Ψέμα, αυτογελοιοποίηση και εξευτελισμός

Αρθρογράφος: Δημήτρης Νανούρης

Στην αρχή η κυβέρνηση διαβεβαιώνει το γνωστό: ότι δεν θα υπάρξουν άλλα μέτρα. Στη συνέχεια αρχίζει να υποχωρεί, μιλώντας για μέτρα μεν, ανώδυνα δε. Αργότερα όλοι δηλώνουν αιφνιδιασμένοι, σοκαρισμένοι. Μα πόσο σκληρή είναι τελικά αυτή η τρόικα! Τέλος, διακόπτουν για λίγο τις συνομιλίες για να το ξανασκεφτούν και τότε αρχίζει το γνωστό σίριαλ της κινδυνολογίας. Τι θα γίνουμε χωρίς αυτούς; Τι θα γίνουμε χωρίς τα λεφτά τους; Θα μας πετάξουν έξω απ’ την Ευρώπη. Δεν θα ’χουμε να πληρώσουμε συντάξεις. Θα καταστραφούμε.

Και πού καταλήγει σχεδόν πάντα το χιλιοπαιγμένο

σίριαλ της δραματοποίησης, της κατατρομοκράτησης του ελληνικού λαού; Μα, στο γνωστό τέλος της άτακτης υποχώρησης, της αυτογελοιοποίησης και της παράδοσης που αμέσως, όμως, μετά βαφτίζεται στάση ευθύνης, θυσία για να σωθεί η χώρα, με τον ίδιο πάντα δραματικό και εντυπωσιακό τρόπο. Αποδεχόμενοι και άλλα σκληρά μέτρα σε μια κοινωνία γονατισμένη, σε μια χώρα και οικονομία λεηλατημένη, σε έναν λαό εξευτελισμένο.

Εξευτελισμένο από τα διαρκή πειράματα της νεοφιλελεύθερης αναλγησίας στην πλάτη του, αλλά και απ’ τη συνεχή κοροϊδία, το ψέμα, τις πλαστές υποσχέσεις που κάθε λίγο τού προσφέρουν αυτοί που οδήγησαν τη χώρα στην καταστροφή και τώρα θέλουν για άλλη μια φορά να παριστάνουν τους διασώστες. Κρατήστε κατ’ αλφαβητική σειρά τις λέξεις «αυτογελοιοποίηση», «εξευτελισμός», «καταστροφή», «κοροϊδία», «πλαστές υποσχέσεις», «ψέμα» όσοι, προφανώς οπαδοί του ΣΥΡΙΖΑ που δυσκολεύεστε να καταπιείτε αμάσητο το νέο Μνημόνιο, με εγκαλείτε διότι τάχα μου στρέφομαι κατά της εθνοσωτηρίου αριστερής κυβερνήσεως.

Ρωτήστε και το Μαξίμου. Τα παραπάνω λόγια, τα οποία προδήλως ενοχοποιούν και αποδομούν τους ενοίκους του, δεν ανήκουν σε μένα. Τα δανείστηκα από βίντεο, αναρτημένο στη στήλη του Ν. Μπογιόπουλου στον «Ενικό», ο οποίος με τη σειρά του το αλίευσε στην προσωπική ιστοσελίδα του Δ. Βουζουναρά. Πρόκειται για ομιλία του Τσίπρα στη Λαμία στις 29 Νοεμβρίου 2014. Δυο μήνες, πά’ να πει, προτού αναρριχηθεί στην εξουσία και υποβληθεί ο ίδιος στη βάσανο των δανειστών. Καμιά σχέση ασφαλώς με τον ιστορικό λόγο του Αρη στη φθιωτική πόλη, εβδομήντα χρόνια πρωτύτερα, στις 29 Οκτωβρίου.

Τρολάρει τον εαυτό του ο Αλέξης Τζίφρας. Πρωθύστερα. Ούτε ο πιο κακεντρεχής αντίπαλός του δεν θα μπορούσε να του καταφέρει τόσο καίριο πλήγμα. Προσέξτε με τι ευθύτητα, ειρωνεία και σκέρτσο επιτίθεται στους προκατόχους του, ξεσκεπάζοντας τον μηχανισμό μέσω του οποίου, σε αγαστή συνεργασία με τους εταίρους, κρατούσαν δέσμιο επί μια πενταετία τον τόπο.

Σαφώς ο ίδιος θα ακολουθούσε εκ διαμέτρου αντίθετη πολιτική με πρώτιστο στόχο την προάσπιση των λαϊκών συμφερόντων. Θα ’κανε χαρτοπόλεμο τα Μνημόνια, εφαρμόζοντας το απολύτως κοστολογημένο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης.

Αγνοια κινδύνου δεν δικαιολογείται όταν διαπραγματεύεσαι την τύχη ενός ολόκληρου έθνους, έχοντας μάλιστα αποκωδικοποιήσει με αξιοσημείωτη ευκρίνεια τα τεχνάσματα και τα εκβιαστικά διλήμματα που χρησιμοποιεί η άλλη πλευρά. Βλέπεις πεντακάθαρα την παγίδα από μίλια μακριά και πέφτεις μέσα σαν μπούφος, κουτορνίθι και στραβούλιακας, εξακολουθώντας να βαυκαλίζεσαι πως δεν είσαι γελοίος σαν τους άλλους, αλλά εθνικό κεφάλαιο. Τρομάρα σου.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

Ετικέτες: Δημήτρης Νανούρης Tweet

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα