Το «μάθημα» της Τράπεζας Θεμάτων

Tweet

Αμέσως μετά τις ευρωεκλογές και μόλις τρεις μέρες πριν την έναρξη των εξετάσεων, το υπουργείο Παιδείας δημοσιοποίησε τη διαβόητη τράπεζα θεμάτων για την οποία πλήρωσε αρκετές χιλιάδες ευρώ. Τα θέματα, τουλάχιστον της Φυσικής, αρκετά από τα οποία μελέτησα, μπορούν να χαρακτηρισθούν πρόχειρα από πολλές απόψεις. Αρχικά δεν έχουν τον

ίδιο βαθμό δυσκολίας. Υπάρχει θέμα θεωρίας που λύνεται με μια διαίρεση και υπάρχει θέμα θεωρίας όπου οι μαθητές πρέπει να κατανοήσουν την κίνηση ενός αλεξιπτωτιστή μέσα στο πεδίο βαρύτητας, μια κίνηση που είναι εκτός διδακτέας ύλης. Ξέρω ότι «τεχνικά» το θέμα είναι εντός ύλης γιατί λύνεται με την εις άτοπο απαγωγή κατά την οποία ο μαθητής απορρίπτει τις δύο από τις τρεις απαντήσεις που είναι εντός ύλης. Το ερώτημα όμως είναι: ποιο σκοπό εξυπηρετεί ένα τέτοιο θέμα φυσικής στο οποίο ο μαθητής δεν μπορεί να κατανοήσει την κίνηση του σώματος το οποίο μελετάει; Επίσης, υπάρχουν αρκετά θέματα τα οποία στηρίζονται σε εργαστηριακές ασκήσεις. Μάλιστα υπάρχει ερώτηση στην οποία οι μαθητές καλούνται να κρίνουν ποια από τις 3 ευθείες που χάραξαν συνάδελφοί τους με τη χρήση πειραματικών δεδομένων είναι καλύτερη και να δικαιολογήσουν την απάντησή τους. Θα ήθελα να ξέρω σε πόσα δημόσια σχολεία γίνονται εργαστηριακές ασκήσεις και σε πόσα δημόσια σχολεία οι μαθητές έχουν δουλέψει σε παρόμοια ερωτήματα.

Από τα προηγούμενα γίνεται ξεκάθαρο ότι τα θέματα αυτά ούτε καν εξασφαλίζουν την υποτιθέμενη ισότιμη δυνατότητα εισαγωγής στα Πανεπιστήμια που ευαγγελίζεται το υπουργείο, καθώς υπάρχει μεγάλη διαφορά δυσκολίας. Σε ένα σχολείο μπορεί να πέσει ένα εύκολο θέμα ενώ σε ένα άλλο ένα δύσκολο, με αποτέλεσμα σημαντική διαφορά στη βαθμολογία συγκρίσιμων σε ικανότητες και γνώσεις υποψηφίων. Ακόμα παραπέρα, σε ένα εκπαιδευτικό περιβάλλον όπου τα τμήματα στα δημόσια σχολεία θα διογκώνονται λόγω συγχωνεύσεων, όπου καθηγητές θα λείπουν γιατί το υπουργείο θα αργεί για οικονομικούς λόγους να προσλάβει αντικαταστάτες, είναι ξεκάθαρο ότι θα μεγαλώνει συνεχώς το χάσμα της παρεχόμενης γνώσης υπέρ των μαθητών των καλών ιδιωτικών σχολείων. Επίσης, γίνεται ξεκάθαρο ότι από την καινούρια χρονιά οι συνάδελφοι θα κληθούν να διδάξουν εκτός από την ύλη του αναλυτικού προγράμματος και πρόσθετες δεξιότητες εκτός αναλυτικού προγράμματος, που όμως ζητούνται από συγκεκριμένα θέματα. Η δε παραπαιδεία θα φουντώσει ακόμα περισσότερο κάνοντας τη -συνταγματικά κατοχυρωμένη- δημόσια παιδεία... ένα ακόμα ανέκδοτο. Είναι συνεπώς ξεκάθαρο ότι η τράπεζα θεμάτων είναι ένα ακόμη όπλο της άρχουσας τάξης στην προσπάθεια που κάνει για να διώξει τα παιδιά των εργατικών οικογενειών από το Γενικό Λύκειο, από το σχολείο γενικά και να τα οδηγήσει σε σχολεία δεύτερης κατηγορίας όπου θα λαμβάνουν «κατάρτιση» και όχι γνώση.

Μια αυτοκριτική....

Η τράπεζα θεμάτων ήταν μια πρόταση την οποία είχαμε αποδεχθεί παλιότερα στην επιτροπή παιδείας της Ενωσης Ελλήνων Φυσικών όσο ήμουν συντονιστής, γι' αυτό και ζητώ προσωπικά συγγνώμη από τους μαθητές για τον τρόπο που υλοποιείται. Είχα -στο όνομα της σύγκλισης απόψεων- «ξεχάσει» τη θεμελιώδη πολιτική πρόταση ότι τη μεγαλύτερη σημασία την έχει όχι τόσο η ίδια η ιδέα, αλλά ποιος και για ποιο σκοπό την υλοποιεί. Τότε, αυτή η ιδέα παρουσιάστηκε σαν μια τεχνική λύση στο πρόβλημα της σύνθεσης των επιτροπών εξετάσεων κ.τ.λ.

Το υπουργείο πήρε αυτή την «αθώα» πρόταση κάποιων φορέων και τη μετέτρεψε σε καρμανιόλα μαθητών. Η πολιτική ζωή μας είναι γεμάτη από παρόμοια παραδείγματα όπου οι επικοινωνιακοί μηχανισμοί της άρχουσας τάξης μας βομβαρδίζουν με ωραίες ιδέες κρύβοντας την αθλιότητα της πραγματικότητας. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα είναι η Ευρωπαϊκή Ενωση. Προσωπικά, είμαι υπέρ της κατάργησης της ΕΕ και μιας Ευρώπης του Σοσιαλισμού, αλλά όχι υπέρ της σημερινής ΕΕ. Στη μια η ανεργία θα ήταν μηδενική και η παιδεία βασικό αγαθό, και στην οποία θα ήθελα να ζούσα, στην άλλη η πραγματική ανεργία είναι τεράστια και η παιδεία για λίγους και η ζωή μετατρέπεται σε κόλαση. Και όπου ακόμα υπάρχει παιδεία, η άρχουσα τάξη φροντίζει με ωραίες ιδέες, όπως η τράπεζα θεμάτων, να κοιμίζει τον κόσμο και με την εφαρμογή αυτών των ιδεών να γκρεμίζει το κοινωνικό αυτό αγαθό. Ο ταξικός σκοπός και ο τρόπος με τον οποίο η τράπεζα θεμάτων υλοποιείται, δίνει ακόμα μια απάντηση σε αυτούς που προπαγανδίζουν τη δυνατότητα επιμέρους λύσης των σημαντικών προβλημάτων. Η πραγματικότητα είναι μία και πολύ απλή: Λύση μπορεί να βρεθεί μόνο με συνολικό πολιτικό αγώνα, είτε σε επίπεδο παιδείας είτε οπουδήποτε αλλού.

Β. ΚΑΡΑΒΟΛΑΣ
Φυσικόςπηγή: rizospastis.gr

Tags: τράπεζα θεμάτωνΥπουργείο Παιδείας Tweet

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα