Ψήφισμα του συλλόγου γονέων 1ου ΓΕΛ Ηγουμενίτσας για την τράπεζα θεμάτων

Tweet

Ψήφισμα του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων 1ου ΓΕΛ Ηγουμενίτσας

Ο νόμος για το "νέο λύκειο" και η τράπεζα θεμάτων που θα εφαρμοστεί από φέτος για την Α' Λυκείου απαιτεί από μαθητές και καθηγητές έναν ανελέητο αγώνα δρόμου για την ολοκλήρωση της διδακτέας ύλης, η οποία είναι τεράστια και, δυστυχώς, θα ταυτίζεται με την εξεταστέα. Να σημειωθεί ότι η ύλη αυτή είναι σχεδόν τριπλάσια από την εξεταστέα ύλη των προηγούμενων

χρόνων.

Το σκηνικό που προσπαθούν να διαμορφώσουν στο σχολείο είναι αποκαρδιωτικό :

-Οι καθηγητές θα "τρέχουν την ύλη", ώστε τυπικά να την ολοκληρώσουν, όπως τους επιβάλλεται από το ασφυκτικό πλαίσιο της αξιολόγησης και της τράπεζας θεμάτων.

-Οι μαθητές καλούνται να "εμπεδώσουν" ύλη που φτάνει μέχρι και τις 20 σελίδες ανά μέρα και μάθημα.

Το "νέο λύκειο" γίνεται ακόμα περισσότερο ένα ατελείωτο εξεταστικό κέντρο, ακόμα πιο απομακρυσμένο από την ουσία της ολόπλευρης μόρφωσης, ταυτισμένο με το άγχος, την παπαγαλία, το τρέξιμο, το δυσβάσταχτο κόστος για τις οικογένειες των μαθητών και των γονιών που, όσοι μπορούν να αντέξουν το κόστος, θα αναγκάζονται να πληρώνουν ακόμη περισσότερα φροντιστήρια και όποιος αντέξει.

Εδικά οι μαθητές της φετινής Α΄ Λυκείου αντιμετωπίζονται με ανάλγητο τρόπο ως πειραματόζωα αφού: 1/ η εξεταστέα ύλη ανακοινώθηκε μόλις στα μέσα Φεβρουαρίου, στερώντας τη δυνατότητα του όποιου προγραμματισμού από τους ίδιους και τους καθηγητές τους, 2/ η περιβόητη τράπεζα θεμάτων, από την οποία θα επιλέγονται τα θέματα εξετάσεων σε όλα τα μαθήματα σε ποσοστό 50%, δεν έχει ακόμη δοθεί στη δημοσιότητα, ούτε και θέματα προσομοίωσης, ώστε κανένας ακόμα δε γνωρίζει πώς θα είναι τα θέματα.

Καταδικάζουμε τις εξοντωτικές συνθήκες που επιδιώκονται και που θα οδηγήσουν πολλά παιδιά στην εγκατάλειψη του Λυκείου, τη στιγμή, μάλιστα, που και η Επαγγελματική Εκπαίδευση έχει στην ουσία καταργηθεί .

Απαιτούμε για τα παιδιά μας ουσιαστική, ολόπλευρη μόρφωση, σε ένα σχολείο καλλιέργειας της κριτικής σκέψης, χωρίς απάνθρωπους εξεταστικούς φραγμούς.

Tags: Σύλλογος γονέων 1ου ΓΕΛ Ηγουμενίτσαςτράπεζα θεμάτων Tweet

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα