Συμπαραστάση στους εργαζόμενους της ΙΝΤΡΑΚΟΜ και στα Sprider Stores

Tweet

ΕΛΜΕ ΧΑΝΙΩΝ ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΝΟΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ 1ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΧΑΝΙΩΝΧΑΝΙΑ 73132 Τηλ 2821040928 Fax 2821058343Email: [email protected]://www.elme-chanion.gr/

Δηλώνουμε την συμπαράσταση μας στον αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση ΙΝΜΑΙΝΤ του ομίλου ΙΝΤΡΑΚΟΜ, για να μην περάσουν οι απολύσεις και οι νέες μειώσεις μισθών

που θέλει να επιβάλλει η εργοδοσία.

Καταγγέλλουμε την εργοδοσία της ΙΝΜΑΙΝΤ, για τις πιέσεις, τους εκβιασμούς, και τον εκφοβισμό των εργαζόμενων που εφάρμοσε, στην προσπάθεια της να σπάσει την μεγάλη συμμετοχή στην 48ωρη απεργία στις 9 και 10 Οκτώβρη, και την αποφασιστικότητα των εργαζόμενων να αντισταθούν στην εργοδοτική επίθεση.

Αποκορύφωση των εργοδοτικών πιέσεων ήταν η προσφυγή στα δικαστήρια για να κηρυχθεί παράνομη η απεργία. Η απόφαση του Πρωτοδικείου κήρυξε παράνομη την απεργία, θεωρώντας ότι επειδή η ΙΝΜΑΙΝΤ προσφέρει υπηρεσίες σε κοινωφελή ιδρύματα (π.χ. νοσοκομεία), θα πρέπει να ισχύσει η πρόβλεψη για προειδοποίηση απεργίας όπως σε ΔΕΚΟ, δηλ. να μεσολαβούν 4 ολόκληρες μέρες πριν την έναρξη της απεργίας. Αυτό παρά το γεγονός ότι στην ΙΝΜΑΙΝΤ μικρό μέρος του προσωπικού απασχολείται σε νοσοκομεία, ενώ κι εκεί οι υπογεγραμμένες συμβάσεις καλύπτουν όλες τις νόμιμες υποχρεώσεις. Η εργοδοσία αντί να δικαιώσει τα αιτήματα των εργαζομένων θεώρησε ότι μπορεί να τους αλυσοδέσει με την τρομοκρατία, αξιοποιώντας την απαράδεκτη απόφαση του δικαστηρίου και να τρομοκρατήσει τους απεργούς. Δεν μας ξενίζει η απόφαση του δικαστηρίου υπέρ της εργοδοσίας, που έρχεται να προστεθεί στη μακρά αλυσίδα παρόμοιων αποφάσεων οι οποίες δικαιώνουν την εργοδοτική πλευρά και εναρμονίζεται με την πολιτική της επιστράτευσης των απεργών που ακολουθεί συστηματικά η κυβέρνηση, αλλά δεν πρόκειται να σταματήσει τους εργαζόμενους στην προσπάθεια να υπερασπίσουμε τα δικαιώματα μας και την ίδια μας τη ζωή.

Οι αφοι Χατζηιωάννου ανακοίνωσαν την 1η Οκτώβρη το κλείσιμο της επιχείρησης Sprider Stores με το επιχείρημα ότι δεν τη χρηματοδοτούν πλέον οι τράπεζες. Έτσι αποφάσισαν να πετάξουν στο δρόμο οκτακόσιους εργαζόμενους, στους οποίους χρωστάνε μισθούς και αποζημιώσεις.

Οι εργαζόμενοι βρίσκονται καθημερινά έξω από τα καταστήματα περιφρουρώντας το εμπόρευμα για να μη το πάρουν τα αφεντικά, αφήνοντας τους 800 εργαζόμενους τελικά απλήρωτους.

Οι εργαζόμενοι δεν έχουν καμία εμπιστοσύνη στην εταιρία μια του τα προηγούμενα χρόνια είχε διαπρέψει στις αντεργατικές μεθοδεύσεις. Μέσα σε λίγα χρόνια έχει απολύσει πάνω από 1200 εργαζόμενους, συρρικνώνοντας το προσωπικό από 2000 εργαζόμενους σε μόλις 800, κλείνοντας δεκάδες καταστήματα. Πριν από ένα χρόνο είχε κάνει η εργοδοσία την προσπάθεια να επιβάλλει μισθούς των 470 ευρώ, και εισέπραξε την απεργιακή αντίδραση των εργαζόμενων.

Σήμερα προσπαθούν να ξεφορτωθούν τους εναπομείναντες εργαζόμενους τους μισούς, τις αποζημιώσεις και τα δικαιώματα τους, έχοντας «βάλει στη άκρη» δεκάδες εκατομμύρια από την υψηλή όλα τα προηγούμενα χρόνια. Γιατί όσο και να μιλάει η εργοδοσία για «δυσκολίες χρηματοδότησης από τις τράπεζες» και «οικονομική κρίση», κανένας δεν ξεχνάει τα 15 εκατομμύρια ευρώ καθαρά κέρδη κάθε χρόνο που παρουσίαζε η επιχείρηση για πολλά χρόνια και τα 110 καταστήματα της εταιρίας σε όλα τα Βαλκάνια.

Οι μνημονιακές κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων με τη βοήθεια και συνέργια ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ και την πολιτική που εφαρμόζουν, ψήφισαν νόμους που δίνουν το πράσινο φως σε κάθε εργοδότη για να μπορεί να πετάει στο δρόμο εκατοντάδες εργάτες, κλέβοντας τους μισθούς και τις αποζημιώσεις. Προχωράνε στην πλήρη διάλυση των εργατικών δικαιωμάτων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και αυτή την πολιτική πρέπει να ανατρέψουμε όλοι μαζί.

· Είμαστε στο πλευρό τους των εργαζόμενων στην ΙΝΜΑΙΝΤ και στα Sprider Stores, στον αγώνα που δίνουν για να κερδίσουν τους μισθούς, τις αποζημιώσεις τους, τη ζωή τους, ενάντια στην αντεργατική πολιτική της εργοδοσίας όσο και ενάντια στις δικαστικές παρεμβάσεις. Δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας και στηρίξουμε ηθικά και πολιτικά τον αγώνα που δίνουν μέχρι την τελική νίκη τους.

· Απαιτούμε από τα Εργατικά Κέντρα, τις Ομοσπονδίες, την ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ να πάρουν άμεσα πρωτοβουλίες για να συντονιστούν σε ένα κοινό αγώνα τους χιλιάδες εργαζόμενους που απολύονται και κλείνουν οι επιχειρήσεις που εργάζονται, ή πέφτουν θύματα των κυβερνητικών αποφάσεων για διαθεσιμότητα-απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων.

· Στηρίζουμε πρωτοβουλία των συνδικάτων για να επιβάλλουμε να απαγορευτούν οι απολύσεις αυτήν τη περίοδο της κρίσης, και να δεσμεύονται τα περιουσιακά στοιχεία των εργοδοτών που προχωράνε σε μαζικές απολύσεις και κλεισίματα επιχειρήσεων.

Tags: ΕΛΜΕ Χανίων Tweet Share on

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα