ΕΛΜΕ Ικαρίας: Για το ωράριο των καθηγητών

Tweet

Το διάστημα αυτό καταφθάνουν συνεχώς στο Δ.Σ της ΕΛΜΕ, καταγγελίες συναδέλφων, περί μη τήρησης του ωραρίου σε ορισμένα σχολεία, όπως ορίζει ο Ν.1566.

Η ΕΛΜΕ είχε εκδώσει, το προηγούμενο διάστημα, σχετική ανακοίνωση, όπου αναφερόταν στο θέμα αυτό και καλούσε τους διευθυντές να μην παραβιάζουν το ωράριο των εκπαιδευτικών. Από ότι φαίνεται

όμως, εξακολουθούν αρκετοί Διευθυντές να μη συμμορφώνονται με το γράμμα και το πνεύμα του νόμου. Έτσι οι συνάδελφοι εξαναγκάζονται σε παραμονή στο σχολείο, χωρίς συγκεκριμένη εργασία, ενώ έχει τελειώσει το διδακτικό τους ωράριο και έχουν γίνει όσες εργασίες τους έχουν ανατεθεί. Επίσης η τυχόν αποχώρηση των εκπαιδευτικών πριν τις 2μμ χρεώνεται ως ευθύνη του αποχωρήσαντα εκπαιδευτικού, ενώ είναι γνωστό ότι δεν υπάρχει καμία παραβίαση του νόμου.

Θέτουμε επομένως τα παρακάτω ερωτήματα: Γιατί οι Διευθυντές αυτοί, επιμένουν στην μη τήρηση του συγκεκριμένου νόμου, ο οποίος είναι σαφής για το ωράριο των εκπαιδευτικών; Από πού αντλούν την επιμονή τους αυτή, να αυθαιρετούν παραβιάζοντας ένα από τα τελευταία δικαιώματα που απέμειναν στους εκπαιδευτικούς, που είναι το ωράριο. Γιατί τέλος πάντων αποδεικνύονται βασιλικότεροι του Βασιλέως; Γιατί διευκολύνουν και στρώνουν το έδαφος, για να περάσουν το ταχύτερο οι ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών; Δεν αναλογίζονται κάτω από ποιες συνθήκες καλούνται σήμερα οι εκπαιδευτικοί να ασκήσουν το ποικίλο επιστημονικό, παιδαγωγικό και διοικητικό έργο τους; Δεν αντιλαμβάνονται ότι οι εκπαιδευτικοί είναι η ψύχη του σχολείου και του εκπαιδευτικού έργου, άρα δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται σαν μηχανάκια για όλες τις δουλειές;

Γιατί συμπεριφέρνονται περισσότερο ως διοικητικοί υπάλληλοι και όχι ως εκπαιδευτικοί που ξέρουν πολύ καλά τις ιδιομορφίες του εκπαιδευτικού επαγγέλματος; Πολύωρες σχολικές εργασίες στο σπίτι και ανύπαρκτη υποδομή για προετοιμασία στο χώρο του σχολείου! Σε προηγούμενη ανακοίνωσή μας είχαμε αναφέρει ότι, σε επίσκεψη του Δ.Σ της ΕΛΜΕ στην Δ/νση, ο κ. Προϊστάμενος συμφώνησε στην εφαρμογή του νόμου και στο γεγονός ότι το κάθε σχολείο έχει την πείρα και την ικανότητα να διαχειριστεί ορθά το ανθρώπινο προσωπικό του. Καλούμε, για ακόμη φορά, εκείνους τους λίγους διευθυντές που καταστρατηγούν το ωράριο των εκπαιδευτικών (ευθέως ή πλαγίως με σκόπιμο «άπλωμα» του προγράμματος και άνευ λόγου αύξηση της ημερήσιας παρουσίας) να συμπεριφερθούν ως συνάδελφοι εκπαιδευτικοί. Είναι μέλη του συνδικάτου και η υπεράσπιση των ελάχιστων πλέον δικαιωμάτων που έχουν απομείνει στους εκπαιδευτικούς, και υπάρχουν ακριβώς για να είναι αποδοτικότερη η προσφορά στους μαθητές, αποτελεί υποχρέωση τους! Ας έχουν επομένως κατά νου ότι η θέση του Διευθυντή είναι προσωρινή, ενώ η θέση του εκπαιδευτικού είναι διαρκής. Τέλος τονίζουμε ότι η επερχόμενη τροπολογία για το παρουσιολόγιο των εκπαιδευτικών, μας βρίσκει αντίθετους και αποτελεί ακόμη έναν τρόπο, με το οποίο το υπουργείο προσπαθεί να φοβίσει και να χειραγωγήσει τους εκπαιδευτικούς. Βέβαια για να προλάβουμε τους «προτρέχοντας προς συμμόρφωση», τονίζουμε ότι δεν αποτελεί η τροπολογία αυτή ανατροπή του Ν. 1566 για το ωράριο. Για τους μαθητές μας δίνουμε, πάντα δίναμε, και την ψυχή μας. Για την Διοίκηση που αυθαιρετεί, καταπατά η ίδια τους δικούς της νόμους, φέρεται αυταρχικά και δεσποτικά, δεν δίνουμε ούτε λεπτό!

Tags: ΕΛΜΕ Ικαρίας Φούρνουδιδακτικό ωράριο Tweet Share on

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα