Τελικά πόσο «υπέρογκες» είναι οι αμοιβές των Δημοσίων Υπαλλήλων; Αναλυτικό διάγραμμα

Η συζήτηση γύρω από τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων και τις μηνιαίες αποδοχές τους άνοιξε επιθετικά την περίοδο του πρώτου Μνημονίου, το μακρινό 2010, για να αποτελέσει έκτοτε ιδεολογικό «πολιορκητικό κριό» των κυβερνήσεων που ακολούθησαν για τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων, τις απολύσεις, το κλείσιμο δομών και την εκχώρηση ολόκληρων τομέων του Δημοσίου στον ιδιωτικό τομέα.

Ακόμα και σήμερα, επτά χρόνια και... τρία μνημόνια μετά, οι δημόσιοι υπάλληλοι εξακολουθούν να δέχονται επιθέσεις, εμφανιζόμενοι είτε

ως υπεράριθμοι είτε ως υψηλόμισθοι.

Η αλήθεια βέβαια είναι εντελώς διαφορετική. Στον Δημόσιο Τομέα έχει διαμορφωθεί ένα ολόκληρο στρώμα εργαζομένων που δουλεύουν με τις πιο ελαστικές σχέσεις εργασίας, με πεντάμηνες συμβάσεις ή άλλου είδους μη μόνιμες και «ευέλικτες» εργασιακές σχέσεις.

Ακόμα όμως και οι δημόσιοι υπάλληλοι που εργάζονται με σταθερές σχέσεις εργασίας είδαν τα τελευταία χρόνια το εισόδημά τους να εξανεμίζεται. Ως αποτέλεσμα, πλέον το 22% των εργαζομένων στο Δημόσιο εισπράττει καθαρά από 900 έως 1000 ευρώ, μισθοί που σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να χαρακτηριστούν... προνομιακοί.

Δείτε στο διάγραμμα που ακολουθεί, με βάση στοιχεία της ΑΔΕΔΥ, την κλίμακα των μισθών στον δημόσιο τομέα.

δημόσιοι υπάλληλοιαμοιβέςΑΔΕΔΥπίνακας
Keywords
Τυχαία Θέματα