Σφοδρές συγκρούσεις διαδηλωτών - αστυνομίας στην Τουρκία

Tweet

Η τουρκική αστυνομία έκανε χρήση αντλιών νερού και δακρυγόνων αργά το απόγευμα της Παρασκευής για να διαλύσουν τους χιλιάδες διαδηλωτές στην πόλη Σόμα της δυτικής Τουρκίας, όπου εκατονάδες ανθρακωρύχοι έχασαν τη ζωή τους από φωτιά σε τοπικό ορυχείο.

Οι πάνω από 10.000 διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα κατά της κυβέρνησης του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ

Ερντογάν και την καλούσαν να παραιτηθεί. «Σόμα, μην κοιμάσαι, μην ξεχνάς τους ανθρακωρύχους», ήταν το σύνθημα που επικρατούσε στη συγκέντρωση. «Κανένα κάρβουνο δεν θα ζεστάνει τα παιδιά εκείνων που πέθαναν στο ορυχείο», έγραφε χειρόγραφο πλακάτ που ξεχώριζε ανάμεσα στο πλήθος.

ΑΛΛΑΖΟΝΙΚΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΟΣ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Με αλαζονικούς, προσβλητικούς για τα θύματα αφορισμούς και ανάρμοστες χειροδικίες, αντέδρασε ο Ταγιπ Ερντογάν στο ξέσπασμα για την εκατόμβη των νεκρών στη Σόμα.

Χθες άλλη μια δήλωση του αρμόδιου υπουργού Ενέργειας πυροδότησε νέες διαμαρτυρίες. Υπολογίζει η κυβέρνηση- είπε ο Τανέρ Γιλδίζ – ότι δεν μπορεί να είναι παραπάνω από 18 οι ανθρακωρύχοι που είναι ακόμα εγκλωβισμένοι, επομένως ο αριθμός των θυμάτων δεν θα ξεπεράσει τους 302. Οι αρχές συγκαλύπτουν το έγκλημα καταγγέλλουν οι διασωθέντες. «Είναι ντροπή, είναι ένα απίστευτο ψέμα», είπε ένας ανθρακωρύχος. Προσπαθούν να αποκρύψουν τον πραγματικό αριθμό των θυμάτων. Ήμουν εκεί κάτω. Και είναι πολύ περισσότεροι από 18 οι εγκλωβισμένοι».

Ο Χασάν Οζντίλ ήταν ένας από τους τυχερούς. Δραπέτευσε εγκαίρως από αυτή την παγίδα θανάτου και περιέγραψε στην εφημερίδα Hurriyet απίστευτες σκηνές. «Είδα έναν εργάτη με μια ζώνη στο λαιμό του να προσπαθεί να αυτοκτονήσει...Οι μάσκες οξυγόνου δεν δούλευαν. Κουβαλάω αυτή τη μάσκα εδώ και τρία χρόνια… Έπρεπε να τις ελέγχουν κάθε έξι μήνες, αλλά δεν το έκαναν… Η έκρηξη έγινε στα 2.400 μέτρα από την επιφάνεια. Κατέβηκα κάτω. Είδα να στοιβάζουν τους εργάτες πάνω στον κυλιόμενο διάδρομο μεταφοράς του κάρβουνου. Ηταν 50- 60άτομα εκεί. Οι φίλοι μου ανέβηκαν και εκείνοι για να φθάσουν στην επιφάνεια. Και πέθαναν εκεί».

Έκθεση – κόλαφος

Χθες δημοσιοποιήθηκε και έκθεση που είχε συντάξει το Επιμελητήριο Αρχιτεκτόνων και Μηχανικών προ τετραετίας και προέβλεπε με τραγική ακρίβεια την τραγωδία. Με τίτλο «Εργατικά Ατυχήματα σε ορυχεία» η έρευνα των 152 σελίδων προειδοποιούσε ότι το συγκεκριμένο ορυχείο στη Σόμα κρύβει υψηλά επίπεδα μεθανίου, με συνέπεια να μην υπάρχει το παραμικρό περιθώριο λάθους στη λειτουργία του.

Στην έκθεση επισημαίνεται η έλλειψη εναλλακτικών οδών διαφυγής για τους ανθρακωρύχους, με αποτέλεσμα να είναι σχεδόν αδύνατη η διάσωση τους σε περίπτωση ατυχήματος.

Αναφέρει επίσης τη λανθασμένη και παράτυπη μέθοδο κατασκευής των τοιχωμάτων του ορυχείου, την έλλειψη οχύρωσης των στοών, την απουσία συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης για την έκλυση επικίνδυνων αερίων, τα προβληματικά ηλεκτρικά κυκλώματα και τους μετασχηματιστές και την έλλειψη αποτελεσματικού συστήματος εξαερισμού και ειδικών χώρων εκκένωσης και εκτάκτων αναγκών.

Παραπληροφόρηση για τα μέτρα ασφαλείας

Η αλήθεια είναι ότι τέσσερις ημέρες μετά τον θάνατο τουλάχιστον 300 ανθρώπων, οι αρχές δεν γνωρίζουν ούτε τι προκάλεσε την έκρηξη, σε ένα ορυχείο που όλοι θεωρούσαν από τα ασφαλέστερα στη χώρα, ούτε πόσοι ακριβώς είναι οι νεκροί.

Μετά την καταστροφή ωστόσο αποκαλύφθηκε ότι η εταιρεία Soma Mining Inc είχε παραπληροφορήσει την κοινή γνώμη για τα μέτρα ασφαλείας και την «τεχνολογία» που χρησιμοποιεί στις εγκαταστάσεις της. Για παράδειγμα δεν διέθετε εν λειτουργία θαλάμους έκτακτης ανάγκης όπως διακήρυσσε και ήταν εν μέρει μηχανοποιημένη η παραγωγή.

Όταν ξέσπασε η φωτιά, σχετικά κοντά στην έξοδο, εκατοντάδες ανθρακωρύχοι ακολούθησαν τις οδηγίες και κατέβηκαν σε μεγαλύτερο βάθος με την ελπίδα ότι θα τους διοχετευτεί οξυγόνο για να επιβιώσουν. Χρειάστηκαν όμως δυο ώρες για να φθάσει εκεί το οξυγόνο και με τις μάσκες- όσες λειτουργούσαν- να διαρκούν στην καλύτερη περίπτωση μόνο μια ώρα, περίπου οι μισοί από τους εργάτες πέθαναν από δηλητηρίαση.

Tags: Τουρκίαανθρακωρύχοισυγκρούσειςδιαδηλωτές αστυνομία Tweet

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα