Σύλλογος ΠΕ Ρεθύμνου: Συνάντηση με το επιτελείο και τους υποψήφιους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ρεθύμνου

Θέμα: «Συνάντηση του ΔΣ του Συλλόγου μας με το επιτελείο και τους υποψήφιους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ρεθύμνου»

Πραγματοποιήθηκε σήμερα 15/01/2015 η προγραμματισμένη συνάντηση του ΔΣ του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου με το επιτελείο και τους υποψηφίους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ρεθύμνου. Ως Διοικητικό Συμβούλιο θέσαμε τα ζητήματα που αφορούν την εκπαιδευτική κοινότητα και το δημόσιο σχολείο.

Συγκεκριμένα θέσαμε τα παρακάτω αιτήματα:

Κατάργηση του Ν.4024/2011
και Π.Δ.153/2013 σχετικά με την αξιολόγησης.Κατάργηση των νόμων (ειδικά του Ν.4057/2012) για το πειθαρχικό δίκαιο.Κατάργηση του ΠΔ για τις υποχρεωτικές μεταθέσεις.Αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 5% του ΑΕΠ, από το 2% που έχει φτάσει στον προϋπολογισμό του 2015.Θέσπιση δίχρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης στο Νηπιαγωγείο.Κατάργηση των ελαστικών μορφών εργασίας (να υπάρχουν μόνο αναπληρωτές πλήρους ωραρίου) και άμεσους διορισμούς στην εκπαίδευση.Άνοιγμα του πίνακα της προϋπηρεσίας των αναπληρωτών και ενημέρωσή του για την περίοδο 2010-2014.Κατοχύρωση διδακτικού ωραρίου των νηπιαγωγών και αντίστοιχη ελάφρυνση των προϊσταμένων Νηπιαγωγείων (όπως γίνεται και στα Δημοτικά) από διδακτικά καθήκοντα.Αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης στην εκπαίδευση (με νέο θεσμικό πλαίσιο επιλογής στελεχών) με μορφή που να διαμορφώνει ένα δημοκρατικό πλαίσιο εφαρμογής της εκπαιδευτικής πολιτικής.Θεσμοθέτηση νέας μορφής επιμόρφωσης (περιοδικής -εκτός της ενδοσχολικής) στους εκπαιδευτικούςΕξορθολογισμός της ύλης και επανασχεδιασμός των αναλυτικών προγραμμάτων σπουδών.Ενίσχυση της εκπροσώπησης των εργαζομένων στα υπηρεσιακά συμβούλια (τα ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ με αυξημένες αρμοδιότητες και αποφασιστικό ρόλο).Επανίδρυση των σχολείων που συγχωνεύθηκαν με άδικο τρόπο δηλ. σχολεία που έκλεισαν ενάντια στη γνώμη της τοπικής κοινωνίας και τις αντικειμενικές εκπαιδευτικές αναγκαιότητες.Επαναπροσδιορισμός του ρόλου του σχολικού συμβούλου, καμία σύνδεσή του με την αξιολόγηση (σκέψεις για προοπτική αντικατάστασης του θεσμού με άλλον).

Οι υποψήφιοι βουλευτές από την πλευρά τους εξέφρασαν τη σύγκλιση τους με τα αιτήματα του εκπαιδευτικού κλάδου. Ενημέρωσαν το Δ.Σ πως μια κυβέρνηση της Αριστεράς δεσμεύεται να ακυρώσει σταδιακά τη λιτότητα στην εκπαίδευση με αύξηση του κρατικού προϋπολογισμού για την παιδεία και επαναπροσανατολισμό του ΕΣΠΑ. Η αντιμετώπιση των εκπαιδευτικών κενών θα γίνει με 7.000 μόνιμους διορισμούς για το σχολικό έτος 2015-2016, προσλήψεις αναπληρωτών πλήρους ωραρίου και κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας στην εκπαίδευση. Επιπλέον, θα καταργηθούν οι νόμοι της αξιολόγησης και να ξεκινήσει εκ του μηδενός ο διάλογος με την εκπαιδευτική κοινότητα για ένα νέο θεσμικό πλαίσιο αξιολόγησης, η οποία δεν θα συνδέεται με απολύσεις και βαθμολογικές εξελίξεις. Θα καταργήσει το πειθαρχικό δίκαιο. Η κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. θα στηρίξει τον εκπαιδευτικό με θέσπιση τακτικής επιμόρφωσης του και την αναβάθμιση των προγραμμάτων σπουδών των ΠΤΔΕ και ΠΤΠΕ. Τέλος, θα ανοίξει ένας ευρύς διάλογος για την αναμόρφωση του Αναλυτικού Προγράμματος, με στόχο τη μείωση της ύλης, ώστε να είναι δυνατή η καλλιέργεια της κριτικής σκέψης.

Οι υποψήφιοι βουλευτές σημείωσαν πως τα μέτρα μιας κυβέρνησης της Αριστεράς στοχεύουν στο να πάρουν τα σχολεία και οι εκπαιδευτικοί μία ανάσα από το ασφυκτικό πλαίσιο που δημιούργησαν οι μνημονιακές πολιτικές, ώστε να μπορέσει αργότερα να σχεδιαστεί μία δημοκρατική, εκπαιδευτική μεταρρύθμιση.

Κατόπιν των παραπάνω θεωρούμε αναγκαία τη συνεχή και ενεργή συμμετοχή των συναδέλφων μας στην ενίσχυση του εκπαιδευτικού κινήματος και στις διεκδικήσεις που θα ακολουθήσουν.

Για το Δ.Σ. του Συλλόγου

Ο Πρόεδρος O Γεν. Γραμματέας

Γιώργος Τρούλης Γιώργος Σαϊτάκης

Σύλλογος Εκπ/κων Ρέθυμνο 15/01/2015

Α/θμιας Εκπ/σης Ν. Ρεθύμνης Αριθ. Πρωτ: 1

Καστρινογιαννάκη 43

Τηλ./Fax: 28310-22612 Προς:

http://www.seperet.gr -Όλα τα μέλη του Συλλόγου μας

e-mail: [email protected]

Πληροφορίες: Γιώργος Τρούλης Κοινοποίηση:

Τηλ: 6936841955 -ΔΟΕ -ΜΜΕ

Tags: Σύλλογος ΠΕ ΡεθύμνουΣΥΡΙΖΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα