Πέντε ¨χαράτσια¨ θα πληρώσουμε το Δεκέμβριο

Tweet Κατηγορία: Κοινωνία

  ΛΗΓΟΥΝ ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ ΓΙΑ ΠΛΗΡΩΜΗ ΟΦΕΙΛΩΝ  

Της Μαρίας Βουργάνα

«Φορτωμένος» με φόρους έρχεται ο Δεκέμβριος. Οι φορολογούμενοι καλούνται τον επόμενο μήνα να πληρώσουν φόρους και τέλη που συνολικά ανέρχονται σε 5,36 δισ. ευρώ. Ο «λογαριασμός» της εφορίας τον Δεκέμβριο θα είναι ιδιαίτερα «φουσκωμένος», καθώς λήγουν πολλές από τις προθεσμίες που έχουν οι φορολογούμενοι για να πληρώσουν τα «χαράτσια».

Μέχρι το τέλος του επόμενου

μήνα τα νοικοκυριά θα πρέπει να εξοφλήσουν την επόμενη δόση του φόρου εισοδήματος και του ειδικού τέλους ακινήτων μέσω της ΔΕΗ, τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας του 2010, ενώ παράλληλα θα πρέπει να εξοφλήσουν τα τέλη κυκλοφορίας του 2013.

Μέσα στην επόμενη εβδομάδα, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα ταχυδρομήσει τα πρώτα 120.000 ειδοποιητήρια στους φορολογουμένους για την καταβολή του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας του 2010. Τα σημειώματα θα αποσταλούν κατά προτεραιότητα σε όσους δεν πλήρωσαν το περασμένο καλοκαίρι το ΕΤΑΚ του 2009.

ΔΥΣΚΟΛΟΣ ΣΤΟΧΟΣ
Ειδικότερα το υπουργείο Οικονομικών αναμένει να εισπράξει:

1,11 δισ. ευρώ από τον φόρο εισοδήματος που καταβάλλουν οι φορολογούμενοι με δόσεις. Το υπουργείο Οικονομικών περιμένει σημαντικά έσοδα τον ερχόμενο μήνα από τη φορολογία εισοδήματος. Είναι αμφίβολο όμως αν τελικά θα τα εισπράξει, καθώς πολλά νοικοκυριά, λόγω της οικονομικής αδυναμίας, αφήνουν απλήρωτες τις δόσεις προσδοκώντας ότι θα τις ρυθμίσουν μελλοντικά ως ληξιπρόθεσμο χρέος. Είναι χαρακτηριστικό ότι από την αρχή του έτους μέχρι και το τέλος Οκτωβρίου τα «νέα» ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο ανήλθαν σε 11 δισ. ευρώ και προστέθηκαν στην τεράστια δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων οφειλών. 1,12 δισ. ευρώ από ΦΠΑ, στόχος που θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολος λόγω της κατακόρυφης πτώσης της κατανάλωσης που καταγράφεται μήνα με τον μήνα. Το πρόβλημα επιδεινώνεται και από το γεγονός ότι πολλοί επιχειρηματίες, ενώ μεν εισπράττουν τον ΦΠΑ δεν τον αποδίδουν τελικά στην εφορία, καθώς αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα ρευστότητας και χρησιμοποιούν τα ποσά του ΦΠΑ για την πληρωμή μισθών, αγορά εμπορευμάτων κ.ά. Εντυπωσιακό στοιχείο, που αποτυπώνει την αδυναμία εκπλήρωσης φορολογικών υποχρεώσεων από τους φορολογούμενους είναι και το γεγονός ότι περίπου ένας στους πέντε επιτηδευματίες δεν υποβάλλουν πλέον περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΓΓΠΣ:

Από την αρχή του τρέχοντος έτους μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου θα έπρεπε να είχαν υποβληθεί 4.190.185 περιοδικές δηλώσεις, αλλά τελικά υποβλήθηκαν 3.277.451. Συνολικά 895.428 περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ δεν υποβλήθηκαν. Το σύνολο των επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών που υποχρεούνται να υποβάλουν περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ είναι 1,1 εκατομμύριο. Από αυτούς, τουλάχιστον 239.100, που αντιστοιχούν στο 21,7% του συνόλου, δεν υπέβαλαν περιοδικές δηλώσεις
Keywords
Τυχαία Θέματα