Παιδιά ενός κατώτερου Θεού οι μαθητές του Ειδικού Σχολείου Βόνιτσας; Μέχρι και σήμερα χωρίς δάσκαλο Ειδικής Αγωγής!

Tweet

Σύλλογος ΠΕ Βόνιτσας

ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

Οι καταστάσεις που βιώνει ο χώρος της παιδείας είναι τραγικές. Βρισκόμαστε στη μέση της χρονιάς και τα προβλήματα εξακολουθούν να ταλαιπωρούν παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς. Και να ‘ταν μόνο αυτό; Η Παιδεία έχει μπει στην προκρούστεια κλίνη. Ό,τι περισσεύει από το πλαίσιο που έχουν οριοθετήσει οι δανειστές και η Τρόικα, κόβεται. Γιατί πώς αλλιώς μπορεί κανείς να εξηγήσει τον παραλογισμό τον οποίο

ζούμε. Το Υπουργείο Παιδείας δηλώνει, από τον Σεπτέμβριο ακόμα, ότι όλα λειτουργούν άψογα, ότι όλοι οι δάσκαλοι είναι στις θέσεις τους και πως το σύνολο των σχολείων βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία.

Κι όμως στο δικό μας Σύλλογο μετράμε ακόμα τις πληγές μας. Μέχρι πριν ένα μήνα είχαμε αρκετά σχολεία με ελλείψεις σε δασκάλους, όταν στο ξεκίνημα της χρονιάς θεωρήθηκαν υπεράριθμοι περισσότεροι από 10 συνάδελφοι και μετακινήθηκαν….ένας Θεός ξέρει πού!

Ακόμα και σήμερα το Νηπιαγωγείο του Τρύφου (περιοχή Κατούνας) παραμένει κλειστό, με τα νήπια να μετακινούνται χιλιόμετρα μακριά.

Και το τραγικότερο όλων;

Έχουμε το διαχωρισμό παιδιών με τον πιο ανάλγητο τρόπο. Παιδιά ενός κατώτερου Θεού, παιδιά που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη, που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής κι αγάπης απ’ όλους, δεν έχουν δάσκαλο. Είναι τα παιδιά του Ειδικού Σχολείου Βόνιτσας. Μέχρι και σήμερα δάσκαλος Ειδικής Αγωγής δεν έχει τοποθετηθεί σε αυτό το σχολείο παρ’ όλο που το βοηθητικό προσωπικό βρίσκεται στη θέση του και περιμένει. Και οι γονείς των παιδιών αυτών, πλην μιας περίπτωσης, μέσα στην απελπισία τους αναγκάστηκαν να μεταγράψουν τα παιδιά τους σε Ειδικά Σχολεία άλλων περιοχών και φορτώθηκαν έτσι και με το επιπλέον βάρος των εξόδων και της ταλαιπωρίας της μετακίνησης. Σε μια εποχή μάλιστα που ο κάθε εργαζόμενος δεν ξέρει τι πρέπει να πρωτοπληρώσει!Παρ’ όλες τις προσπάθειες και τις διαμαρτυρίες εκπαιδευτικών και γονιών το πρόβλημα παραμένει άλυτο.

Σήμερα δε μαθαίνουμε το εξής τραγελαφικό: Το Υπουργείο Παιδείας αποφασίζει να αποσπάσει τον δάσκαλο που υπηρετεί στο Τμήμα Ένταξης (ένας άλλος θεσμός που υποβαθμίζεται) του σχολικού συγκροτήματος της Βόνιτσας και βοηθάει 11 και πλέον μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, στο Ειδικό Σχολείο! Τη στιγμή δε που το πρόγραμμα του Τμήματος Ένταξης βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και τα αποτελέσματα του απολαμβάνουν την αναγνώριση παιδιών και γονιών.

Το Υπουργείο Παιδείας προσπαθεί να διορθώσει ένα λάθος με ένα μεγαλύτερο καταφέρνοντας έτσι να διαλύσει στη μέση της χρονιάς και το Τμήμα Ένταξης αντί να στείλει δάσκαλο Ειδικής Αγωγής έστω και τώρα. Με αυτόν τον τρόπο παιδιά, γονείς και δάσκαλοι βρίσκονται για άλλη μια φορά μεταξύ σφύρας και άκμονος.

Ως Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Βόνιτσας διαμαρτυρόμαστε για την καθημερινή υποβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης των παιδιών και ζητάμε να λυθεί το οξύ πρόβλημα του Ειδικού Σχολείου Βόνιτσας όχι με ημίμετρα της φιλοσοφίας ράβε-ξήλωνε.

Απαιτούμε τον άμεσο διορισμό δασκάλου Ειδικής Αγωγής γιατί αυτό επιτάσσει η λογική των ίσων ευκαιριών στην εκπαίδευση, σύμφωνα με το Σύνταγμα, αλλά και η κοινωνική ευαισθησία απέναντι σε παιδιά που το έχουν ιδιαίτερη ανάγκη.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ

Tags: Σύλλογος ΠΕ Βόνιτσας Tweet

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα