Τρεις λόγοι που η "λύση" του eurogroup δεν είναι λύση

Tweet Κατηγορία: Πολιτική

 

Γιώργος Παντελίδης - alfavita.gr

Τη μεγάλη  αισιοδοξία του, πρόλαβε να εκφράσει ο Πρωθυπουργός Α. Σαμαράς αμέσως μετά, την απόφαση, για το eurogroup και τη διαβεβαίωση της εκταμίευσης της δόσης.

Η πραγματικότητα όμως

για άλλη μια φορά θα διαψεύσει τα σχέδια του  και μάλιστα σε πιο σύντομο χρονικό διάστημα από το προηγούμενο. Μια σειρά από μελέτες και στοιχεία, όπως επίσης  και το που θα πάει αυτή η δόση είναι οι παράγοντες που με τεράστια σαφήνεια θα οδηγήσουν την κατάσταση σε ένα νέο eurogroup με την ίδια ατζέντα. Αυτό όμως, που προξενεί ερωτηματικά είναι το αν τελικά όλα γίνονται απλά για να κερδηθεί λίγος χρόνος παραπάνω ή αν γίνεται επειδή υπάρχει πράγματι η πεποίθηση ότι αυτή η αδιέξοδη πολιτική μπορεί να καταφέρει κάτι. Μάλλον και τα δύο, δηλαδή ούτε  την αυτοκριτική τους σκοπεύουν να κάνουν και σίγουρα, δε σκοπεύουν να την κάνουν και σύντομα.

Ας δούμε όμως αναλυτικά γιατί αυτή η "λύση" δεν είναι λύση

1.Που θα δοθεί η δόση ;

 Υπενθυμίζεται πως οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης και το ΔΝΤ αποφάσισαν την αποδέσμευση συνολικού ποσού 43,7 δισεκατομμυρίων ευρώ. Μία πρώτη δόση ύψους 34,4 δισεκατομμυρίων θα καταβληθεί μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου, ενώ το υπόλοιπο θα καταβληθεί σε τρεις δόσεις κατά το πρώτο τρίμηνο του 2013.

Από τα πρώτα 34,4 δισ. ευρώ τα:

- 23,8 δισ. θα πάνε στην ανακεφαλοποίηση των τραπεζών

 - 3,2 δισ. στην επαναγορά ομολόγων στη δευτερογενή αγορά- Εγχείρημα δύσκολο καθώς ήδη τα ελληνικά ομόλογα έχουν διπλασιάσει την αξία τους σε σχέση με το καλοκαίρι.

 - 3,5 δισ. στις οφειλές δημοσίου

 - 3,9 δισ. σε δημοσιονομικές ανάγκες

Έως τον Μάρτιο τέλος έχουμε λαμβάνειν άλλα 9,3 δισ. ευρώ, υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα μας θα τηρήσει τις περίπου 70 δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.

Ουσιαστικά για τις δημοσιονομικές ανάγκες της χώρας προβλέπεται συνολικά ένα ποσό 10,6 δισ. ευρώ, δηλαδή το 1/4 του πακέτου των δόσεων. 

Συμπέρασμα: Καμία προοπτική ανάπτυξης από τη δόση, καθώς το μόνο που μεριμνάται είναι η επιβίωση των τραπεζών και τίποτα άλλο, με αποτέλεσμα απλά να συσωρεύεται παραπάνω χρέος χωρίς να υποστηρίζεται καμία είδους αναπτυξιακή διαδικασία.

 

2. ΟΟΣΑ: Ανάκαμψη από το 2015 μετά από 7 χρόνια ύφεσης

Θα μπορούσε να παραθέσει κάποιος στοιχεία από όλους τους οργανισμούς για να επιβεβαιώσει το γεγονός ότι όλοι οι δείκτες έχουν πάρει τον κατήφορο.

Ο διεθνής οργανισμός συγκεκριμένα υποβάθμισε την εκτίμησή του για την ανάπτυξη των 34 πλουσιότερων οικονομιών στο 1,4% έναντι αρχικής εκτίμησης στο 2,2%. Ζήτησε μάλιστα από αρκετές χ

Keywords
Τυχαία Θέματα