Ψήφισμα ΓΣ της ΕΛΜΕ Χανίων για τη χορηγία σε δράση του ΕΚΦΕ

Tweet

ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΣ ΕΛΜΕ ΧΑΝΙΩΝ 31 – 3 - 2014

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Στις 17/03/2014 στάλθηκε από το υπηρεσιακό e-mail του ΕΚΦΕ Χανίων, από τον υπεύθυνο του ΕΚΦΕ κ. Δημοσθένη Μαρκογιαννάκη, μήνυμα σε δεκάδες συναδέλφους (κυρίως τους υπεύθυνους εργαστηρίων φυσικής στα σχολεία μα όχι όλους) με θέμα τις δράσεις του ΕΚΦΕ το 2014. Συνημμένα ήταν

διάφορα υλικά σχετικά με τον 28ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Χημείας (22/03/2014) και την εκδήλωση του ΕΚΦΕ Χανίων «Γιορτάζουμε τις Φυσικές Επιστήμες» (29/03/2014).

Ανάμεσα στα συνημμένα ήταν και σχετική απόφαση του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ, σύμφωνα με την οποία δεν έγινε δεκτό το αίτημα του ΕΚΦΕ Χανίων για χορηγία στην τελευταία εκδήλωση. Με έκπληξη, όμως, διαπιστώσαμε ότι στο e-mail που στάλθηκε υπηρεσιακά συμπεριλαμβάνονταν επίσης ένα κείμενο με άκρως απαξιωτικά σχόλια κάποιου κ. Δ.Μ. για την απόφαση της ΕΛΜΕ, το οποίο επισυνάφθηκε από τον υπεύθυνο του ΕΚΦΕ Χανίων, κ. Δημοσθένη Μαρκογιαννάκη με την επισήμανση: «δείτε και την στάση της ΕΛΜΕ στο αίτημά μας να κεράσουν τους μαθητές και τους συναδέλφους κάτι.... τις ώρες που θα εργαζόταν... αν ζητούσαμε χορηγία από καμιά τράπεζα; θα μας έβγαζαν καταγγελία ή θα είμαστε πουλημένοι στο κεφάλαιο!!!!»

Αυτές οι απαράδεκτες εκφράσεις δεν αποτελούν απλώς κάποιες προσωπικές απόψεις. Περιέχονται σε e-mail ενός στελέχους της εκπαίδευσης, σταλμένο με την υπηρεσιακή του ιδιότητα, και αποτελούν ευθεία επίθεση στο συνδικαλιστικό όργανο των καθηγητών, γι’ αυτό πρέπει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο να καταγγελθούν όχι μόνο από το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Χανίων αλλά και από το σύνολο των συναδέλφων.

Στο ίδιο e-mail έχει επισυναφθεί ένα άρθρο από το «Σχιζοφρένεια news», όπου παρουσιάζονται διαστρεβλωμένα και με υποτιμητικό τρόπο όσα συζητήθηκαν στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ σχετικά με το θέμα της «χορηγίας» προς το ΕΚΦΕ. Το άρθρο που ήταν γραμμένο πριν τις 22 Μαρτίου, πέρα από το γεγονός ότι χλεύαζε τις δραστηριότητες του ΔΣ της ΕΛΜΕ Χανίων για την αποτροπή των απολύσεων των συναδέλφων της τεχνικής εκπαίδευσης (που κατά τη γνώμη του συντάκτη του είχαν ανακοινωθεί από τον Ιούλιο του 2013 και μάλλον δεν θα έπρεπε να απασχολούν τη συνεδρίαση ως δεδομένες), διανθιζόταν σε πολλά σημεία του από χυδαιολογίες, φτάνοντας στο σημείο να παρομοιάζει μέλη του Δ.Σ. με ανθρώπους των σπηλαίων («φιλολόγους που έχουν εγκλωβιστεί στη σπηλιά του»).

Στο συνημμένο αρχείο, ο υπεύθυνος του ΕΚΦΕ προσέθεσε μία απάντηση σε αυτό το άρθρο. Και τι έγραφε στην απάντηση; Μήπως έκανε κανένα σχόλιο για αυτές τις αήθεις, αντιπαιδαγωγικές και αντισυναδελφικές εκφράσεις, όπως αυτονόητα όφειλε; Αντιθέτως, εξέφρασε τις ευχαριστίες του στον συντάκτη του άρθρου και συνέχισε παραληρηματικά την επίθεση απέναντι στο συνδικάτο, μιλώντας για «γελοιότητες της ΕΛΜΕ Χανίων», ότι «η επανάσταση για αυτούς καλά λαλεί» κ.ο.κ.

