Πόσο πέφτουν οι βάσεις σε 80 σχολές ΑΕΙ & ΤΕΙ

Σε άσκηση για δυνατούς λύτες εξελίσσεται φέτος η εκτίμηση για την πορεία των βάσεων εισαγωγής στα ιδρύματα της Ανώτατης Εκπαίδευσης, καθώς οι προτιμήσεις των υποψηφίων θα προκαλέσουν πολλές... αναταράξεις. Αυτό συμβαίνει κάθε χρόνο, αλλά οι πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις και οι δραματικές επιπτώσεις στην οικονομία της χώρας με τη νέα συμφωνία φαίνεται ότι επηρέασαν περισσότερο από ποτέ τις επιλογές των νέων ανθρώπων σχετικά με την περιοχή που πρέπει να σπουδάσουν. Μάλιστα οι εκπαιδευτικοί εκτιμούν ότι επειδή τα περισσότερα μηχανογραφικά

δελτία συμπληρώθηκαν τις μέρες που οι τράπεζες ήταν κλειστές, οι γονείς ώθησαν τα παιδιά τους να δηλώσουν σχολές κοντά στα σπίτια τους, με τον φόβο ότι δεν θα μπορέσουν να στηρίξουν και δεύτερο σπίτι κάτω από αυτές τις ασφυκτικές συνθήκες. Αυτήν τη στιγμή, όμως, κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει πόσο γενικευμένο είναι αυτό το φαινόμενο και πόσο πολύ θα επηρεάσει την πορεία των μορίων εισαγωγής. Γι' αυτό και όλοι μιλούν για μεγάλες εκπλήξεις στο τέλος του Αυγούστου, όταν θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα.

Σύμφωνα, όμως, με τα υπόλοιπα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, η πορεία των βάσεων είναι σίγουρα πτωτική και μάλιστα σε πολύ σημαντικό βαθμό. Η πτώση θα ξεκινά από λίγα μόρια και μπορεί να ξεπεράσει τα 2.000 μόρια για κάποιες χαμηλόβαθμες σχολές των ΤΕΙ. Σημαντικό είναι ότι ακόμη και οι περισσότερες υψηλόβαθμες σχολές θα έχουν πτώση αρκετών μορίων, και κυρίως στα ΑΕΙ της περιφέρειας.

Οι υποψήφιοι θα πρέπει, πάντως, να γνωρίζουν ότι όλοι οι υπολογισμοί για την πορεία των βάσεων γίνεται με βάση τα εξής δύο στοιχεία: τις βαθμολογικές επιδόσεις που είχαν φέτος οι μαθητές και οι οποίες κατά κανόνα ήταν χειρότερες από πέρυσι και τον αριθμό των εισακτέων. Δηλαδή όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των εισακτέων στη σχολή που τους ενδιαφέρει, οι βάσεις κινούνται καθοδικά και το αντίθετο, όσο μικρότερος είναι ο αριθμός των εισακτέων, οι βάσεις κινούνται ανοδικά σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Ιδιαίτερα φέτος σημαντικό ρόλο στην πορεία των βάσεων θα παίξει και το γεγονός ότι ο αριθμός των μετεγγραφών θα είναι εξαιρετικά περιορισμένος, κάτι που οι υποψήφιοι το ήξεραν εκ των προτέρων και άρα έκαναν τις επιλογές τους ποντάροντας κυρίως ή μόνο στις σχολές που είναι κοντά στα σπίτια τους.

Σήμερα το «Εθνος» με τη βοήθεια έμπειρων εκπαιδευτικών επιχειρεί μια εκτίμηση σε έναν πολύ μεγάλο αριθμό σχολών (συνολικά 80). Οι περισσότερες είναι πανεπιστημιακές, αλλά υπάρχουν και αρκετά τμήματα των ΤΕΙ στον σχετικό πίνακα. Η εκτίμηση για τα ΤΕΙ είναι πολύ δυσκολότερη, με δεδομένο ότι η πτώση σε πολλές περιπτώσεις θα είναι τεράστια.

Οπως, λοιπόν, φαίνεται και από τον πίνακα, ακόμη και στις υψηλόβαθμες ιατρικές σχολές η πτώση θα είναι σημαντική και μπορεί να ξεκινήσει από τα 180-200 μόρια και να ξεπεράσει ακόμη και τα 600 μόρια, όπως στην περίπτωση της Ιατρικής Αλεξανδρούπολης, όπου ύστερα από χρόνια θα κινηθεί οριακά κοντά στα 18.000 μόρια. Τα ίδια θα ισχύσουν και για τις επίσης υψηλόβαθμες Κτηνιατρικές και Οδοντιατρικές σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, οι οποίες θα χάσουν κοντά στα 500 μόρια. Αντίθετα οι μεσαίες Νοσηλευτικές δεν φαίνεται να έχουν μεγάλη πτώση στα μόριά τους τόσο στα πανεπιστήμια όσο και στα ΤΕΙ. Μάλιστα δεν είναι εντελώς απίθανο κάποια να εμφανίσει ακόμη και οριακή άνοδο. Την κατιούσα θα πάρουν και οι Φαρμακευτικές Σχολές και, πάντως, πάνω από 450 μόρια. Οσον αφορά το 4ο Πεδίο, η πορεία των βάσεων δεν θα είναι παντού καθοδική. Πάρα πολλές σχολές θα έχουν άνοδο των μορίων, με εξαίρεση ίσως τους Μηχανολόγους Μηχανικούς, Πολιτικούς Μηχανικούς και Ναυπηγούς.

Στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο, η πτώση των βάσεων φαίνεται ότι θα είναι γενικευμένη και μπορεί να ξεκινά από λίγα μόρια και να ξεπεράσει ακόμη και το 1.000. Αυτό θα συμβεί ακόμη και στις υψηλόβαθμες σχολές του Πεδίου, δηλαδή τις Νομικές, οι οποίες θα «πέσουν» έως και πάνω από 700 μόρια όπως, για παράδειγμα, στην περίπτωση της Νομικής στην Κομοτηνή.

Πτώση θα έχουν και όλες οι Παιδαγωγικές αλλά και αυτές της Πολιτικής Επιστήμης, των Ιερατικών Σπουδών, της Φιλολογίας, της Φιλοσοφίας και της Ψυχολογίας. Δύσκολη είναι η εκτίμηση και για τις Στρατιωτικές Σχολές, αλλά οι εκπαιδευτικοί «βλέπουν» και εκεί πτώση των βάσεων, η οποία όμως, όπως λένε, θα είναι συγκρατημένη και σίγουρα πολύ μικρότερη σε σχέση με τις αντίστοιχες σχολές στο ίδιο πεδίο.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΝΙΚΟΛΙΤΣΑ ΤΡΙΓΚΑ

ethnos.gr

Tags: βάσεις 2015Βάσεις 2015 σχολές Tweet

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα