν να βρίσκεται σε επίπεδα που μόνο σε τριτοκοσμικές χώρες  συναντούμε; » 

Μάλιστα όταν θα  αναλογιστεί ότι από τη θέση του υπουργού παιδείας  πέρασαν  μεγάλα ονόματα της πολιτικής  και μετέπειτα πρωθυπουργοί ή επίδοξοι πρωθυπουργοί η απορία του θα μεγαλώσει.

Θα εντοπίσει βέβαια ότι καθένας από αυτούς ,φιλοδοξώντας  να αφήσει το στίγμα του, ξήλωνε ότι έβρισκε από τους προκατόχους του, έκανε τη δική του ΄΄Μεταρρύθμιση΄΄ ή τουλάχιστον έτσι τη βάφτιζε.

Σίγουρα θα παρατηρήσει πως στο λεξιλόγιο κάθε υπουργού παιδείας η λέξη ΄΄Διάλογος ΄΄ ήταν το απαραίτητο ρεφρέν .Στην πράξη όμως ,η συνάντηση με τους φορείς και ιδιαίτερα με τις ομοσπονδίες των εκπαιδευτικών και των γονέων, ήταν η είδηση της χρονιάς και αποτέλεσμα επανειλημμένων αιτημάτων τους.

Θα του δημιουργηθεί μάλιστα η απορία :Μα καλά γιατί όλοι και όλα άρχιζαν και τελείωναν στο Λύκειο και το σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση;

Είναι δυνατόν να ξεκινούμε από τα κεραμίδια και όχι από τα θεμέλια που στην περίπτωσή μας είναι η Προσχολική Αγωγή και το Δημοτικό;

Μια άλλη του διαπίστωση θα τον θυμώσει. Ξαφνικά το δημόσιο σχολείο γύρω στο 2000 κατακλύστηκε από αλλοδαπούς και αλλόγλωσσους μαθητές  και η πολιτεία σφύριζε αδιάφορα ,δε σήμανε συναγερμός ,αφέθηκαν  οι εκπαιδευτικοί  και οι συγκεκριμένοι μαθητές στην τύχη τους.

Μόνο ένας τυφλός, ή σε διατεταγμένη υπηρεσία ερευνητής ,θα παρέλειπε να καταγράψει μια ακόμη  μόνιμη πληγή του εκπαιδευτικού συστ

Keywords
Τυχαία Θέματα