Οι σημαντικές και ελπιδοφόρες αποφάσεις του 16ου Συνεδρίου της ΟΛΜΕ

Ανακοινώσεις

ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ 16ΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΗΣ ΟΛΜΕ

Το πρόσφατο 16ο Συνέδριο της ΟΛΜΕ ήταν αναμφισβήτητα το πιο κρίσιμο στην ιστορία της Ομοσπονδίας και γενικότερα στην ιστορία του εκπαιδευτικού κινήματος. Και αυτό γιατί για πρώτη φορά εδώ και εκατό (100) περίπου χρόνια, από τότε δηλαδή που ο Ελ. Βενιζέλος κατοχύρωσε συνταγματικά

τη μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων, έρχονται στην επιφάνεια σχέδια για την ΑΠΟΛΥΣΗ μονίμων υπαλλήλων και δη εκπαιδευτικών.

Η κατάσταση αυτή είναι αποτέλεσμα των σχεδίων για συρρίκνωση, έως πλήρη διάλυση, του δημόσιου χαρακτήρα των βασικών κοινωνικών αγαθών της παιδείας, της υγείας, της ασφάλισης, των συντάξεων κ.τ.λ. που εφαρμόζουν, με αγαστή συνεργασία, οι ξένοι δανειστές και οι κυβερνήσεις τους, των ΠΑΣΟΚ, Νέας Δημοκρατίας και ΔΗΜΑΡ.

Η κρισιμότητα των στιγμών επέβαλλε σʼ ένα συγκεκριμένο φάσμα δυνάμεων του Συνεδρίου (ΣΥΝΕΚ, ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ και εν μέρει ΠΑΜΕ) να βρουν έναν στοιχειώδη κοινό βηματισμό αντιμετώπισης της επερχόμενης επίθεσης, παρά την τραυματική κατάληξη της απεργίας που δεν έγινε, με άμεσα πρακτικά μέτρα και αποφάσεις.

Οι σχετικές αποφάσεις ήταν πολλές και θα αναρτηθούν στο άμεσο μέλλον, αφού καταγραφούν επίσημα απʼ το νέο ΔΣ της ΟΛΜΕ. Εδώ θα αναφερθούμε σε δύο πιο άμεσες και επίκαιρες.

Α. Η ανακήρυξη του Συνεδρίου σε Διαρκές για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί αμέσως, μαζικά και πολύτροπα κάθε απόπειρα της κυβέρνησης για απολύσεις, διαθεσιμότητες, κινητικότητες των καθηγητών.

Β. Η πολιτική διακήρυξη για κλείσιμο των σχολείων τον Σεπτέμβριο σε κάθε παρόμοια απόφαση της κυβέρνησης, ενώ ταυτόχρονα θα έχουν εκδηλωθεί πολιτικές και κινηματικές πρωτοβουλίες σε όλες τις πόλεις-έδρες των ΕΛΜΕ.

Η βαρύτητα των αποφάσεων αυτών και ιδιαίτερα της πρώτης (σημειωτέον, ήταν η πρώτη απʼ το συνολικό ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ που ψηφίστηκε στη συνέχεια), φάνηκε απʼ την σφοδρή αντίδραση των κυβερνητικών παρατάξεων ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚ που προσπάθησαν να εμποδίσουν, με κάθε είδους κωλυσιεργία, την ψήφισή της και όταν δεν το κατόρθωσαν, αποχώρησαν από κοινού απʼ το Συνέδριο.

Και εδώ πρέπει να σημειωθεί, με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, ότι οι κατηγορίες της ΔΑΚΕ περί έλλειψης απαρτίας και άρα αντιδημοκρατικότητας, αυταρχισμού, κ.τ.λ., όχι μόνο είναι αβάσιμες και προσχηματικές, αλλά αναδεικνύουν και την υποκρισία της κυβερνητικής παράταξης στο συγκεκριμένο θέμα για τους εξής δύο λόγους-στοιχεία:

Πρώτον ότι ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚ συμμετείχαν στην ψηφοφορία της πρότασης η οποία, ειρήσθω εν παρόδω, διατυπώθηκε απʼ τις ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ και υποστηρίχθηκε απʼ τις ΣΥΝΕΚ και αποχώρησαν αμέσως μετά!

Δεύτερον ότι σε σύνολο 437 εκλεγμένων συνέδρων, αρκετοί απʼ τους οποίους έλειπαν στην ψηφοφορία, η πρόταση για μετατροπή του Συνεδρίου σε διαρκές, έλαβε 214 ψήφους, αριθμός που υπερκαλύπτει όχι μόνο το 50+1% για την ισχύ της απόφασης, αλλά και δηλώνει την απαρτία του Σώματος, αφού συγκέντρωσε το 70% των παρόντων συνέδρων. Πολύ περισσότερο αν σʼ αυτούς προστεθούν και οι σύνεδροι του ΠΑΜΕ, που δήλωσαν μεν αποχή, αλλά δεν αποχώρησαν απʼ τις διαδικασίες του Συνεδρίου. Επʼ αυτού λοιπόν δε μένει να αναφερθεί τίποτε άλλο παρά η εύλογη παρατήρηση πως οι σύνεδροι των δύο αυτών κυβερνητικών παρατάξεων, αντί να αποχωρήσουν απʼ τα κόμματά τους, που μας έφεραν στην σημερινή εφιαλτική κατάσταση, επέλεξαν να αποχωρήσουν απʼ το Συνέδριο, όταν βέβαια διαπίστωσαν ότι δεν έχουν την πλειοψηφία, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να σαμποτάρουν τις αποφάσεις του!

Γενικότερα τώρα το συνέδριο με τις αποφάσεις του και τους συσχετισμούς που διαμόρφωσαν οι εκλογές των ΕΛΜΕ όλης της χώρας και αποτυπώθηκαν και στην ψηφοφορία για το νέο ΔΣ της ΟΛΜΕ, μπορεί να αποτελέσει, στους δύσκολους καιρούς που έρχονται, ένα στήριγμα και μια απαρχή ελπίδας για μαζικούς αποτρεπτικούς αγώνες προς όφελος της δημόσιας παιδείας, των λειτουργών της και της χώρας συνολικότερα.

Οι σύνεδροι του ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ Ημαθίας Αξούριστου Χαρά, Μπέκης Νίκος

Tags: 16ο Συνέδριο ΟΛΜΕΧαρά ΑξούριστουΝίκος Μπέκης
Keywords
Τυχαία Θέματα