Ψηφιακή βιομηχανία "περιεχομένου" και ΜΜΕ

Tweet Κατηγορία: Κοινωνία

  ΨΗΦΙΑΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ «ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ» ΚΑΙ ΜΜΕ Τομέας υπερκερδών για το κεφάλαιο

 

Ινδονησία: Πλοήγηση με το «λαπ τοπ» μετά την προσευχή

Τη «χαρτογράφηση» του, αλματωδώς ανοδικού, τομέα των ψηφιακών και ψηφιοποιημένων πολιτιστικών «προϊόντων» με στόχο την αύξηση των υπερκερδών των μονοπωλίων επιχειρεί μία ογκώδης μελέτη του «Κοινού Κέντρου Ερευνών» (Joint Research

Centre - JRC), ενός «εργαλείου» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με αποστολή να παράσχει επιστημονική και τεχνική υποστήριξη στη χάραξη, ανάπτυξη, υλοποίηση και παρακολούθηση της αντιδραστικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

 

Η μελέτη έχει τίτλο «Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και βιομηχανίες περιεχομένου» (σ.σ. δηλαδή «πολιτιστικές βιομηχανίες») και αυτοπροσδιορίζεται ως «μια ποσοτική επισκόπηση, η οποία αποτελεί σημαντική συμβολή στην πρόσφατη πρωτοβουλία της Επιτροπής για την ενίσχυση της ανάπτυξης και της απασχόλησης στον πολιτιστικό και δημιουργικό τομέα», δηλαδή στην αναβαθμισμένη επίθεση του κεφαλαίου στους δημιουργούς και τη συνείδηση. Είδε το φως της δημοσιότητας στα τέλη του περασμένου μήνα και το πρώτο συμπέρασμά της είναι ότι, ενώ τα οφέλη από την ψηφιοποίηση του «περιεχομένου» (σ.σ. όρος - «ομπρέλα» για το σύνολο του πολιτιστικού - δημιουργικού τομέα) είναι πολλά για τους «καταναλωτές»... τα έσοδα ωστόσο υστερούν, πάντα με τα αδηφάγα κριτήρια του κεφαλαίου φυσικά. Η παγκόσμια δαπάνη στον ψηφιακό τομέα τριπλασιάστηκε την περίοδο 2006 - 2010, με τον τομέα της μουσικής να καταλαμβάνει το 30% των παγκόσμιων πωλήσεων στην ψηφιακή αγορά. Αντίθετα, μόνο το 6% των εφημερίδων, περιοδικών, βιβλίων και φιλμ/βίντεο ήταν ψηφιακό.

Αποκαλυπτικός για τους σκοπούς τέτοιων ερευνών ήταν ο αρμόδιος Επίτροπος για την Ερευνα, την Καινοτομία και την Επιστήμη, ο οποίος είπε ότι τα Media και οι «βιομηχανίες περιεχομένου είναι καινοτόμες και έχουν μεγάλη κοινωνική και οικονομική σημασία για την Ευρώπη» διότι η αντίδραση στις «προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης και της ψηφιακής αλλαγής θα είναι το κλειδί» ώστε «τα νέα επιχειρηματικά μοντέλα να μετατρέπουν αυτές τις προκλήσεις σε ευκαιρίες». Ετσι, «αυτή η έκθεση παρέχει μια πολύτιμη γνώση για τις βιομηχανίες και τους φορείς χάραξης πολιτικής και θα μας βοηθήσει να διαμορφώσουμε τις σωστές απαντήσεις μαζί».

Η έρευνα «υπογραμμίζει την αυξανόμενη διασύνδεση και τη σύγκλιση των βιομηχανιών περιεχομένου με τον τομέα των πληροφοριών και της επικοινωνίας στον τομέα των τεχνολογιών (ΤΠΕ - τηλεπικοινωνιών, ηλεκτρονικών υπολογιστών και λογισμικό βιομηχανίας). Το περιεχόμενο και οι ΤΠΕ βιομηχανίες μαζί αυξάνονται σε παγκόσμιο επίπεδο, για την περίοδο 2006-2010 με ετήσιο ρυθμό 8,4%, ενώ ο τομέας του περιεχομένου αυξήθηκε με ρυθμό 4,9%».

Κατά την άποψη της Επιτροπής, «η στροφή στην ψηφιακή εποχή προσφέρει νέες ευκαιρίες για τις βιομηχανίες περιεχομένου και τα μέσα ενημέρωσης για την απόσβεση των

Keywords
Τυχαία Θέματα