Σύλλογος ΠΕ Ν. Ροδόπης "οι τρεις ιεράρχες": Ενημέρωση για την αξιολόγηση

Κομοτηνή 10-10-2014

Αρ. Πρωτ.: 207

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. Ν. ΡΟΔΟΠΗΣ

«ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ »

Φιλ. Εταιρείας & Χαρ. Τρικούπη 69100 – Κομοτηνή

ΤΗΛ. & FAX 25310-22462

[email protected]

Προς: Μέλη Συλλόγου

Ενημερωτικό 22

Συναδέλφισσες-συνάδελφοι,

Το Υπουργείο Παιδείας αντεπιτίθεται

στην αντίσταση των εκπαιδευτικών ξεκινώντας από τώρα, για να ολοκληρώσει μέσα στο 2014: την αξιολόγηση των διευθυντών των σχολείων, το στήσιμο σε κάθε ΠΥΣΠΕ 5μελών επιτροπών εξωτερικών αξιολογητών-ράμπο για την αξιολόγηση σχολείων και εκπαιδευτικών, την άμεση δρομολόγηση της αυτοαξιολόγησης της σχολικής μονάδας για το σχολικό έτος 2014-15 (όπου ζητούνται να αναρτηθούν στο παρατηρητήριο της ΑΕΕ σχέδια δράσης και προγραμματισμός της σχολικής μονάδας-νέες ομάδες εργασίας κλπ), την εκ νέου κλήση σε εξ αποστάσεως επιμόρφωση μερίδας διευθυντών που αρνήθηκαν τη συμμετοχή τους το καλοκαίρι,… ώστε να περάσει από το 2015 στον κύριο και αποκλειστικό στόχο της, που είναι η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών.

Διαρρέει, μάλιστα, ψεύδη μέσω των σχολικών συμβούλων πως επίκειται κατάργηση των ποσοστώσεων και σχεδιάζει σε πρώτη φάση την εθελοντική συμμετοχή των συναδέλφων στην αξιολόγηση στοχεύοντας να διασπάσει τους εκπαιδευτικούς με το απατηλό δέλεαρ της μισθολογικής εξέλιξης. Ακριβώς αυτό είναι και ο δούρειος ίππος για τη διάσπαση της ενότητας του κλάδου ενάντια στην αξιολόγηση και για αυτό πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή και κανείς συνάδελφος να μη συμμετάσχει εθελοντικά. Και ας μην τρέφουμε αυταπάτες ότι μπορεί και να έχουμε όφελος και εξέλιξη μέσω της αξιολόγησης.

Τα δείγματα της «καλής» όπως μας την παρουσίαζαν αυτοαξιολόγησης και αξιολόγησης, τα έχουμε ήδη προσλάβει και την προηγούμενη σχολική χρονιά και τη φετινή. Έχουμε φαινόμενο σχολικής συμβούλου που ζητούσε να αναγράφεται το όνομα της στα πρακτικά των συλλόγων διδασκόντων για τη συγκρότηση των ομάδων, τη στιγμή που η θέση του κλάδου ήταν να μη συγκροτηθούν καν. Έχουμε σεμινάρια επί πληρωμή που προωθούνται με ηλεκτρονική αλληλογραφία στα σχολεία και μάλιστα αυτοδιαφημίζονται ως μοριοδοτούμενα, τη στιγμή που πάγιο αίτημά μας είναι η επιμόρφωση για όλους. Η λίστα είναι ατελείωτη, αλλά το τελευταίο χρονικά φαινόμενο που μας έχει μεταφερθεί είναι αυτό σχολικής συμβούλου που καλεί επιτακτικά τους εκπαιδευτικούς - κατόπιν προφορικής σύστασης και μόνο - να προβούν στην καταγραφή ωριαίου, τριμηνιαίου και ετήσιου προγραμματισμού διδακτέας ύλης για όλες τις τάξεις και για κάθε γνωστικό αντικείμενο! Δε θα ζητήσει - σύμφωνα με τα λεγόμενά της - από τους εκπαιδευτικούς να της παραδώσουν τον προγραμματισμό, πλην όμως υπογραμμίζει ότι από τον Φεβρουάριο ξεκινά η αξιολόγηση, στην οποία ο προγραμματισμός θα μοριοδοτηθεί!

