Πέθανε η Νόρα Αναγνωστάκη

Tweet

Η δοκιμιογράφος, κριτικός λογοτεχνίας και μεταφράστρια Νόρα Αναγνωστάκη, σύζυγος του ποιητή Μανόλη Αναγνωστάκη, η οποία κατά τον τελευταίο μήνα νοσηλευόταν σε ιδιωτική κλινική, απεβίωσε σήμερα το πρωί σε ηλικία 83 ετών.

Η Νόρα Αναγνωστάκη γεννήθηκε το 1930 στην Αθήνα, ενώ είχε καταγωγή από την Κρήτη και τη Μικρά Ασία. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών

αλλά δεν άσκησε ποτέ τη δικηγορία. Εργάστηκε ως βιβλιοπώλης στη Θεσσαλονίκη.

Σύζυγος του ποιητή Μανόλη Αναγνωστάκη, υπήρξε υπεύθυνη για την παρουσίαση κειμένων λογοτεχνίας και θεωρίας λογοτεχνίας στο περιοδικό «Κριτική», στο οποίο πρωτοεμφανίστηκε με το δοκίμιο «Προοίμιο στην ποίηση της Ελένη Βακαλό». Συνεργάστηκε, επίσης, με τα περιοδικά «Ενδοχώρα», «Νέα Πορεία» και «Χρονικό» και συμμετείχε στην έκδοση «Δεκαοκτώ κείμενα», κατά τη διάρκεια της δικτατορίας (1970).

Το κριτικό έργο της χαρακτηρίζεται από υψηλή θεωρητική κατάρτιση, όσον αφορά τουλάχιστον τους γάλλους θεωρητικούς της εποχής της και τα προτάγματα του «Νέου μυθιστορήματος», και, ταυτόχρονα, από μια πρωτότυπη και διεισδυτική ματιά σε προπολεμικούς και μεταπολεμικούς δημιουργούς όπως ο Μίλτος Σαχτούρης, η Ελένη Βακαλό, ο Γιώργος Σεφέρης, ο Δ.Π. Παπαδίτσας, ο Κλείτος Κύρου, κ.ά.. Το 1996 τιμήθηκε με το Ειδικό Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας για το σύνολο του έργου της. Η κηδεία της Νόρας Αναγνωστάκη θα γίνει την Παρασκευή στις 14.30, στο κοιμητήριο του Κόκκινου Μύλου στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Tags: ΑναγνωστάκηΝόρα Αναγνωστάκηποίηση Tweet Share on

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα