Οικονομικοί Εισαγγελείς: «Ξαναζεσταίνουν» το μαγειρεμένο έλλειμμα

Πολιτική

Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος του Α. Γεωργίου, προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ και δυο ακόμη μελών, για ψευδή βεβαίωση σε βάρος του δημοσίου σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις περί καταχραστών, ζητά να ασκηθεί ο οικονομικός εισαγγελέας Γρ. Πεπόνης. Πρόκειται για τους Κ. Μολφέτα, προϊστάμενο Διεύθυνσης Εθνικών Λογαριασμών και Ε. Ξενάκη, προϊσταμένη Γενικής Διεύθυνσης.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Ριζοσπάστης

ο εισαγγελέας ζητεί να ασκηθεί ποινική δίωξη στον Α. Γεωργίου και για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος κατ' εξακολούθηση. Τέλος, ζητά να διαβιβαστεί η δικογραφία σε ανακριτή αρμόδιο για θέματα διαφθοράς και να ερευνηθεί αν υπάρχουν ηθικοί αυτουργοί ή συμμετοχή άλλων προσώπων ή αν προκύπτουν άλλα αδικήματα.

Να υπενθυμίσουμε ότι το 2009, η Ζωή Γεωργαντά, πρώην μέλος του ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ, είχε καταθέσει στους οικονομικούς εισαγγελείς στοιχεία για την τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος. Η Ζ. Γεωργαντά ήταν η πρώτη μάρτυρας που είχε εξεταστεί στο πλαίσιο της επείγουσας προκαταρκτικής που διατάχτηκε για τη διερεύνηση των καταγγελιών σχετικά με το «μαγείρεμα» του ελλείμματος.

Η δικογραφία είχε αποσταλεί στη Βουλή για να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες του πρώην πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, του πρώην υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και άλλων μελών του οικονομικού επιτελείου, στη διόγκωση του ελλείμματος το 2009. Υπενθυμίζεται πως, σύμφωνα με καταγγελίες, το έλλειμμα του 2009 από περίπου 12-13% παρουσιάστηκε αναθεωρημένο στο 15,4%, ποσοστό που αξιοποιήθηκε προπαγανδιστικά για να νομιμοποιήσει το μνημόνιο με την τρόικα.

Η όλη συζήτηση, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Ριζοσπάστη, έγινε προσπάθεια να αξιοποιηθεί από τα αστικά επιτελεία για να καλλιεργηθεί στο λαό η αίσθηση ότι αν το έλλειμμα ήταν στατιστικά μικρότερο δε θα υπήρχε ανάγκη δανεισμού της χώρας από την τρόικα, άρα δε θα είχαν υπογραφεί και τα σχετικά μνημόνια.

Τέτοιες απόψεις, ανεξάρτητα από το βάσιμο των καταγγελιών για μαγείρεμα του ελλείμματος, λειτουργούν αποπροσανατολιστικά. Κρύβουν ότι τα αντιλαϊκά μέτρα είναι στρατηγική επιλογή του κεφαλαίου και ότι ενιαία προωθούνται στα κράτη μέλη της ΕΕ, ανεξάρτητα από μείγμα διαχείρισης και από το αν υπάρχουν μνημόνια ή όχι.

Χτες, τέλος, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας (ΔΣΑ) Γ. Αδαμόπουλος, μετά από σχετική απόφαση του ΔΣ του Συλλόγου, κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, προκειμένου να ερευνηθεί εάν έχουν διαπραχθεί αξιόποινες πράξεις από τους υπεύθυνους της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ).

Tags: ΕΛΣΤΑΤΓεωργίουΓεωργαντάΠεπονήςποινική δίωξηέλλειμμα
Keywords
Τυχαία Θέματα