Το Λιοντάρι των Βαυαρών σμιλεύτηκε στο Ναύπλιο το 1840 - Ποια είναι η τραγική του ιστορία

Αυτή η πόλη φιλοξένησε πρώτη και τον βασιλιά Όθωνα όταν έφτασε στην Ελλάδα, στις 25 Ιανουαρίου 1833, όπου και παρέμεινε για τους επόμενους 11 μήνες, οπότε και μεταφέρθηκε η πρωτεύουσα στην Αθήνα.

Ωστόσο, δεν έλειψαν οι δυσκολίες για τον βασιλιά και τους ακόλουθους του.

Το μεσογειακό κλίμα και η υγρασία της περιοχής είχε ως αποτέλεσμα να εμφανιστούν αρκετά κρούσματα κοιλιακού τύφου και πολλοί Βαυαροί ακόλουθοι να χάσουν τη ζωή τους.

Έτσι,

λίγα χρόνια αργότερα, κατά παραγγελία του πατέρα του Όθωνα, του Λουδοβίκου Α', παραγγέλθηκε στον γλύπτη Κρίστιαν Ζίγκελ να φιλοτεχνήσει ένα γλυπτό στη μνήμη των θανόντων.

Ο Ζίγκελ σμίλευσε πάνω σε βράχο στο συνοικισμό Πρόνοια, ένα τεράστιο γλυπτό που είχε τη μορφή λιονταριού. Στη γερμανική επιγραφή που υπάρχει κάτω από το γλυπτό αναγράφεται:

«Οι αξιωματικοί και οι στρατιώτες της βασιλικής βαυαρικής μεραρχίας προς του συμπατριώτες τους. Ανηγέρθη από τον βασιλέα Λουδοβίκο Α’ της Βαυαρίας. Το εποίησε ο Χριστιανός Ερρίκος Ζίγκελ».

Φέρει ομοιότητες με το «λιοντάρι της Κέας», το αρχαίο γλυπτό που σμιλεύτηκε στο βράχο της χώρας του νησιού τον 6ο αιώνα π.Χ. και τον λέοντα της Λουκέρνης του Μπέρτελ Θορβάλντσεν....

Το Λιοντάρι των Βαυαρών:

Το Λιοντάρι της Λουκέρνης, προς τιμήν των Ελβετών Φρουρών που σφαγιάσθηκαν στις 10 Αυγούστου του 1792 στο Ανάκτορο του Κεραμεικού στο Παρίσι της Γαλλίας, κατά τη Γαλλική Επανάσταση.

ΝαύπλιοΛιοντάρι των ΒαυαρώνΛιοντάρι της ΛουκέρνηςγλυπτόΌθωνας
Keywords
Τυχαία Θέματα