Συνέντευξη με τον Πρ. Παπαστράτη για τις αλλαγές στα Πανεπιστήμια

Tweet Κατηγορία: Ανακοινώσεις

Ο καθηγητής πολιτικής επιστήμης και ιστορίας  του Παντείου πανεπιστημίου κ. Προκόπης Παπαστράτης,  σε μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση για τις μεταρρυθμίσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση στο alfavita.gr.  Συγχωνεύσεις, Καλλικράτης στην Παιδεία, υποχρηματοδότηση, αποτελούν τα αίτια που απειλούν να διαλύσουν  την Παιδεία  το αμέσως  επόμενο διάστημα.

Σχέδιο «Αθηνά»

Αναφερόμενος  στο σχέδιο «Αθηνά» για τα Πανεπιστήμια, μας λέει ότι η εντολή  του υπουργείου είναι ότι μέχρι την 1η του Δεκέμβρη τα πανεπιστήμια πρέπει να καταθέσουν τις προτάσεις  τους , οι οποίες δεν θα έχουν καμία αποτελεσματικότητα.

Συγκεκριμένα: 

Προκόπης Παπαστράτης (Π.Π.) «Η πρόταση που θα καταθέσει η σύγκλητος και τα εσωτερικά μέλη του επιστημονικού συμβουλίου του Παντείου, τα οποία έχουν εκλεγεί αλλά δεν έχουν εκλεγεί εξωτερικά , θα έχουν συμβουλευτικό ρόλο. Η πρόταση που θα εκφράσει η Α.Δ.Ι.Π., η οποία έχει πρόεδρο αλλά δεν έχει μέλη διοικητικού συμβουλίου και είναι κάπου στο διάστημα, ψάχνοντας να βρει το ρόλο της, θα έχει και αυτή συμβουλευτικό ρόλο. Επομένως  όλοι θα συμβουλεύουν και ο υπουργός θα αποφασίζει χωρίς να ρωτήσει κανένα».

Στο Πάντειο το σενάριο το οποίο αρχικά είχε διατυπωθεί,  ήταν η ενσωμάτωσή του στο Πανεπιστήμιο Αθηνών ως  μία σχολή. Η πρόταση που ετοιμάζει η σύγκλητος του Παντείου είναι  η ενοποίηση κάποιων τμημάτων  ώστε να μπορεί να υφίσταται το Πάντειο ως ανεξάρτητο πανεπιστήμιο.

Π.Π.  «Αυτό που αγνοούν οι ίδιοι ηθελημένα είναι ότι δημιούργησαν ένα σωρό τμήματα και πανεπιστήμια για καθαρά πελατειακούς σκοπούς» .

Μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία…

Π.Π.  «Μια κραυγαλέα περίπτωση είναι το τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών σπουδών στο πανεπιστήμιο Θράκης που ιδρύθηκε πριν τρία χρόνια και αποτελεί την εκλογική περιφέρεια του πρώην υπουργού Παιδείας Ευριπίδη Στυλιανίδη. Τη συγκεκριμένη περίοδο που ήμουν πρόεδρος του τμήματος Πολιτικής  Επιστήμης και Ιστορίας δέχτηκα μια εντολή να γνωμοδοτήσω ως πρόεδρος και αντίστοιχα στον κ. Λυριτζή που ήταν πρόεδρος του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημοσίου Δικαίου του πανεπιστημίου Αθηνών ν, για το κατά πόσο αυτό το τμήμα που ιδρύθηκε είναι βιώσιμο και αν πρέπει να παραμείνει. Το ερώτημα αυτό το έβαζαν τότε άλλοι Πρυτάνεις, προς το υπουργείο Παιδείας. Μιλώντας  με τον αρμόδιο υπάλληλο του υπουργείου γίνεται σαφές από τη μεριά του,  ότι το συγκεκριμένο τμήμα δεν στέκει, δηλαδή είναι αρνητική η προδιάθεση του  υπουργείου.

Κάνοντας μια έρευνα σε σχέση με το τμήμα ανακάλυψα ότι έχει 7 διδάσκοντες 407 και ότι έχει 60 μαθήματα εκ των οποίων τα 30 νομικού περιεχομένου επειδή είχε προέλθει από τη νομική σχολή του Δημοκρίτειου, αφήνοντας το τμήμα χωρίς διδακτικό προσωπικό και με ένα πρόγραμμα σπουδών διαφορετικό από αυτό που θα έπρε

Keywords
Τυχαία Θέματα