Η άρνηση της ΕΛΜΕ να δοθεί ενίσχυση για την εκδήλωση του ΕΚΦΕ αιτιολογήθηκε επαρκώς «με το σκεπτικό ότι το ΕΚΦΕ είναι κρατική δομή ενταγμένη στο Υπουργείο Παιδείας που θα έπρεπε να το χρηματοδοτεί από τον κρατικό προϋπολογισμό». Αυτό το κεντρικό ζήτημα, δηλαδή της υποχρέωσης του κράτους να χρηματοδοτεί την εκπαίδευση, γίνεται προσπάθεια να συσκοτιστεί ή παρακαμφθεί, παρουσιάζοντας το ζήτημα «απλώς» ως ένα κέρασμα προς τους καθηγητές και τους μαθητές. Στο αίτημα χορηγίας όμως, που στάλθηκε από το ΕΚΦΕ Χανίων και στο οποίο απαντήσαμε, αναφέρεται ρητά ότι ζητείται η οικονομική συμπαράστασή μας «δεδομένης της ανυπαρξίας των οικονομικών πόρων του ΕΚΦΕ αλλά και των απαιτήσεων της δράσης».

Κάθε χρόνο γίνονται δεκάδες εκδηλώσεις από σχολεία, εκπαιδευτικές δομές, επιστημονικές ενώσεις κλπ. και, όπως γνωρίζουμε, η κρατική χρηματοδότησή τους είναι μηδαμινή έως ανεπαρκής. Μήπως η ΕΛΜΕ έχει την υποχρέωση ή τη δυνατότητα να καλύπτει τα κενά χρηματοδότησης όλων αυτών των δραστηριοτήτων; Πιστεύουμε ότι το πρόβλημα χρηματοδότησης θα αναπαράγεται και θα διευρύνεται, εάν προσανατολιζόμαστε συνεχώς σε ευκαιριακές ή επιλεκτικές χρηματοδοτήσεις από μέρους του συνδικάτων, των γονέων, των μαθητών ή των εκπαιδευτικών. Ούτε είναι λύση η αναζήτηση πόρων από ιδιώτες χορηγούς ή την ΕΕ, που φέρνουν την εκπαίδευση «στα μέτρα τους». Είναι απολύτως αναγκαία η ένταση της μαζικής πάλης για να μη διαλυθεί η δημόσια εκπαίδευση, συνεπώς και για να της εξασφαλιστούν οι αναγκαίοι κρατικοί πόροι. Σε αυτά τα πλαίσια χρειάζεται να δούμε και το θέμα του ΕΚΦΕ Χανίων, της υποστελέχωσης και ελλιπούς χρηματοδότησής του.

Τα σχόλια του υπεύθυνου του ΕΚΦΕ καλλιεργούν μια τεχνητή, ανυπόστατη αντιπαράθεση. Το θέμα παρουσιάζεται σαν να βρίσκεται τάχα από τη μια μεριά ένα συνδικάτο που ενδιαφέρεται μόνο για μαξιμαλιστικούς αγώνες, και από την άλλη μεριά κάποιοι φιλότιμοι συνάδελφοι που πασχίζουν για την προώθηση του ερευνητικού πνεύματος στους μαθητές, για τη μόρφωση και την επιστήμη. Πιστεύουμε ότι αυτό υποτιμά τη μορφωτική διάσταση του εκπαιδευτικού κινήματος στη χώρα μας, την διαχρονική του επίδραση στα επιστημονικά πράγματα, καθώς και τις συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που λαμβάνονται σε αυτή τη κατεύθυνση. «Ξεχνά» και τους ίδιους τους σημερινούς μας αγώνες για ουσιαστική μόρφωση για όλα τα παιδιά. «Ξεχνά» επίσης ότι, στη σχετική απόφαση του Δ.Σ., αναφέρεται ρητά: «η προσπάθεια των συναδέλφων είναι αξιέπαινη».

Για όλους αυτούς τους λόγους καυτηριάζουμε απερίφραστα τη συμπεριφορά και τις αχαρακτήριστες επιθέσεις του υπεύθυνου του ΕΚΦΕ Χανίων εναντίον του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Χανίων και των μελών του και δηλώνουμε πως δεν θα επιτρέψουμε τη κατασυκοφάντηση και το διασυρμό του συνδικαλιστικού μας κινήματος που τους μόνους που ευνοεί είναι την κυβέρνηση, που εκτελώντας πιστά τις εντολές της Ε.Ε. – Δ.Ν.Τ. και Ολιγαρχίας διαλύει τη δημόσια παιδεία στον τόπο μας.

Γ. Συνέλευση της ΕΛΜΕ Χανίων 31/3/2014

ΕΛΜΕ ΧΑΝΙΩΝ

ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ

ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΝΟΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ

1ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΧΑΝΙΩΝ

ΧΑΝΙΑ 73132

Τηλ 2821040928 Fax 2821058343

[email protected],

http://www.elme-chanion.gr/

Χανιά 1/4/2014

Αρ. Πρωτ. 939

ΠΡΟΣ

Σχολεία του νομού

ΚΟΙΝ. ΜΜΕ, ΟΛΜΕ,

Tags: ΕΛΜΕ ΧανίωνΕΚΦΕ Tweet

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα