Πανελλαδικές: "Συνωστισμός" υποψηφίων σε 30 τμήματα και σχολές

Tweet Κατηγορία: Ανακοινώσεις Πάνω από 4 στους 10 υποψηφίους των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων επέλεξαν ως πρώτη προτίμηση μόλις 30 τμήματα -από τα περίπου 500- της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Όπως προέκυψε από την ανάλυση των στατιστικών στοιχείων που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας,

28.660 υποψήφιοι της κατηγορίας 90% επέλεξαν στην κορυφή των προτιμήσεων του μηχανογραφικού 30 πανεπιστημιακές σχολές.

Ειδικότερα, από τους 81.878 υποψηφίους του 90%, οι 15.000 υπάχθηκαν στις ειδικές κατηγορίες. Ως εκ τούτου, από τους 66.878 υποψήφιους που διεκδίκησαν τις θέσεις γενικής σειράς, οι 28.660 -δηλαδή το 42%- επέλεξαν μεταξύ 30 τμημάτων.

Πρόκειται για τμήματα απ' όλα τα επιστημονικά πεδία, όπως Νομικά, Παιδαγωγικά, Στρατιωτικά, Αστυνομικά, Οικονομικά, Πολυτεχνικά κ.ά.

Στα περισσότερα από αυτά, οι πρώτες προτιμήσεις αυξήθηκαν συγκριτικά με πέρυσι, ακόμη και κατά 50%, ενώ τα ποσοστά επιτυχίας μειώθηκαν δραματικά, εξαιτίας της αυξημένης ζήτησης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχουν σχολές στις οποίες μπήκε μόλις το 2% των υποψηφίων που τις είχε δηλώσει ως πρώτη προτίμηση (Ικάρων Μηχανικοί και Οικονομικό ΣΣΑΣ).

Η αύξηση των πρώτων προτιμήσεων σε αρκετές περιπτώσεις αφορά τμήματα τα οποία προσφέρουν επαγγελματική αποκατάσταση σε πολλούς επαγγελματικούς τομείς, όπως για παράδειγμα η Νομική. Την ίδια στιγμή, φαίνεται να κερδίζουν έδαφος σχολές Ψυχολογίας καθώς έχουν αυξηθεί σημαντικά οι πρώτες προτιμήσεις συγκριτικά με πέρυσι.

Είναι ενδεικτικό ότι στο τμήμα Ψυχολογίας του Παντείου οι πρώτες προτιμήσεις έφτασαν φέτος τις 1.114 από 901 πέρυσι, η βάση εισαγωγής εκτοξεύθηκε στα 18.204, ενώ το ποσοστό επιτυχίας δεν ξεπέρασε το 9,6%. Μάλιστα, το συγκεκριμένο τμήμα έκλεισε την πρώτη δεκάδα με τις περισσότερες πρώτες προτιμήσεις.

Ακόμη μεγαλύτερη αύξηση παρατηρήθηκε σε σχολές Γεωπονίας καθώς φαίνεται ότι οι νέοι άνθρωποι στρέφονται σε επαγγέλματα που σχετίζονται με τη γη και την καλλιέργειά της. Στη σχολή Γεωπονίας που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη η αύξηση των πρώτων προτιμήσεων έφτασε το 80% (586 φέτος από 325 την περσινή χρονιά). Αναφορικά με τα ποσοστά επιτυχίας, εισήχθη 1 στους 3 απ' όσους υποψηφίους είχαν δηλώσει το τμήμα στην κορυφή του μηχανογραφικού.

Πάντως, στα 30 τμήματα που φιγουράρουν στη λίστα με τις περισσότερες πρώτες προτιμήσεις, συνεχίζουν να συμπεριλαμβάνονται και Παιδαγωγικά, παρά το γεγονός ότι η ζήτηση μειώθηκε σημαντικά. Το Παιδαγωγικό του Πανεπιστημίου Αθηνών, μάλιστα, βρίσκεται στην 8η θέση, με 1.156 πρώτες προτιμήσεις. Βασική αιτία για την πτώση της ζήτησης δεν είναι άλλη από το «φρένο» που έχει μπει στους διορισμούς δασκάλων.

Νομικές, ιατρικές, πολυτεχνικές και οικονομικές στο «Top 10»

Στην κορυφή βρέθηκε τη φετινή χρονιά η Νομική σχολή της Αθήνας με 2.631 πρώτες προτιμήσεις (από 2.173) πέρυσι, εν

Keywords
Τυχαία Θέματα