Τονίζουμε πως δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο που να δικαιολογεί την παραπάνω "πρωτοβουλία" εκ μέρους των σχολικών συμβούλων. Ο προγραμματισμός της διδακτέας ύλης γίνεται από τους εκπαιδευτικούς σε ατομική βάση, δεν κοινοποιείται και φυσικά δε λειτουργεί ως μέσο ελέγχου και επιβολής.
Συντίθεται έτσι μια προφανής προσπάθεια δημιουργίας κλίματος ανασφάλειας και εκφοβισμού εν όψει της «επικείμενης» αξιολόγησης των εκπαιδευτικών.

Το πόσο «επικείμενη» είναι, βέβαια θα το δούμε στον αγώνα για την αποτροπή της. Σημαντικοί σταθμοί σε αυτόν τον αγώνα την περσινή χρονιά ήταν η συλλογή υπογραφών εναντίωσης στην αξιολόγηση από το 95% των συναδέλφων, η καθολική άρνηση των συλλόγων διδασκόντων για την εθελοντική συμμετοχή στην αυτοαξιολόγηση και τα μαζικά μπλόκα των συναδέλφων απέναντι στα σεμινάρια της ντροπής των σχολικών συμβούλων και των διευθυντών.

Η αντίστασή μας υποχρέωσε την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ να προχωρήσει μέσα στο καλοκαίρι σε κινήσεις – παρωδία: «επιμόρφωσε» εξ αποστάσεως τους διευθυντές μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (αν και εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι στο νομό μας ελάχιστοι ήταν αυτοί που τελικά δεν επιμορφώθηκαν), ενώ προχώρησε σε αξιολόγηση-εξπρές των σχολικών συμβούλων και των «πρωτοκλασσάτων» στελεχών εκπαίδευσης τον Αύγουστο , όπου όλοι (!!) «αρίστευσαν» πανηγυρικά.

Η μάχη ενάντια στην αξιολόγηση, στην οποία ο σύλλογος μας έδωσε το δυναμικό του «παρόν» όλη την προηγούμενη χρονιά, δεν έχει τελειώσει και φυσικά δεν έχουμε παραιτηθεί από αυτήν.

Για το λόγο αυτόν, το Δ.Σ. του συλλόγου καλεί όλα τα μέλη του να απέχουν από τις διαδικασίες της αξιολόγησης και αυτοαξιόλογησης. Να επιδείξουν και πάλι συσπείρωση κι ενότητα για να χαράξουμε συλλογικό αγώνα απέναντι στη βαρβαρότητα που ετοιμάζουν για κάθε εκπαιδευτικό, για κάθε σχολείο. Συνεχίζουμε να μπλοκάρουμε με συντονισμένη δράση όλα τα μονοπάτια που οδηγούν στην εφαρμογή της αξιολόγησης. Συμμετέχουμε στην απεργία-αποχή που έχει κηρύξει η Δ.Ο.Ε.. Πιο συγκεκριμένα καλεί:

· Τους συλλόγους διδασκόντων να μη δρομολογήσουν τις διαδικασίες, τις εκθέσεις και τα «σχέδια δράσης» της αυτοαξιολόγησης.

· Τους συναδέλφους να μη δηλώσουν εθελοντική συμμετοχή στη διαδικασία της προσωπικής αξιολόγησης, να μη διασπάσουν το εκπαιδευτικό μέτωπο, να μην παραπλανηθούν από την απατηλό κίνητρο της μισθολογικής ανέλιξης,

