Συζητιέται σε όλο τον κόσμο το Χριστουγεννιάτικο δένδρο των Ιωάννινα

Οι υπεύθυνοι του δήμου εξήγησαν ότι επέλεξαν να ξεφύγουν από τον κλασσικό στολισμό, επιλέγοντας ένα δέντρο εμπνευσμένο από τον πύργο του Tatlin.

Ο πύργος του Τάτλιν προσδοκούσε να αποτελέσει το αντίπαλο δέος στον πύργο του Αϊφελ και αν ολοκληρωνόταν θα έφτανε τα 400 μέτρα ύψος και θα αποτελούσε τη μεγαλύτερη γλυπτική σύνθεση που σχεδιάστηκε ποτέ.

Πριν από λίγες ημέρες το δέντρο των φοιτητών της Σχολής Καλών Τεχνών, βρήκε τη θέση του στην κεντρική πλατεία της πόλης προκαλώντας πλήθος σχολίων.

Αυτοί που μπήκαν στον κόπο να τα καταθέσουν στα social media

ήταν κατά βάση αρνητικοί.

Από την πλευρά του, ο κοσμήτορας της σχολής Ξενοφών Μπήτσικας σημειώνει: «Προσεγγίσαμε την πρόσκληση με μια καλλιτεχνική πρόταση στην πλατεία των Ιωαννίνων και συγκεκριμένα την καλλιτεχνική ερμηνεία μιας πολύ σημαντικής φόρμας στην ιστορία της τέχνης του 20ού αι., όπως είναι πύργος του Τάτλιν. Η αναφορά σε ένα έργο τέχνης του παρελθόντος και η επανερμηνεία του αποτελεί συνήθη τακτική στην τέχνη. Η μετάπλαση δεν στοχεύει στην αντιγραφή και τη στείρα επανάληψη, αλλά να προσθέσει μια διαφορετική ερμηνεία ή να αντιπαραβάλει ένα διαφορετικό σύστημα αναπαράστασης, σύμφωνα με το διαφορετικό πλαίσιο στο οποίο παράγεται. Η αρχική πρόθεση του Τάτλιν για τη δημιουργία αυτής της φόρμας-σπείρας ήταν το εγκώμιο στο μεγαλείο του ανθρώπινου πνεύματος και στην εξέλιξη και ανέλιξη του ανθρώπου. Πρόθεση της σχολής ήταν να επικαιροποιηθεί το εγκώμιο στο ανθρώπινο πνεύμα, παράγοντας αυτή τη φόρμα με υλικά καθημερινά και επαναχρησιμοποιήσιμα, στη λογική των παιχνιδιών meccano, που με λίγους τύπους τεμαχίων μπορεί κανείς να κατασκευάσει διαφορετικές φόρμες».

Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στηρίζει την επιλογή του δήμου Ιωαννιτών να προχωρήσει στην τοποθέτηση του συγκεκριμένου δέντρου και σε ανακοίνωσή του παραπέμπει στην Τρίτη Διεθνή του Ρώσου πρωτοπόρου καλλιτέχνη Vladimir Tatlin.

H ανακοίνωση

«Το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης παρακολούθησε με μεγάλο ενδιαφέρον μέσω των δημοσιευμάτων Τύπου και κοινωνικής δικτύωσης την υπόθεση του χριστουγεννιάτικου δέντρου στον δήμο Ιωαννίνων, που αποτελεί άμεση αναφορά στο Μνημείο στην Τρίτη Διεθνή του Ρώσου πρωτοπόρου καλλιτέχνη Vladimir Tatlin (1919).
Χαιρετίζουμε το γεγονός αυτό για πολλούς λόγους:

- Επειδή θεωρούμε ότι είναι θαρραλέα η απόφαση να χρησιμοποιηθεί εναλλακτική αισθητική για τον στολισμό δημοσίου χώρου για παραδοσιακό εορτασμό.

- Επειδή, διαχειριζόμενοι την συλλογή Κωστάκη, την σημαντικότερη συλλογή έργων ρωσικής πρωτοπορίας στον κόσμο, διαπιστώνουμε με χαρά ότι οι νέοι καλλιτέχνες αντλούν ουσιαστικά στοιχεία έμπνευσης από αυτή την μοναδική για τις ρηξικέλευθες καλλιτεχνικές προτάσεις της αισθητική περίοδο του 20ού αιώνα.

- Επειδή πιστεύουμε στην δημιουργική συνέργεια των τοπικών αρχών με τους εκπαιδευτικούς και πολιτιστικούς Οργανισμούς και τις καλλιτεχνικές ομάδες.

- Επειδή εκφράζουμε την πεποίθηση πως μέσα από την πράξη αυτή θα βγει κερδισμένος ο δύσκολος διάλογος με την κοινωνία για την εικόνα και τη χρήση του δημοσίου χώρου και παράλληλα θα εξελιχθεί ουσιαστικότερα η προσπάθεια των φοιτητών των Σχολών Καλών Τεχνών να συνδιαλεχθούν με έργα όπως ο Πύργος του Tatlin που για την καινοτόμα αισθητική, τεχνική, φιλοσοφική και λειτουργική αξία του αποτελεί σήμερα μοναδικό κεφάλαιο στην παγκόσμια ιστορία της τέχνης».

Ιωάννινα
Keywords
Τυχαία Θέματα