Τι ειπώθηκε στη συνάντηση του ΔΣ του Συλλόγου ΠΕ "Ελλη Αλεξίου" με τη Διευθύντρια Εκπαίδευσης Γ Αθήνας

ΔΕΛΤΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ Νο 2

του αιρετού Γιώργου Χρόνη

εκλεγμένου με το ψηφοδέλτιο της

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ-

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ

Συνάντηση του Δ.Σ εκπαιδευτικών Π.Ε. < ΕΛΛΗ ΑΛΕΞΙΟΥ > με τη Διευθύντρια

Εκπαίδευσης Γ΄ Αθήνας

Φεβρουάριος 2015

Την Τρίτη 10-2-2015 έγινε συνάντηση των μελών του Δ.Σ. του συλλόγου εκπαιδευτικών Π.Ε.

< Έλλη Αλεξίου > με τη Διευθύντρια Εκπαίδευσης Γ΄ Αθήνας. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν επίσης ο Προϊστάμενος Εκπαιδευτικών Θεμάτων και ο Αιρετός ΠΥΣΠΕ Γ΄ Αθήνας Γιώργος Χρόνης.

Τα μέλη του Δ.Σ. έθεσαν προς συζήτηση τα παρακάτω θέματα:

Κενά εκπαιδευτικών( γενική αγωγή, ειδική αγωγή, παράλληλη στήριξη ).

Συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολικών μονάδων.

Κατάργηση σχολικών τμημάτων.

Μετακινήσεις εκπαιδευτικών.

Μόνιμοι διορισμοί και προσλήψεις αναπληρωτών.

Λειτουργία νηπιαγωγείων όταν απουσιάζουν νηπιαγωγοί.

Συνεχείς αναπροσαρμογές προγραμμάτων.

2η ξένη γλώσσα.

Αριθμός μαθητών ανά τμήμα.

Αν υπάρχει ενημέρωσή της από τη νέα ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας για την επίλυση των προβλημάτων.

Ως αιρετός έθεσα τα παρακάτω ζητήματα:

Όσον αφορά τα κενά γνωρίζουμε ότι στο τέλος κάθε εβδομάδας οι Διευθύνσεις στέλνουν στην Περιφερειακή Διεύθυνση τα κενά η οποία με τη σειρά της τα στέλνει στο Υπουργείο Παιδείας. Το υπουργείο τα γνωστοποιεί στο Υπουργείο Οικονομικών ζητώντας τις ανάλογες πιστώσεις για να καλυφτούν τα κενά. Γνωρίζουμε επίσης ότι τα τελευταία χρόνια η προηγούμενη κυβέρνηση εφάρμοσε μνημονιακή πολιτική στον χώρο της εκπαίδευσης με αποτέλεσμα τα σχολεία να υπολειτουργούν. Φέτος τη χρονική περίοδο που μιλάμε τα κενά είναι λιγότερα σε σχέση με προηγούμενα χρόνια( ίσως και λόγω των βουλευτικών εκλογών ). Δεν παύουν όμως να υπάρχουν. Με την αλλαγή της κυβέρνησης περιμένουμε μια διαφορετική πολιτική στο θέμα αυτό. Δημιουργεί εύλογη απορία και ανησυχία το γεγονός ότι ενώ η νέα ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας γνωρίζει τα κενά δεν τα δημοσιοποιεί. Έχουμε ακούσει τον νέο Πρωθυπουργό αλλά και τους αρμόδιους υπουργούς παιδείας να μιλούν για στόχους και πολιτικές χωρίς όμως να διευκρινίζουν τι πρόκειται να γίνει με τα φετινά κενά. Άρα καλές είναι οι συναντήσεις με τα στελέχη της εκπαίδευσης αλλά αυτό που προέχει είναι ο σχεδιασμός της πολιτικής που θα ακολουθήσει το υπουργείο και η νέα κυβέρνηση στην κάλυψη των τωρινών κενών. Για αυτό επιβάλλεται παράσταση διαμαρτυρίας όλων των συλλόγων της Αττικής στο Υπουργείο Παιδείας και στο Υπουργείο Οικονομικών για να υπάρξουν οι ανάλογες δεσμεύσεις από τους αρμόδιους φορείς.

