«Οχι» από το ΔΝΤ σε φοροελαφρύνσεις

Κοινωνία

Κανένα παράθυρο για φορολογική ελάφρυνση δεν άφησε το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ, αποκαλύπτοντας ότι «μακροπρόθεσμα η Ελλάδα δεν έχει αποφύγει τον κίνδυνο». Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Πολ Τόμσεν ο οποίος χωρίς ίχνος αυτοκριτικής για τις αστοχίες των δημοσιονομικών στόχων, άσκησε σκληρή κριτική σε μια σειρά από χειρισμούς και επιλογές της κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα μίλησε για:

· αποτυχία φοροεισπρακτικού μηχανισμού,

· απροθυμία

για απολύσεις στο Δημόσιο,

· βραδύς ρυθμός αποκρατικοποιήσεων, και

· μη απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων.

«Παγωμάρα» προκάλεσε στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης η επίσημη δήλωση της Κριστίν Λαγκάρντ αμέσως μετά τη συνεδρίαση, όπου ουσιαστικά άναψε «κόκκινο» σε πιέσεις που ασκούνται για μείωση της φορολογίας, με αφορμή την ενδεχόμενη «υπεραπόδοση» των δημοσιονομικών μέτρων: «Πρέπει να υπάρξει αντίσταση σε πιέσεις για μείωση των φόρων με χρήση του χώρου που προκύπτει από κάθε δημοσιονομική υπεραπόδοση», τόνισε, λίγες ημέρες πριν από την έλευση της τρόικας στην Αθήνα.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης δεν έγινε συγκεκριμένα λόγος από τον Πολ Τόμσεν για μείωση του ΦΠΑ και τόνισε ότι «δεν υπάρχουν περιθώρια αυτή τη στιγμή για μείωση των φορολογικών συντελεστών».

Επίσης, ένα 24ωρο μετά τη δήλωση του επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο Πολ Τόμσεν, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους, για πρώτη φορά σε συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου ουσιαστικά επιβεβαίωσε τον Ολλανδό αξιωματούχο, λέγοντας ότι αυτό θα συζητηθεί το 2014. Ο κ. Τόμσεν επέμεινε ότι αν και το χρέος θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, αυτό είναι βιώσιμο αν τηρηθούν οι δεσμεύσεις. Στελέχη του Ταμείου προσδιορίζουν το είδος της κουρέματος είτε με μείωση επιτοκίων είτε με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων.

Απολύσεις

Αξιολογώντας τη δήλωση της Κριστίν Λαγκάρντ, στέλεχος του Ταμείου είπε στην «Ε» ότι «ήταν μέσα σ' ένα πνεύμα "ναι μεν, αλλά"...». Η επικεφαλής του Ταμείου μοίρασε μεν εύσημα («οι ελληνικές αρχές έχουν κάνει αξιοσημείωτη πρόοδο στη μείωση των δημοσιονομικών εξόδων και των ανισορροπιών και στην αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας και βρίσκεται εντός τροχιάς»), αλλά δεν παρέλειψε να τονίσει τις υποχρεώσεις της ελληνικής κυβέρνησης κυρίως σε ό,τι αφορά τις απολύσεις στο Δημόσιο. «Αποφασιστικά βήματα είναι αναγκαία για την αναμόρφωση της δημόσιας διοίκησης, συμπεριλαμβάνοντας, μέσω στοχευμένων μειώσεων προσωπικού, τη μείωση του κόστους, τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και την αύξηση της δικαιοσύνης».

Μέρος της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ απασχόλησε και η έκθεση αξιολόγησης της αποτελεσματικότητας του ελληνικού προγράμματος. Ο Πολ Τόμσεν έκανε μια μακρά τοποθέτηση, στην οποία, σημειωτέον, απέφυγε να μιλήσει για το λάθος των δημοσιονομικών πολλαπλασιαστών. Φρόντισε να «καρφώσει» την τότε κυβέρνηση Παπανδρέου και τη μνημονιακή πολιτική ελίτ, λέγοντας ότι «δεν υπήρχε πολιτική κάλυψη» στο πρόγραμμα, ενώ συμπέρανε ότι «το 2011 ήταν μια χαμένη χρονιά». Δικαιολογώντας τις άστοχες προβλέψεις του, ανέφερε ότι «δεν περιμέναμε τέτοια μεγάλη ύφεση» και κατηγόρησε τους Ευρωπαίους ότι η συζήτηση για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ (Grexit) επηρέασε σημαντικά και καίρια το πρόγραμμα.

Tags: ΔΝΤΛαγκάρντ
Keywords
Τυχαία Θέματα