· Τους συναδέλφους διευθυντές να μην υποβάλουν φακέλους για την αξιολόγησή τους, να μη δρομολογήσουν την αυτοαξιολόγηση του 2014-2015, τα σχέδια δράσης και τις αναρτήσεις στο παρατηρητήριο της ΑΕΕ., να μην υποκύψουν στις απειλές και στο κλίμα τρόμου που δημιουργείται σε βάρος τους αλλά να συνεχίσουν να αντιστέκονται μέσα από τις αποφάσεις της Δ.Ο.Ε. και των Συλλόγων. Να αρνηθούν την ανάρτηση προγραμματισμού εκπαιδευτικού έργου και σχεδίων εργασίας στο παρατηρητήριο και να μην υποκύψουν στις πιέσεις για αλλαγή των εκθέσεων της προηγούμενης χρονιάς

· Όλους τους συναδέλφους να συμμετέχουν στην απεργία-αποχή που κήρυξε η ΔΟΕ από 25 Σεπτεμβρίου και την αποχή από κάθε διαδικασία αξιολόγησης και αυτοαξιολόγησης και κάθε διαδικασία αξιολόγησης του εκπαιδευτικού έργου που πραγματοποιείται σε υλοποίηση του σχετικού νομοθετικού πλαισίου (ν. 4024/11, ν. 4142/13, ΠΔ 152/13, ν. 3848/10, ν. 3679/10)…»

· Επομένως, όποτε καλούμαστε να συμμετέχουμε σε οποιαδήποτε διαδικασία αξιολόγησης-αυτοαξιολόγησης μπορούμε να δηλώσουμε ότι συμμετέχουμε στην απεργία – αποχή της ΔΟΕ και ΑΠΕΧΟΥΜΕ από κάθε αξιολογική διαδικασία.

· Καλούμε άμεσα το Σύλλογο για κάθε διευκρίνιση, ενημέρωση, για κάθε πίεση ή παράτυπη εντολή δεχτούμε.

· Να μην εκδηλώσει κανείς ενδιαφέρον για τη στελέχωση των 5μελών επιτροπών ανά νομό, ως παραρτήματα της ΑΔΠΠΔΕ (Αρχής Διασφάλισης Ποιότητας της Εκπαίδευσης).

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Η Πρόεδρος

Βενετοπούλου Παναγιώτηα

Ο Γ.Γραμματέας

Κοσκερίδης Σάββας

Tags: αξιολόγησηΣύλλογος ΠΕ Ν. Ροδόπης Tweet

View the discussion thread.

Keywords
αξιολογηση, ενημερωση, υπουργείο παιδείας, κομοτηνη, τηλ, fax, σχολεια, αεε, συμμετοχή, ηλεκτρονική, καλοκαιρι, δραση, δοε, απεργια, διευκρίνιση, tweet, view, σταση εργασιας, απεργια υπα, απεργια 1 φεβρουαριου, απεργια 2 φεβρουαριου, απεργια 3 φεβρουαριου, απεργια 4 φεβρουαριου, απεργια 7 φεβρουαριου, απεργια 8 φεβρουαριου, απεργια 9 φεβρουαριου, απεργια 10 φεβρουαριου, απεργια 11 φεβρουαριου, απεργια 14 φεβρουαριου, απεργια 15 φεβρουαριου, απεργια 16 φεβρουαριου, απεργια 17 φεβρουαριου, απεργια 18 φεβρουαριου, απεργια 21 φεβρουαριου, απεργια 23 φεβρουαριου, απεργια 22 φεβρουαριου, απεργια 24 φεβρουαριου, απεργια 25 φεβρουαριου, απεργια 28 φεβρουαριου, κλειστα σχολεια, απεργια μμε, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, απεργια ταξι, Καλή Χρονιά, απεργια 26 σεπτεμβριου, αλλαγη ωρας 2012, ηλεκτρονική, δοε, ηγεσια, πιεση, πλαισιο, υπουργείο παιδείας, αεε, γινεται, διευκρίνιση, δοθει, δυναμικο, υπαρχει, εκθεσεις, εξελιξη, ετος, ζητουνται, κλιμα, λογο, ονομα, οφελος, ραμπο, σεμιναρια, συγκεκριμενα, συμμετοχή, σχεδια, σχολειο, υλοποιηση, φυσικα, χρονικα, εφαρμογη, fax, υπουργειο, κληση, ομαδες, tweet
Αναζητήσεις
πε ν ροδοπης
Τυχαία Θέματα