Όσον αφορά τις συγχωνεύσεις για να αποφύγουμε τις περσινές τραγελαφικές καταστάσεις όπου ανακοινώνονταν συγχωνεύσεις σχολείων και ύστερα ανακαλούντο προκαλώντας αναστάτωση σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, οφείλει το υπουργείο να επανεξετάσει το σχετικό θέμα. Μπορεί η διαδικασία να προβλέπει εισήγηση των Διευθυντών Εκπαίδευσης, έγκριση από ΔΕΠ και δημοτικά συμβούλια, τελική εισήγηση Περιφερειακών Διευθυντών αλλά την τελική απόφαση παίρνει ο Υπουργός Παιδείας. Και έτσι όμως είναι σημαντικό να μην υπάρξουν θετικές εισηγήσεις από Διευθυντές Εκπαίδευσης.

Όσον αφορά τον αριθμό των μαθητών ανά τμήμα το Περιστέρι δεν αντιμετωπίζει έντονο πρόβλημα καθώς μόνο ένα τμήμα έχει 26 μαθητές και 11 τμήματα 25 μαθητές. Το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν η Πετρούπολη και το Ίλιον( 49 τμήματα με πάνω από 25 μαθητές ) και το Χαϊδάρι με 6 τμήματα με πάνω από 25 μαθητές. Οφείλουν οι αρμόδιοι φορείς να εξετάσουν το θέμα προτείνοντας ανεγέρσεις νέων σχολικών μονάδων και αλλαγές ορίων για τις εγγραφές των μαθητών, καθώς αν συνεχιστεί το φαινόμενο τα επόμενα χρόνια θα ξαναγυρίσουμε σε βάρδιες.

Τέλος για το παρουσιολόγιο τόνισα ότι είναι παράνομο Διευθυντές σχολικών μονάδων να υποχρεώνουν εκπαιδευτικούς να υπογράφουν σε βιβλία ή έντυπα παρουσιών από τη στιγμή που δεν έχει νομικά διευκρινιστεί πώς θα σημειώνονται οι παρουσίες. Ευθύνες δεν έχουν μόνο οι Διευθυντές αλλά και οι εκπαιδευτικοί που υπογράφουν.

Στα παραπάνω οι αρμόδιοι απάντησαν τα εξής:

Δεν υπάρχουν εκπαιδευτικοί διαθέσιμοι για να καλύψουν τα κενά που δημιουργούνται. Το πρόβλημα παρατηρείται τα 2 τελευταία χρόνια με την τακτική της Περιφερειακής Διεύθυνσης να μην αφήνει στη Διάθεση της Γ΄ Αθήνας εκπαιδευτικούς για να αναπληρώνουν τα κενά όπως συνέβαινε στο παρελθόν, αλλά τους μετακινεί υποχρεωτικά σε άλλες Διευθύνσεις. Η Διεύθυνση ενημερώνει για τα κενά αλλά δε γίνονται προσλήψεις.

Δεν υπάρχει καμιά ενημέρωση από το υπουργείο για το τι πρόκειται να γίνει στο μέλλον.

Για το παρουσιολόγιο ισχύουν οι νόμοι όπως απορρέουν από το καθηκοντολόγιο.

Η Διεύθυνση δεν πρόκειται να εισηγηθεί καμιά κατάργηση ή συγχώνευση. Θα εισηγηθεί επιπλέον- αν υπάρχει τρόπος- να μην γίνει ανάκληση της ακύρωσης της συγχώνευσης του 13ου και του 33ου Δημοτικών σχολείων Περιστερίου. Άλλωστε ούτε και πέρσι υπήρξαν σχετικές προτάσεις από τη Διεύθυνση.

Υπάρχει προβληματισμός για το 28ο Δημοτικό Σχολείο Περιστερίου καθώς υπάρχει έγγραφο του συλλόγου διδασκόντων και του συλλόγου γονέων για την κατάσταση του κτιρίου. Σκεφτόμαστε να απευθυνθούμε στην Πολεοδομία.

ΧΡΟΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Αιρετός εκπρόσωπος στο ΠΥΣΠΕ Γ ΑΘΗΝΑΣ

εκλεγμένος με το ψηφοδέλτιο της

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ

(ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ)

Τηλ. 6972363653

e-mail: [email protected]

Σελίδα στο Facebook: Αιρετός ΠΥΣΠΕ Γ Αθήνας Γιώργος Χρόνης

Αναπληρωματικός: ΤΣΟΥΚΑΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

Τηλ. 6934197300

Tags: Γιώργος ΧρόνηςαιρετόςΠΥΣΠΕ Γ Αθήνας
Keywords
Τυχαία Θέματα